Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Tem 18, 2023 - Tem 31, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Susan Beth Rottmann'ın Araştırmacılarından Olduğu Ufuk Avrupa Projesi, Avrupa Komisyonu’ndan Destek Aldı

Özyeğin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Susan Beth Rottmann’ın araştırmacıları arasında yer aldığı GAPs (De-centring the Study of Migrant Returns and Readmission Policies in Europe and Beyond) adlı çok disiplinli proje, Avrupa Komisyonu’ndan 3 senelik hibeye layık görüldü. Avrupa Birliği’nin (AB) yeni Ar-Ge ve Yenilik Programı Horizon 2020’nin devamı niteliğinde olan ve AB’nin 2021 yılında 7 senelik bilimsel araştırmalar inisiyatifi olarak kurulan Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Projesi kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından verilen hibe sayesinde GAPs projesinde; Avrupa’da ve ötesinde göçmen geri dönüş politikalarının itici güçlerini ve geri dönüşlerle ilgili uluslararası iş birliklerinde yaşanan engellerin yanı sıra kolaylaştırıcı aktörlere dair kapsamlı ve çok disiplinli (multidisipliner) bir çalışmanın yürütülmesi amaçlanıyor.

Dört kıtada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkede 17 konsorsiyum organizasyonunun ve kurumun iş birliğinde disiplinlerarası bir gerçekleşecek proje 2023-2026 yılları arasında sürdürülecek ve Uppsala Üniversitesi ile Bonn Uluslararası Uyuşmazlık Çalışmaları Merkezi (Bonn International Centre for Conflict Studies) tarafından koordine edilecek. Projenin Türkiye ayağında Özyeğin Üniversitesi’ni baş araştırmacı olarak temsil edecek Dr. Öğretim Üyesi Susan Beth Rottmann, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Maissam Nimer ile çalışacak. Dr. Rottmann ve ekibinin araştırmasının ana amaçları arasında göçmenlerin hareketlerini ve yerleşim pratiklerini dikkate alan şekilde geri dönüş yollarını modelleme; diaspora organizasyonlarının ve ulusaşırı ağların (network) göç pratiklerindeki rolünü saptama ve göçmenlerin amaçlarına ulaşmak için ne tür eylemlerde bulunduklarının tespiti yer alıyor.

Dr. Rottmann, daha önce de 2017-2021 yılları arasında “RESPOND - Multilevel Governance of Mass Migration in Europe and Beyond” (RESPOND – Avrupa’da ve Ötesinde Toplu Göçlerin Çokseviyeli Yönetimi) adlı Horizon 2020 projesinde baş araştırmacı/koordinatör olarak görev aldı.

Dr. Rottmann’ın projenin Türkiye ayağına dair araştırmaları özelinde yazdığı blog yazısına şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.returnmigration.eu/gapsblog/turkey-country-profile-how-will-we-address-gaps