Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 12, 2022 - Ara 11, 2022

Kedi ve Köpeklerimizin Yanlış Beslenmesi ve Sevilmesi

Değerli Özyeğin Mensupları,

Doğal Yaşamı Koruma Kulübünün tüm herkesle paylaşılmasını istediği duyuruları aşağıdadır. Hassasiyetle okunarak gerektiği gibi davranılması için yardımınızı ve desteğinizi rica ederler.   

Saygılarımızla, 

 

"Değerli Özyeğin Mensupları / Sevgili Öğrencilerimiz,

Sizlerin de gözlemlediği gibi bazı köpeklerimiz barınağımızda yeterli alan bulunmaması, kampüsü koruyor olmaları ve dışarıdan kontrolsüz başka köpeklerin girişini engelledikleri için serbest dolaşmaktadırlar. Bazı kedilerimiz ise, yurt bölgesinde kendilerine ayrılmış özel alanlarda barınmaktadırlar.

Kedi ve köpekler çok hızlı öğrenen canlılardır. Gösterilen yanlış davranışlar/öğretiler, kedilerin ve köpeklerin istenmeyen davranışlar öğrenmesine neden olabilmektedir.

Bu konuya büyük bir zaman ve emek harcayan kişiler olarak, bu gibi yanlış durumları engellemek amacıyla üniversite paydaşlarından aşağıdaki konulara dikkat etmelerini önemle rica ediyoruz.

  1. Besleme Hataları:

Kediler ve köpekler yapıları gereği obur canlılardır. Vahşi doğada hayatta kalmalarını sağlayan sürekli avlanma (aç kalmama) içgüdüleri, günlük yaşamımızda sokak kedilerinin ve köpeklerinin de davranışlarını belirlemektedir. Çoğunlukla insanların yemek yedikleri yerleri kendilerine mesken edinirler.

Biz hayvan severlerin en önemli hatasının, kediler ve köpekler masalara kadar geldiklerinde ilk etapta refleks olarak onları beslememiz olduğunu düşünmekteyiz. Kedi ve köpeklerin çoğu, aç olmamasına rağmen verilen besini ama eğilimindedirler.  Bu durum onlara nasıl bir vücut dili ile masalara yaklaşılacağını öğrettiği gibi, bu bölgenin bir besin merkezi olduğunu da öğretir. Aç olduklarında daha da ısrarcı olurlar; hatta bazen miyavlayarak veya havlayarak yemek isterler. Bu durum uzun sürerse yemeği bir anlık boşlukta çalarlar.  Açlık durumu var ise agresif bir tavır dahi sergileyebilirler. 

Tüm hayvan severlerin kedileri ve köpekleri kafelerde masalarda veya herhangi bir noktada beslemeyip, belirlenmiş noktalarda beslemelerini rica ediyoruz. 

 

  1. Tasmalı/Tasmasız Kedi ve Köpek Farkı

Barınağımızda ve okul içerisinde bulunan her köpeğin veteriner kontrolü, bizler tarafından koordineli vedüzenli olarak yaptırılmaktadır. Yeni bir köpek olduğunda ise hızlıca aksiyon alınarak aşılı hale getirilmeye çalışılmaktadır. Kontrolden geçen, aşılanan ve sağlıklı olduğu belirlenen köpeklere tasma takılmaktadır. Olumsuz bir durum yaşanmaması için, tasmasız olan köpeklere temkinli yaklaşılması gerekmektedir. Kampüsümüzün konumundan dolayı kedi popülasyonunda da sirkülasyon çok hızlı olmaktadır. Bizler kampüse gelen her kedinin veteriner kontrollerini yaptırmak için gerekli aksiyonları alsak da,  kediler tasma sevmeyen hayvanlar oldukları için onlara tasma takamamakta; dolayısıyla kontrollü olup olmadıklarını açıkça gösterememekteyiz.

Mümkün olduğu kadar kısa sürede yeni kedi ve köpeklerin kontrolü yapılmaya çalışılmakta, her iki grubun sağlıklarının korunması konusunda çaba sarf edilmektedir. Ancak, hayvanlarımızla olan ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve sağlıklı ortamın korunabilmesi için, kedi ve köpeklerden daha çok biz insanlara görev düştüğünü unutmamamız gerekmektedir.

Köpeklerin bir tür sürü hayvanı olduğu, belirli bir hiyerarşik yapı içerisinde görev verildiğinde mutlu oldukları bilinciyle,  onlardan bir şey istediğimizde ödül (yiyecek veya sevgi) vererek kampüsümüzü onlarla en iyi şekilde paylaşmaya devam etmeye çalışmaktayız.

Kediler, köpeklerden farklı olarak eğitilemez canlılardır. Özgürlüklerine oldukça düşkün ve özgün karakterleri olan hayvanlardır. Bu durumda bizlere daha çok görev düştüğünü unutmayalım. Yurt bölgesindeki mutfak kapılarını kapalı tutup, bina dışında yemek yediğimiz yerlerde masa üzerinde tepsi bırakmayalım. 

Bizler kampüs içerisindeki tüm kedi ve köpeklerin düzenli olarak mamalarını vermekteyiz ve sağlık kontrollerini yaptırmaktayız. Kuru ve yaş mamaya alışkın olan kedi ve köpeklerimizin dışarıdan yedikleri herhangi bir yiyeceğin onların sağlığını olumsuz etkileyebileceğini unutmamalıyız.

Sonuç olarak, bizimle görüşmeden ve işbirliğine gitmeden, yanlış besleme ve sevme davranışlarından özellikle kaçınmanız gerektiğini hem siz hem hayvanlarımızın sağlığı için gerekli olduğunu hatırlatarak, tüm paydaşlarımızın bu konuyu özenle dikkate almalarını rica ederiz.

Bize katılmak isterseniz, @ozukampusdostlari’ndan bize ulaşabilirsiniz.

Desteğiniz ve anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

Doğal Yaşamı Koruma Kulübü