Oca 30, 2018

V. AB Hukukunun Güncel Sorunları ve Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Sertifika Programı’nda Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, 29 Ocak 2018 günü, merkezi La Hey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi eğitimini gerçekleştirdi. Gezide öğrenciler öncelikli olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleşen insan hakları ihlallerine yönelik olarak 22 Mart 2013’ten beri mahkemenin nezaretinde bulunan Bosco Ntaganda’nın duruşmasını izleme fırsatı buldular. 2006 yılından beri Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranılan Ntaganda için savcılık savaş suçları (öldürme, öldürmeye teşebbüs, tecavüz, cinsel köleleştirme, saldırı sonucu ele geçirilse de bir yeri talan etme, sivillerin yer değiştirmesi,15 yaşından küçük çocukların askere alınması) ve insanlığa karşı suçlar bakımından iddianame düzenlemiş olup, yargılama yapılmaya başlanmıştır. Şu an için 2149 mağdura Ntaganda davasına katılma hakkı tanınmıştır.

Daha sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki yetkililler tarafından mevcut yargılamalar ve güncel gelişmeler ile ilgili sunum izleyen Özyeğin Üniversitesi öğrencileri, soru cevap kısmında özellikle mahkemenin bağımsızlığı,  soruşturmaların geleceği, mahkemenin etkililiği ve yakın dönem bakımından mahkemenin yetkisi hakkında fikir alışverişinde bulundular.