Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Ağu 04, 2023 - Ağu 31, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Durak ve Ekibi, Dünyanın İlk Hibrit ve Gerçek-Zamanlı Kuantum İletişim Ağını Oluşturdu

Özyeğin Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kadir Durak ve ekibi; kuantum anahtar dağıtıcısından ile üç terminalden oluşan ve metropolitan alanlarda ve kampüs içerisinde kullanılabilecek dünyanın ilk hibrit ve gerçek-zamanlı iletişim ağını Özyeğin Üniversitesi kampüsünde oluşturdu.

Gerçek zamanlı kuantum anahtar dağıtımı ağının, anahtar oluşturmadaki güçlü hesaplama gereksinimleri nedeniyle oldukça zor bir iş olduğu bu alanda çalışan uzmanlar tarafından kabul görürken; Dr. Durak’ın ve ekibinin önerdiği bu ağ kurulumu, konfigürasyon parametrelerine bağlı olarak 4 Mbps ile 70 Mbps arasında gerçek zamanlı anahtar oluşturma hızlarına ulaşılabiliyor. Kuantum anahtarın her saniyede bir yenilendiği konfigürasyonda AES256 algoritması kullanılan proje sayesinde, gerçek zamanlı video iletimi gerçekleştirildi ve pratik uygulanabilir bir ağ kuruldu. Ağ konfigürasyonu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Uğurdağ’ın yanı sıra Prof. Dr. Sezer Uğurdağ’ın ve Prof. Dr. Aydın Yeniay’ın değerli katkılarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’yi kuantum teknolojisinde üst sıralara taşımayı amaçlayan değerli ekibimizi tebrik ediyoruz!