Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Şub 09, 2024 - Şub 16, 2024

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Balçık, ‘En İyi Uygulamalı Makale Ödülü’ İçin SEIO-Fundación BBVA 2023 Ödül Töreni’ne Katıldı

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Akademik Direktörü Prof. Dr. Burcu Balçık’ın; Universitat Politècnica de Catalunya’dan Jessica Rodríguez-Pereira, HEC Montréal’den Marie-Ève Rancourt ve Gilbert Laporte ile eş yazar olarak kaleme aldığı 2021 tarihli “A Cost-Sharing Mechanism for Multi-Country Partnerships in Disaster Preparedness” adlı makalesi,  SEIO-Fundación BBVA 2023 Ödülleri’nde Yöneylem Araştırmaları alanında “Best Applied Paper Award”a (En İyi Uygulamalı Makale Ödülü) layık görüldü. 1 Şubat 2024’te İspanya’nın Madrid şehrinde gerçekleştirilen törene katılan Prof. Balçık’a ödülü, SEIO başkanı Prof. Begoña Vitoriano tarafından takdim edildi.

SEIO-Fundación BBVA 2023 Ödülleri her yıl; istatistik ve yöneylem araştırmaları alanında orijinal ve yenilikçi bilimsel katkılarda bulunan çalışmalara, İspanyol İstatistik ve Yöneylem Araştırmaları Derneği (SEIO) ve BBVA Vakfı (Fundación BBVA) iş birliğinde veriliyor. Değerlendirici jüri tarafından “insani yardım iş birlikleri alanında yöneylem araştırmalarının ilginç bir uygulaması” olarak tasvir edilen ödül sahibi makale; sıklıkla yıkıcı kasırgalara maruz kalan Karayipler’in olası afet durumlarına hazırlıklı olması için, çok uluslu iş birliklerinin ve acil durum yardımlarının önemine odaklanmaktadır.

Ödül makalesine konu olan ve TÜBİTAK 2219 tarafından desteklenen proje, Prof. Balçık’ın 2018’de sabbatical (uzun süreli akademik) izni sırasında Kanada’da bulunduğu süreçte başlamıştır. Projede, kasırga riski altında olan Karayip ülkelerinin iş birliği yaparak afet hazırlığı yapmasını destekleyecek modeller ve algoritmalar geliştirilmiştir. Proje kapsamında Prof. Balçık, benzer şiddetli afet riskleri (örneğin, deprem, kasırga, yangın) altında olan ülkelerin iş birliği yapmasının günümüzde insani yardım ihtiyaçlarının kaynaklara göre oldukça fazla olduğu bir dönemde, bu çalışmanın dünyadaki birçok bölge için bir yol haritası oluşturabileceğine dikkat çekmiştir.

Makalenin tam atfı şu şekilde:
Rodríguez-Pereira, J., Balcik, B., Rancourt, M.-È., Laporte, G., “A Cost-Sharing Mechanism for Multi-Country Partnerships in Disaster Preparedness”, Production and Operations Management, 30, 4541-4565, 2021.