Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Haz 27, 2019 - Tem 31, 2019

MARS BİLETİMİZ HAZIR

Öğrenme Ofisi olarak, 26-28 Haziran tarihleri arasında üniversitemizin ev sahipliğini yapmış olduğu 5. Türkiye Robotbilim Konferansı (TORK 2019) vesilesiyle sizleri okulumuzda, dersler ve araştırmalardan bağımsız olarak, robotikle ilgili en heyecan verici öğrenci çalışmalarını yürütmekte olan ÖzÜ Rover Takımı ile tanıştırmak ve takım üyelerinin öğrenme deneyiminden biraz bahsetmek isteriz.

Bu takımı özel kılan nedir?

21. yüzyılda akıllı makine ve sistemlerin, ilerleyen robotbilimin, otonom ve yarı otonom araçların artan önemiyle mühendislik öğrencilerinin bunlarla ilgili uygulamaları lisans yıllarında ve proje düzeyinde deneyimlemeleri büyük değer taşımakta. ÖzÜ Rover Takımı’nın deneyimleri bu bağlamda güzel bir örnek.

Nasıl bir öğrenme sürecinden geçiyorlar?

Bu öğrencilerin çözmeye çalıştıkları karmaşık problemler için gereken çoğu uygulama okul dersleri kapsamına girmemekte. Doğru bilgiye erişmek, bunları bir problemin çözümü için uygulamaya geçirmek, elde edilen sonucu değerlendirmek, gerekli değişiklikleri/yapılacakları tespit ve konuyla ilgili takım içi iletişimi sağlamak neredeyse her takım üyesinin payına düşen bir öğrenme döngüsü. Yani, çözülmeye çalışılan problemin her bir parçasına özgü bireysel araştırmalardan beslenen, üyeler arası etkileşimle de gelişen ve genişleyen bir öğrenme süreci söz konusu.

Öğrenme kazanımları nedir?

Geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğumuz bir araştırmada, 12 takım üyesinin, yeni üyelerini seçmekte kullandıkları bilgi testine bir yıl arayla verdikleri yanıtları incelediğimizde şu sonuçla karşılaştık: Öğrencilerin hem kendi alanlarında hem de kendi alanları dışında aldıkları puanlar bir yıl içerisinde yükselme göstermişti. Yapılan belge incelemeleri, bire bir görüşmeler ve doğal gözlemlere dayanarak ÖzÜ Rover Takımı’nın aktif bir üyesi olmanın, öğrencilerimizin bilgi, beceri ve karakter gelişimlerine katkı sağladığını söylemek mümkün.

Disipliner bilgi dışındaki kazanımlar nelerdir?

Bu öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini belirleyip yönettikleri bilgisine dayanarak öz-düzenleyici öğrenme becerilerini geliştirdiklerini söylemek mümkün. Bunlardan en temel olanları şöyle: Hedef düzenlemesi (ör. izlenecek stratejiyi belirlemek), motivasyon ve duygu düzenlemesi (ör. karşılaşılan zorluklarla baş etmek), zaman ve çaba düzenlemesi (ör. yardım ihtiyacını belirlemek) ve bağlamla ilgili düzenlemeler (ör. süreç içinde başkalarıyla yürütülen müzakereler).

2018 European Rover Challenge, Starachowice, Polonya

Sosyal beceriler açısından takım üyelerinin özellikle iletişim konusunda birbirlerinin gelişimine katkı sağladığı söylenebilir. Üyeler, birbirleriyle iletişim içinde olmadıklarında takımı başarısızlığa götürebileceklerinin farkında olarak birbirleriyle etkili iletişim yolları bulma çabası içindeler. Aslında çoğu konuda herkesin bireysel olarak işini iyi yapabilmesi de diğer üyelerle etkili bir iletişim içerisinde olmasına bağlı.

Karakter konusunda en ön plana çıkan gelişim alanı ise metanet. ÖzÜ Rover Takımı üyeleri, daha önce hiç deneyimlememiş oldukları türden bir zaman ve performans baskısı altında, pes etmeden çalışarak kendilerini geliştirmekteler. Gerektiğinde her türlü tatillerini, ders dışı zamanlarını ve maddi kaynaklarını da bu işe ayıran takım üyeleri işleri zamanında yetiştirebilmek ve başarılı olabilmek için büyük fedakarlıklar ortaya koymaktalar. Çoğunun sabır ve dayanıklılık testinden geçtiğini söylemek çok da abartılı olmaz.

ÖzÜ Rover Takımı’yla iletişime geçmek için

13-15 Eylül tarihlerinde Polonya’da düzenlenecek olan ERC 2019 yarışmasına (http://roverchallenge.eu/) katılmaya hak kazanan ÖzÜ Rover Takımı yaz aylarının önemli bir kısmını kampüsümüzde, özellikle Robotik Laboratuvarı’nda geçirecek. Takımın hazırlık sürecini ve yarışma maceralarını sosyal medya hesaplarından takip edebilir, takımla şu hesaplardan iletişime geçebilirsiniz:

E-mail: ozurover@gmail.com

Twitter: https://twitter.com/ozurover          

Instagram: https://www.instagram.com/ozurover/

facebook: https://www.facebook.com/OzURover

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbXKmgNhDjIWiSOUqK6yjBQ

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/ozurover/

Takımın başvuru formu: bit.ly/OzURoverBasvuru

 

Yolunuz açık olsun ÖzÜ Rover!