Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 20, 2018

Basında ÖzÜ - 2018 Gastronomi Trendleri

Dünyanın önde gelen mutfak sanatlan okullanndan Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gastronomi Trendleri Buluşmasının İkincisi, geçen perşembe günü Fransız Sarayı'nda yapıldı.

Yurtiçinden ve yurtdışından Le Cordon Bleu şefleri hem kendi öykülerini anlattı hem de bu yılın trendlerini yorumladı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchıvalter in açılış konuşmasında söylediği gibi gastronomi kültürü, diplomasiden ekonomiye her alanda etkili.

Bu yılın yükselen gastronomi trendlerinin başında yemeğin felsefesi geliyor.

Yerel, doğal ve mevsiminde ürünlerin kullanımı, üretim koşulları, israfın önlenmesi, mutfakta denge kurulması yemeğin yaratıcılığı kadar önemli.

"Global düşün, lokal ye" sloganı da zaten bu anlayışın sonucuydu. Sokak lezzetleri, meze ya da tapas, paylaşımlı tabaklar, yerel, genetiğiyle oynanmamış tohumlarla üretilen tahıllarla yapılan ekmekler, unsuz, şekersiz tatlılar, baklagil kullanımı, vegan, vejetaryen beslenme de yılın trendleri arasında.

"Fine dining" dediğimiz lüks restoranlar, tadım menülerinin sunulduğu şef restoranları ise yerini yavaş yavaş daha rahat bir ortamda yemeklerin yendiği ama malzeme kalitesinin de önemli olduğu daha basit, göreceli olarak daha ucuz yerlere bırakıyor.

Bu trend Lyon, San Sebastian, Paris gibi gastronomisiyle geçmişten bugüne haklı bir üne sahip kentlerde de Barcelona, New York, Londra, Tokyo, Kopenhag, Bangkok ve İstanbul gibi yemek başkentlerinde de yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Tüm bunlara bağlı olarak yeni tatlar keşfetme, yerel mutfakları tanıma seyahatleri yani gastronomi turizmi de kültür ve doğa turizmi kadar önemli olmaya başladı.

Gastronomi turizminin İspanya, İtalya ve Fransa örneklerinde görüldüğü gibi hem ülke ekonomisine hem de restoran kültürünün gelişmesine katkısı büyük. Bence Türkiye de bir an önce bu trene binmeli. Turistik bölgeler başta olmak üzere restoranların kalite çıtasının yükselmesi, Anadolu kentlerinde yöresel yemekler yapan şef restoranlarının açılması gerekiyor. Keşke Ege'den Akdeniz'e, Adana'dan Hatay'a, Gaziantep'ten Urfa'ya uzanan bir lezzet rotası oluşturulsa.

"Trakya Bağ Rotası" projesine ivme kazandırılması ve Kırklareli'nde Bakucha Vineyards, Gelibolu'da Caeli gibi bağ otellerinin sayısının artmasında da yarar var...