29.03.2022 - 29.03.2022

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Dr. Sandra Cvikić'in "Mülteci Krizinin İçinde ve Dışında: 1990'lar’da ve 2015/2016’da Hırvatistan " konulu seminerine davetlisiniz. Seminer 29 Mart saat 15:45'te Çekmeköy Yerleşkesi AB2 binası G12 Odası'nda gerçekleştirilecektir.

Etkinlik İngilizce gerçekleştirilecektir.

Özet

Bu derste Dr. Sandra Cvikić, 1990'lardaki Hırvatistan savunma savaşı ve 2015/2016'daki Avrupa mülteci/göç krizi gibi iki önemli olay sırasındaki zorunlu göç/mülteci konularını tartışan bir çalışma vakası sunacak. Bu iki farklı sosyo-politik bağlam, Hırvatistan vatandaşları ve uluslararası mülteciler/göçmenleri içeren farklı tarihsel bakış noktalarındaki uluslararası insani müdahalelerin arka planıyla karşılaştırılacaktır. Amaç, güncel zorunlu göç ve mültecilik konularına eleştirel bir şekilde yaklaşmak ve bir ulus devlete mensup her vatandaşın sahip olduğu bir güvenlik ağı olan vatandaşlık kurumunun, her bir insanın hayatını neredeyse bir anda değiştirebilecek olan küresel güç ilişkilerinde öngörülemeyen değişimler tarafından nasıl tehlikeye atıldığını aktarmaktır.

Dr. Sandra Cvikić

Sandra Cvikić bir Hırvat sosyologdur. University of Western Ontario, London, Ontario, Kanada'dan (Çift Anadal – İngilizce ve Sosyoloji) lisans derecesine; Chevening Scholar olarak Sussex Üniversitesi, Brighton, Birleşik Krallık'tan (Çağdaş Avrupa Çalışmaları) yüksek lisans derecesine ve Zagreb Üniversitesi, Hırvat Çalışmaları Fakültesi'nden doktora derecesine (Hırvat Çalışmaları/Sosyoloji) sahiptir. Ivo Pilar Sosyal Bilimler Enstitüsü, Regional Center Vukovar'da kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır. Halen Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türkiye bursu sahibi olarak (TÜBİTAK, BİDEB, 2221-Sabbatik İzinli Bilim İnsanları ve Bilim İnsanları Burs Programı, 2021/6) Prof. Dr. Deniz Sert gözetiminde araştırma yapmaktadır. Akademik ilgi alanları arasında nitel metodoloji (yapılandırmacı temelli teori metodolojisi ve eleştirel söylem analizi/Foucault’cu söylem analizi), postmodernist eleştirel teori, bilgi sosyolojisi, savaş sosyolojisi, şiddet ve travma, totalitarizm, geçiş dönemi adaleti ve çağdaş mülteci çalışmaları yer almaktadır.