Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

10.03.2021 - 10.03.2021

Bahar Neden Kışa Döndü: Tunus ve Mısır'da İslamcı Partiler ve Demokratik Geçişler

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler bölümü sizleri "Why Spring Turned to Winter: Islamist Parties and Democratic Transitions in Tunisia and Egypt" adlı çevrimiçi etkinliğe davet ediyor. Middlebury College’dan Dr. Şebnem Gümüşçü’nün konuşmacı ve Sabancı Üniversitesi'nden Dr. Berk Esen’in tartışmacı olarak konuk olacağı, "Talks on a World in Crisis" serisinin ikinci etkinliği, 10 Mart günü 18:30 - 20:30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecektir.

Etkinlik kayıt formuna buradan ulaşabilirsiniz. Etkinlik çevrimiçi bağlantısı, kayıt formunu dolduran katılımcılara etkinlik saatinden yarım saat önce formda belirttikleri e-postaları aracılığıyla paylaşılacaktır. 

— — —

Çalışma Özü

Bahar Neden Kışa Döndü: Tunus ve Mısır'da İslamcı Partiler ve Demokratik Geçişler

2021 yılı Arap ayaklanmalarının 10. Yıldönümünü işaret ediyor. Tunus’tan başlayarak Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine hızla yayılan ayaklanmalarda, milyonlarca kişi ülkelerindeki uzun süreli otokratik yönetimin sona ermesini talep etti. Rejimlerini sorumlu tutarak, iş, itibar ve özgürlük istiyorlardı. Ancak, milyonlarca kişinin tarihsel çağrısı anlamlı bir değişimi başlatmada büyük ölçüde başarısız oldu. Sadece, ayaklanmaların başladığı, Tunus’ta demokratik yönetimin doğuşuna tanıklık ettik. Ayaklanmaların yaşandığı diğer ülkelerde ise otokratlar gösterileri bastırdı. Bugün, bölge daha fakir, gençler hala işsiz ve otokratlar daha sıkı bir şekilde yönetimin başındalar. Ne yanlış gitti? Ayaklanmalar nasıl oldu da değişim getiremedi? Bu konuşma bu soruyu ele alıyor. Ayrıca, bu soruya bir cevap ararken İslamcı partilerin rolüne ve geçişleri nasıl şekillendirdiklerine odaklanıyor. 

— — — 

Dr. Şebnem Gümüşçü

Şebnem Gümüşçü Middlebury College Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır ve 2014 yılında yayımlanan “Democracy, Identity, and Foreign Policy in Turkey: Hegemony Through Transformation” adlı kitabın Fuat Keyman ile ortak yazarıdır. Şebnem Gümüşçü Doktora derecesini Siyaset Bilimi ve Hükümet alanında University of Virginia’dan almıştır. Siyasal islam, baskın partiler, ve demokratik gerileme alanlarındaki araştırmaları “Comparative Political Studies”, “Party Politics”, “Journal of Democracy”, “Third World Quarterly”, ve “Government and Opposition” gibi dergilerde geniş çapta yayınlanmıştır.  

Dr. Berk Esen

Halen Sabanci Universitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Berk Esen doktorasını 2015 yılında Cornell Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında yaptı. Çalışmalarını Türk siyaseti, otoriterleşme ve siyasi partiler alanlarında yürüten Dr Esen’in güncel çalışmaları Party Politics, Journal of Democracy, Third World Quarterly, Armed Forces & Society, PS: Political Science & Politics, South East European Society and Politics, Journal of Near East and Balkan Studies, Mediterranean Politics, Turkish Studies ve Birikim gibi akademik dergilerde yayınlanmıştır.