Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mayıs 24, 2022 - Haz 30, 2022

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali C. Beğen, Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nden Teknoloji ve Mühendislik Emmy® Ödülü Aldı

Geçtiğimiz aylarda, MPEG Sistemleri Çalışma Grubu (MPEG Systems Working Group), Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi (National Academy of Television Arts & Sciences, NATAS) tarafından HTTP Tabanlı Protokollerin Standardizasyonu için Teknoloji ve Mühendislik Emmy® Ödülü ile onurlandırıldı. Birçok uzmanın yıllarca süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının bir ürünü olan HTTP üzerinden Dinamik Uyarlamalı Akış (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP, DASH) standardı bu ödüle layık görüldü. Bu standart, eş başkanlığını Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali C. Beğen’in yaptığı DASH grubu tarafından geliştirildi.

DASH standardı, 2010’dan itibaren tüketicilerin her yerde ve her zaman herhangi bir medyaya erişmelerini sağlamada çok önemli rol oynuyor. Film, dizi, program, genişletilmiş gerçeklik ve düşük gecikmeli canlı akış dahil tüm medya endüstrisinde devrim yaratan DASH, açık ve bağımsız olarak geliştirilmiş bir uluslararası standart olarak öne çıkmakta.

Bu sene 73.’sü düzenlenen Teknoloji ve Mühendislik Ödülleri töreni, yayın ve medya sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla ABD'nin Las Vegas kentinde gerçekleşti. Dr. Ali C. Beğen, bir Türk kuruluşundan bu ödüle layık görülen ilk kişi oldu. Küresel ölçekte elde edilen bu başarıdan dolayı Dr. Ali C. Beğen'i tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

Bu yılın ödülleri hakkında daha fazla bilgi almak ve ödül törenini izlemek için https://theemmys.tv/tech-73rd-award-recipients/ adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Bu ödülün hikayesini Dr. Ali C. Beğen'in şuradaki yazısında okuyabilirsiniz.

MPEG nedir?

1988 yılında kurulan Moving Picture Experts Group (MPEG), dijital medyanın kodlanması, saklanması ve iletimi için uluslararası standartlar geliştirmektedir. Grubun etkileyici standart portföyü birkaç yüz milyar dolar değerinde bir endüstri yaratmıştır. Grup halen daha keyifli dijital medya deneyimleri için yeni teknolojiler geliştirmeye devam etmektedir. Daha fazla bilgi için https://www.mpeg.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

DASH nedir?

Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH), her türlü içeriğin verimli ve ölçeklenebilir dağıtımını sağlayan bir standartlar kümesidir. DASH, yüksek kalitedeki bir kaynaktan, her biri farklı kalite ve çözünürlüğe sahip versiyonlar üretip bunları kısa ve birbirinden bağımsız küçük parçalara böler. Bu sayede, sunucu, ağ ve istemcinin içinde bulunduğu koşullarına uyum sağlanabilir ve kesintisiz bir izleme deneyimi sunulabilir.