Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mar 11, 2023 - Mar 24, 2023

Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, deprem bölgesinde sanayi yapılarının incelemesine destek sundu

Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Derya Deniz ve araştırma ekibi Gülşah Sağbaş, Ramin Sheikhi ve Kerem Sarıkaya 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin bölgedeki sanayi yapılarına etkilerini incelemek üzere TÜBİTAK 1002C destekli projede görev aldılar.

“6 Şubat 2023’te Yaşanan Kahramanmaraş-Pazarcık ve Elbistan Merkezli Depremlerden Etkilenen Sanayi Yapılarının Performans ve Hasar Durumlarının Saha Gözlemleri Tespiti" başlıklı proje kapsamında, bölge için kritik önem taşıyan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve sanayi sitelerini ziyaret eden Özyeğin Üniversitesi ekibi, hasar tespiti ve iş sürekliliğine dair incelemelerde bulundu. Buna göre; Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş (Türkoğlu, Onikişubat, Dulkadiroğlu), İskenderun ve Antakya’daki OSB’lerde yüze yakın hasar tespiti gerçekleştirildi. Üretimin henüz başlayamadığı veya sınırlı kapasitede olduğu bu bölgelerde, çatı ve kolonlarda ciddi hasarlar gözlemlendi. Nurdağı, Antakya, İskenderun’daki sanayi sitelerinde de benzer bir tespit yapıldı.

Fabrika ekipmanlarına da yansıyan bu hasarların iş sürekliliğine etki ettiği saptandı. Bu doğrultuda, fabrikaların tekrar tam kapasite üretime geçebilmesi için, hasar durumuna bağlı olarak 3 aydan 2 yıla kadar bir zaman dilimine ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor.

Çalışma kapsamında Dr. Derya Deniz ve ekibinin halihazırda sanayi yapıları üzerine çalışmakta olduğu 3501 TÜBİTAK projesinin de konusu olan, deprem sonrası yangın çıkan bazı fabrikalar da tespit edildi, çoklu afetlerin endüstriyel yapılar için çalışılmasının önemi ortaya kondu.

Bu çalışmalarıyla Özyeğin Üniversitesi deprem bölgesindeki çok katmanlı yardım ve destek çalışmalarını güçlendirmiş oldu. Bölgenin yeniden kalkınması ve yaşamların yeniden kurulması sürecinde benzer çalışmalar devam edecektir.