Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 07, 2019

Basında ÖzÜ - Halkbank'ın "usul" davasında usulsüzlük

Akşam

Halkbank, ABD'de devam eden "usul" davasına katılmadı. Gerekçe olarak tebligatın uluslararası hukuka aykırı şekilde "postayla" gönderilmesi gösterildi.

Uzman Görüşü:
Bakanlıkça resmi olarak yollanmalıydı 

ÖZYEĞİN Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluslararası Hukuk uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yaşar Gürbüz, konuyla ilgili olarak, "Uluslararası hukukta hukuki tebligat yöntemleri bellidir ve tamamı resmi yollarla gerçekleşir.Temel usul ilgili ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla gerçekleştirilen hukuki tebligatlardır ki ilgili ülkelerin Adalet Bakanlıkları, Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla bu tebligatları yaparlar. Bazı durumlarda iki ülkenin Adalet Bakanlıkları arasında da doğrudan yazışmalar olabilir ancak uluslararası bir kargo firmasıyla hukuki tebligat gönderme kesinlikle uluslararası hukuka uygun değildir" dedi.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delme suçlamasıyla New York Güney Bölge Savcılığı tarafından hakkında iddianame hazırlanan Halkbank, önceki gün düzenlenen usulle ilgili ikinci duruşmaya da katılmadı. Duruşmaya, bankaya bir dönem danışmanlık hizmeti veren King & Spalding hukuk firmasına bağlı avukatlar katıldı. Halkbank Hukuk İşleri Daire Başkanlığı, savcılık tarafından gönderilen tebligatı kabul etmedi. Gerekçe olarak da tebligatın "ABD ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderilmesi" gösterildi. Berman, davayla ilgili herhangi bir tutuklanma olmayacağı için tebligatı reddedip duruşmaya neden katılmadıklarını anlayamadığını ve Halkbank'ın belgeyi kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu. REDDİ HAKİM'E ENGEL Halkbank avukatı Andrevv Hruska, ABD'nin Halkbank'ı yargılama yetkisi olmadığını ve reddi hakim talebini iletmek amacıyla duruşmaya katılmak istediğini ifade etti. Savcı Yardımcısı Michael Lockard, böylesi bir katılıma itiraz ederek bunun yasal olarak mümkün olmadığını dile getirdi. Hakim Berman, Halkbank'ın avukatlardan ayrıca iddianamenin geri çekilmesi ve reddi hakim taleplerini gerekçelerini de detaylarıyla sunmalarını istedi.