Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mar 01, 2023 - Mar 10, 2023

Özyeğin Üniversitesi ile UNIDROIT Arasında İş Birliği Protokolü

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut önderliğinde ve Öğr. Gör. Jocelyne Alayan öncülüğünde başlatılan çalışmalar kapsamında Üniversitemizle UNIDROIT (Fransızcası Institut international pour l’unification du droit privé, İngilizcesiyle International Institute for the Unification of Private Law) arasında 18.01.2023 tarihinde bir iş birliği sözleşmesi imzalandı.

UNIDROIT özel hukukun küresel bazda yeknesaklaşmasının teşviki amacıyla kurulmuş bir uluslararası örgüttür. Özel hukukun yeknesaklaştırılması için UNIDROIT yöntemler, uluslararası antlaşmalar, model yasalar ve temel ilkeler hazırlamaktadır. Böylece özel hukuk, bilhassa ticaret hukukunun dünya çapında uyumlulaştırılması ve modernleştirilmesi amacı gerçekleştirilecektir.

UNIDROIT’in merkezi Roma’dadır. UNIDROIT Birleşmiş Milletler örgütünün öncülü olan Milletler Cemiyeti tarafından 1926’da kuruldu. Bugün 63 üyeyle bağımsız bir uluslararası örgüt olan UNIDROIT, devletlerin ve devlet birliklerinin özel hukuklarının uyumlulaştırılmasının araçlarını ve olanaklarını inceleyerek tüm devletlerde geçerli olabilecek yeknesak özel hukuk düzenlemeleri hazırlamaktadır.
Çalışma biçimi olarak UNİDROIT’in Sekreterliği devletlerle ve uluslararası örgütlerle ilişkileri sürdürür ve bilimsel çalışmalar yürütür. Türkiye de UNIDROIT’in üyesidir.

Örgütün resmi dilleri İtalyanca, Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızcadır. Çalışma dilleri ise sadece İngilizce ve Fransızcadır.
UNIDROIT bugüne kadar 70’i aşkın araştırma ve uluslararası antlaşma taslağı hazırlamıştır. Bunlardan 17’si yürürlüğe girmiştir.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi akademik alanda UNIDROIT sekreterliğiyle iş birliğini derinleştirerek, Türk hukukçularının da uluslararası düzeyde katkılarını artırmayı planlamaktır.

https://www.unidroit.org/

Saygı ile.