Mar 04, 2018

Basında ÖzÜ - Bloomberg Businessweek MBA Programları Prof. Dr. Alpay Filiztekin

Temel İstatistikten Büyük Veri'ye Uzanan Ders Modelleri Oluşturduk

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay Filiztekin Executive MBA programımız, üniversitemizin temel ilkeleri doğrultusunda, kuruluşundan bu yana iki konuya önem vermektedir. Bunların ilki iş dünyasının başarılı yöneticilerinin tecrübelerini paylaşmaları için programa daha fazla dâhil olması. Bunu, bir yandan yönetici seminerleri yoluyla yaparken, öte yandan, bu yöneticilerin önemli bir kısmını yedi haftalık modüler sistemimiz içinde, Kariyer Yönetimi, Tasarım Odaklı Düşünme gibi kimi derslerde öğretim görevlisi olarak yer almaları ile sağlamaya çalışıyoruz. İkinci olarak, yurt dışı gezilerimizi belirli bir tema çerçevesinde, yine üniversitemizin kuruluşunda yer alan ilkelere uygun olarak, girişimcilik ve inovasyon odaklı olarak düzenliyoruz. Son üç yıldır, özellikle ABD'de Boston kentini tercih ettik, çünkü bu kent gerek barındırdığı üniversiteler gerekse de girişimcilik ve yenilikçilik anlayışı açısından dünyanın en önemli merkezi. Bu gezide program kaülımcılarımız hem başarılı bir girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin nasıl işlediğine dair gözlemlerde bulunma olanağı yakalıyorlar, hem de başarılı girişimci ve yatırımcılarla buluşup onlann olumlu ve olumsuz tecrübelerini dinleyip, esinleniyorlar.

Bütün dünyada standart MBA ve Executive MBA programlanna talep azalıyor. Bilgiye erişimin arttığı ve iş modellerinin sürekli değiştiği bir ortamda iş dünyasının potansiyeli yüksek yönetici adaylarının değerli zamanlarını alarak her yerden ulaşabilecekleri bilgileri onlara vermenin arû bir değer katmayacağı kabul ediliyor. Gelecekte EMBA programlarının şirketlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiş, şirkete özel ve proje odaklı olmasını beldiyoruz. Programlar, şirketlerin ihtiyaçlanm odaklanarak, bu çerçevede eğitimler tasarlamak durumunda kalacak. Yine alışılagelmişin dışında, Executive MBA programlarının insani beceriler (soft skills) ile ilgili konulara daha fazla yoğunlaşmalarını da bekleyebiliriz. Bunlar dışmda, çok yalanda hızlı değişen teknolojik gelişmeler ve bunlar sonucunda ortaya çıkan piyasa koşullarının, bir kereye mahsus bir eğitim anlayışını süreldi eğitim anlayışına dönüştürmesini gözlemleyebiliriz. Executive MBA programlarının öğrencileriyle her sene düzenli aralıklarla ve kısa süreliğine yeniden bir araya gelip gelişmeler konusunda öğrencilerin bilgi dağarcıklarını ve ellerindeki çözüm araçlannı güncelleyeceği bir eğitimin benimsenmesi şaşırtıcı olmayacaktır.