Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ağu 01, 2017

Prof. Dr. M. Pınar Mengüç - Yapı Dergisi Ağustos 2017

Örneklerle Panjur 

Eminim bu yaz ayları sizlere Türkiye'nin ya da Dünya'nın panjurlannı yeniden gözlemlemeye olanak vermektedir. 

Sizleri çevrenizdeki panjurları görmeniz için yönlendirmek amacıyla, bu kez görsellerle dolu bir yazı sunmak 
istedim. Dünyanın değişik bölgelerinden göreceğiniz bu fotoğraflar yalnızca örnekler. Ama dikkat edin, hepsinin ortak yanları binalar üzerinde ve bir şekilde ışığı kırmak için kullanılmış olmaları. Bu fotoğrafların hepsi benim çektiklerim; yani bir şekilde benim "panjur avcılığımın" ganimetleri. Sizlerin ganimetlerinizi de bizimle paylaşmanızı öneririm. Özellikle kültürel ve estetik açısında çarpıcı görsellerinizi görmek, ve denk geldiğinde burada yayınlamak isterim. 

Burada ben size hem yeni hem de eski binalardan örnekler vermek istiyorum. Bunların bazıları Türkiye'den, bazıları Dünya'nin değişik köşelerinden. Ve de birkaç örnek de panjur kullanılmayan binalardan. Bunları yorumsuz olarak bırakıyorum; siz kendiniz yorum yapın diye. 

Bütün bu örneklerden sonra benim zevkle izlediğim bir "gelecekteki panjur" kavramının videosunu paylaşmak istiyorum. Bu linke bağlanırsanız, estetiği, formu, işlevi, faydayı, ve mühendisliği gözlemleyeceksiniz. (https://www.youtube.com/ watch?v=IMNOknkVCgE

Elbette böylesine komplike bir sistem sürdürülebilir bina uygulamaları için biraz fazla. Ama doğa için uyum içinde olan geleceğin sistemlerini düşünmek için de çok güzel bir ilham kaynağı! 

Geçen yazımı, "panjur, güneşin ısısının oda içine sizin istediğiniz zaman girmesini modüle eden, en akılcı, basit ve sürdürülebilir bina elemanlarından birisidir. Panjur, bütün Akdeniz şehirlerinin ortak yanı, siesta'nın en önemli paydaşıdır" sözüyle bitirmiştim. Bunu yeniden vurgulamak isterim. Öte yandan, panjur bir binada istediğimiz görsel kavramın da kaçınılmaz bir parçası. Benim yüksek lisans öğrencim Doğa Gizem Memiş'in araştırma konusu olan "Görsel Konfor"dan da söz edeceğim sizlere ilerde. 

Işıklı ve serin yaz günleri dileğimle... (pinar.menguc@ozyegin.edu.tr)