Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Yaz Sofrası Yarışması' nın Kazananları Belli Oldu
Yemek Yazarı-Yemek Fotoğrafçısı ve Yemek Stilisti Aydan Üstkanat'ın tasarladığı “En Güzel Benim Tarifim - Yaz Sofrası/ Çay Saati 2013 Yarışması”nın finali, 7 Eylül 2013 tarihinde Özyeğin Üniversitesi – Le Cordon Bleu mutfaklarında gerçekleşti. Aydan Üstkanat’ın Facebook sayfası üzerinden menülerini uygulamaya yükleyen 128 kişi içinden menüsü onaylanan 64 aday arasından finale kalan 12 yarışmacı, hünerlerini Le Cordon Bleu mutfaklarında sergiledi. Çekişmeli geçen final yarışmasının kazananları Esin Ulucaklı, Fatmanur Karaca ve Zuhal Işıltan oldu.
Aydan Üstkanat’ın “Mutfağa, yemek yapmaya gönül verenlerin, tüm büyük uğraşlarını ve emekle yaptıklarını paylaşma platformu” olarak tanımladığı yarışmada, yarışmacılar yaz salatası, tatlı ve tuzlu hamurişi olmak üzere üçleme bir tabak hazırlayarak yarıştı.
Yarışmanın sponsorluğunu yapan Söke Un “Bu yıl Söke® Un’un kuruluşunun 50. Yılını kutluyoruz. Tam bu dönemde “Yaz Sofrası 2013” yarışması ile yemek yapmaya gönül verenlerle buluşmak, ürünlerimizin maharetli ellerde dönüştüğü lezzetleri deneyimlemek bize büyük bir keyif yaşattı. Başta Sayın Aydan Üstkanat olmak üzere, Le Cordon Bleu ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
Yarışmanın Birincisi Esin Ulucaklı, Le Cordon Bleu Pastacılık Eğitimi almaya hak kazandı.
Yarışmanın sponsorlarından Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu “Dünyanın en prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu Türkiye’de mutfak sanatlarına gönül vermiş kurum ve kişilere destek vermeyi çok önemsiyor. Le Cordon Bleu mutfağında bu değerli yarışmacıları ağırlamaktan ve lezzetli ürünlerinin yaratılmasına destek vermekten çok mutluyuz. Birinci olan yarışmacımıza Le Cordon Bleu Pastacılık eğitimi sağlayarak, yaratıcılığını, teknik bilgiyle pekiştirmesine destek vereceğiz. Sağlıklı ürünleri tükettirmeyi, yaratıcı ürünleri ve sunumu teşvik etmeyi misyon edinen bu yarışma, hem Le Cordon Bleu’nün stratejisine parallelik gösterdiği hem de lezzet yaratıcılarıyla bir arada olmaya fırsat tanıdığı için bu yarışmayı desteklemekten büyük keyif aldık.” dedi. Pastacılık alanında kariyer yapmayı hedefleyen Ulucaklı, ödülünü Le Cordon Bleu – Master Chef’i Christophe Bidault ve Aydan Üstkanat’tan alırken gözyaşlarına hâkim olamadı.
Yarışmanın asıl amacı yarışmacılara, lezzet düşkünlerine keyifli bir ortam hazırlarken, yaz aylarının kavurucu sıcağını serinleten, farklı, sağlıklı, mevsime uygun, lezzetli örneklerini kayıt altına almak ve bu alternatifleri artırmalarını sağlamayı amaçlayan yarışmada birinciye- Altın Ödül ve Sertifika ile Le Cordon Blue Pastacılık Eğitimi, ikinciye – Gümüş Ödül ve Sertifika, üçüncüye – Bronz Ödül ve Sertifika verildi.
LE CORDON BLEU HAKKINDA:
Le Cordon Bleu, 1895’te “La Cuisiniere Cordon Bleu” dergisinin yayımcısı, gazeteci Marte Distel tarafından mutfak sanatları okulu olarak Paris’te kurulmuştur. Açılışından itibaren, Le Cordon Bleu’nün uluslararası ünü, hızla yayılmıştır. 1950’li yıllarda Paris’te yaşayan Julia Child’ın bu okulda eğitimini tamamlayıp ünlü bir aşçı ve yemek yazarı olması da Le Cordon Bleu’nün tanınırlığını artırmıştır. Julia Child’ın hayatı 2009 yılında vizyona giren Meryl Streep’in başrolünde oynadığı “Julie & Julia” adlı bir filme de konu olmuştur.
Günümüzde Le Cordon Bleu, 20 ülkede, 40’ı aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim vermektedir. Le Cordon Bleu öğrencileri, Michelin yıldızlı restoranlardan gelen usta şefler ya da prestijli yarışmalarda galip gelerek Meilleur Ouvrier de France gibi unvanları elde eden isimler tarafından eğitilirler. Usta aşçılar, klasik Fransız mutfağı ve uluslararası aşçılık tekniklerine ait bilgi ve deneyimlerini Le Cordon Bleu öğrencilerine aktarırlar.
Le Cordon Bleu’nun adının hikayesi ise Saint-Esprit Şövalyelerinden gelir. Mavi Kurdele anlamına gelen “Le Cordon Bleu” isminin mutfak sanatları ile ilişkilendirilmesi ilk olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Fransa Kralı III. Henri tarafından kurulmuş ve zaferlerini şatafatlı ziyafetlerle kutlayan Saint-Esprit Şövalyeleri’nin sembolünde bulunan mavi kurdele, 16. yüzyıldan itibaren mutfaktaki mükemmeliyetin simgesi olmuştur.