Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Oca 02, 2019 - Mar 01, 2019

EÇEM, NEXT-GEN Projesi ile IsDB Transformers Fonu’ndan Hibe Almaya Hak Kazandı

İslam Kalkınma Bankası (İsDB)’nın uzun vadeli stratejisinin merkezinde bilim, teknoloji ve inovasyonu desteklemek bulunmaktadır.  Bu taahhüdü gerçekleştirmek üzere Nisan 2018'de, İsDB, üye ülkelerde kapasite geliştirmek ve üye ülkeler arasında teknolojinin ticarileştirilmesini kolaylaştırmak için 500 milyon dolarlık bir fon olan Transform’u uygulamaya geçirdi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG)’ne uyumlu hazırlanan Transformers Fonu, daha fazla gıda güvenliğine; daha sağlıklı yaşamlara; kapsayıcı ve eşit eğitime; sürdürülebilir su yönetimi ve hijyene; uygun fiyatlı, temiz enerjiye erişime; gelişmekte olan dünya genelinde sürdürülebilir sanayileşmeye yönelik ilerlemeyi hızlandırmaya odaklanacak.

Bu kapsamda Nisan 2018’de 4 kategori altında açılan ilk çağrıya dünyadan 1500 başvuru geldi.  Yapılan elemeler sonunda birinci aşamada 32 projeye doğrudan kaynak sağlanmasına karar verildi.   Bu projelerin dağılımı Kavram Kanıtlı Yeni Fikirler kategorisinde 11; Yenilikçi Projelerin Büyütülmesi kategorisinde 9, Teknolojinin Ticarileşmesi kategorisinde 4 ve Bilim, Teknoloji ve Yenilikçilik kategorisinde 8 proje olarak gerçekleşti.  Türkiye’den Tulpar R&D Co. BUYON projesi ile Yenilikçi Projelerin Büyütülmesi kategorisinde ve Özyeğin Üniversitesi, Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) NEXT-GEN Projesi ile Bilim, Teknoloji ve Yenilikçilik kategorisinde finale kalarak fondan yararlanmaya hak kazandı.

Geleceğin yerel enerji verimliliği liderlerinin yetiştirilmesi vizyonu ile yola çıkılan NEXT-GEN projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile ortak hareket edilerek birinci aşamada Güneydoğu Anadolu’daki 10 ilimizde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) birer pilot meslek ve teknik lisesi ve belediyeler ile çalışma yapılacak.  Bir sonraki aşamada ise elde edilen tecrübeler ışığında Tunus, Moritanya ve Nijer’de karar vericiler ile ülkelere yönelik enerji verimliliği yol haritası oluşturulacak.

10 Aralık 2018’de Cambridge, İngiltere’de gerçekleştirilen Transformers Zirvesi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 11: Kentleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, esnek ve sürdürülebilir hale getirmek için bilim, inovasyon ve teknolojinin rolünü tartışmak üzere güçlü bir girişimci, yenilikçi ve küresel lider koalisyonunu birleştiren tek konferanstır.  Zirvede geleceğin yatırım modeli olacak “Etki Yatırımı (Impact Investment)” üzerinde bilgi verilirken ikinci aşama olarak 20 projeye crowdfunding ile kaynak sağlanması üzerine çağrı yapıldı.

EÇEM adına projenin yürütücülüğünü üstlenen Y. Mimar Yasemin Somuncu, Mart 2012 tarihinden beri merkezde kıdemli araştırmacı olarak görev almaktadır.  Enerji Etkin ve Düşük Maliyetli Binalar (NEED4B), Kamu Binaları için Enerji Tasarrufu Sağlayan Maliyet Etkin Tadilat Stratejileri (BRICKER) ve YENİ NESİL projelerinin koordinasyonunu gerçekleştirmiştir.  Prof. M. Pınar Mengüç ile ortak hazırladığı ve yayınlanmış makaleleri ve konferans sunumları bulunmaktadır.

Transformers Akademisi.  Dr. Hayat Sindi, Dr. Fil Randazzo, Vladimir Yossifov, mentorlar ve 32 Transformer. 

7 Aralık 2018, Cambridge, Birleşik Krallık

Transformers Zirvesi.  Ekselansları Dr. Bandar Hajjar, Dr. Hayat Sindi ve 32 Transformer. 

10 Aralık 2018, Cambridge, Birleşik Krallık

Transformers Zirvesi. (soldan sağa) Y. Mimar Yasemin Somuncu, Sn. Mehmet Şimşek, Dr. Masoud Latifinavid ve Dr. Matin Ghaziani. 

10 Aralık 2018, Cambridge, Birleşik Krallık