Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

21.04.2021 - 21.04.2021

Çin Dış Politikası Kriz İçindeki Dünyaya Tepki Veriyor

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler Bölümü sizleri “Chinese Foreign Policy Reacts to a World in Crisis” başlıklı çevrimiçi etkinliğe davet ediyor. East China Normal University’den Dr. Xiaoting Li’nin konuşmacı ve Marmara Üniversitesi’nden Dr. Çağdaş Üngör’ün tartışmacı olarak konuk olacağı, “Talks on a World in Crisis” serisinin üçüncü etkinliği, 21 Nisan günü 15:00 - 17:00 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecektir. 

Etkinlik kayıt formuna buradan ulaşabilirsiniz. Etkinlik çevrimiçi bağlantısı, kayıt formunu dolduran katılımcılara etkinlik saatinden yarım saat önce formda belirttikleri e-postaları aracılığıyla paylaşılacaktır. 

Çalışma Özeti

Çin Dış Politikası Kriz İçindeki Dünyaya Tepki Veriyor 

Uluslararası İlişkiler teorisinde hegemonun kamu malları sağlayarak, uluslararası kurumları güçlendirerek ve uluslararası istikrarı koruyarak iyi işleyen bir uluslararası sistemi sürdürme görevi hakkında çok şey söylendi. Tersine, hegemonya bu görevleri ihmal ederse ve kendi çıkarlarını ilk sıraya koyarsa, uluslararası sistem krizde olacak ve bu kriz hegemonun rakipleri için bir alan açacaktır. Son dört yıl içinde, ABD’nin sorumlu bir hegemon olarak hareket edememesi, yalnızca Batı’nın egemen olduğu uluslararası düzenin meşruiyetini bozmakla kalmadı, aynı zamanda Çin’in küresel ve bölgesel meselelerde daha büyük ve daha yapıcı bir rol oynamasına zemin hazırladı. Ancak, Çin’in, uluslararası sahnedeki yükselişini pekiştirmek için, diğer devletlerle çıkar çatışmalarını yönetmede ABD’den daha iyi bir görüşe sahip olması ve daha sorumlu davranması gerekecektir. 

 Dr. Xiaoting Li 

Dr. Xiaoting Li East China Normal University School of International and Area Studies’de Doçent Doktor olarak görev yapmaktadır. Doç. Dr. Li doktora derecesini siyaset bilimi alanında University of Illinois at Urbana-Champaign’den almıştır. Doç. Dr. Li’nin araştırma alanları uluslararası ilişkiler teorileri (özellikle bu teorilerin Batı-dışı uyarlamaları), Çin Dış Politikası, ve uluslararası sistemin Batı-sonrası dönemdeki dönüşümü gibi konuları kapsamaktadır. Foreign Policy Analysis, International Interactions, International Relations of the Asia-Pacific, Journal of Contemporary China, ve International Studies Review gibi hakemli dergilerde makaleler yayımlamıştır. 

Dr. Çağdaş Üngör

Çağdaş Üngör Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Profesör olarak görev yapmaktadır. Prof. Dr. Çağdaş Üngör, lisans eğitimini ODTÜ Uluslararası İlişkiler (1998), yüksek lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler (2004), doktorasını ise New York Eyalet Üniversitesi, Binghamton Tarih Bölümü’nde tamamladı (2009). Akademik çalışmaları modern Çin toplumu ve siyaseti, Doğu Asya’da uluslararası ilişkiler, Soğuk Savaş tarihi, propaganda ve medya çalışmaları üzerine yoğunlaşmaktadır.