Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

16.09.2013

Büyük Sorunlar Çağında Tasarım: Deniz ve Kara Arasındaki “Ekoton” Arayüzler için Yeni Tasarım Modelleri

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

mimarl-k1.pngOzU Sonbahar Çalıştayı, Prof.Sulan Kolatan tarafından  16-20 Eylül 2013 tarihleri arasında  İstanbul’da  gerçekleştirilecektir.

Bir dizi seminer  eşliğinde  sürdürülecek çalıştayda,   katılımcılar  mimarlık ve kente ilişkin  güncel eko-sistemik  konuları irdeleyerek dijital tasarım yöntemleri  hakkında bilgilenme  fırsatı bulacaktır. İstanbul gibi kentler tarihsel açıdan çok yeni  sorunlarla  karşı karşıya kalmaktadır.  Buna karşın, dijital araçların da  yeni repertuarı bu sorunlara zekice çözümler bulmamızda bize yeni olanaklar sunmaktadır.  Bu bağlamda,  öğrenciler yaratıcı yollardan  somut konuları  soyut yöntemlerle  ilişkilendirebilmeyi, parametrik uyarlamayı ve topolojik mekan oluşturmayı  öğreneceklerdir.

Çalıştayın konusu  deniz  ve kara arasındaki kentsel arayüz için  yeni tasarım modelleri geliştirmek olacaktır. Çalışmada  somut bir kentsel alan verilmeyecektir.  Böylece öğrenciler serbestçe bir kıyı için alternatif biçimler üretmeye odaklanabileceklerdir.  “Ecotone” kavramı  ve ekolojik anlamda  geçişli bir kıyının önemi  seminer ve tartışmalarla  incelenecektir. Çalıştay, inşa edilen ve edilmeyen şeylerin  ayırdına varma konusuna çok fazla saplanıp kaldığımızı  öne süren   Bruno Latour’un teorik görüşüne atfedilmektedir. Latour, bunun yerine,   iyi inşa edilen ya da kötü inşa edilen şeyler arasındaki farkı görmemiz  konsuna yoğunlaşmamızın daha verimli olacağını öne sürmektedir.

Amaçlar:

1. Karma  takımlar halinde  düzenlenecek  farklı sınıf ve üniversitelerden öğrencilerin işbirliğini sağlamak,

2. Güncel  tasarım yöntemlerinin uygulaması,

3. Öğrenci gurupları tarafından geliştirlen projeleri gerçekçi biçimde ifade edebilecek 2 ve 3 boyutlu açıklayıcı işitsel-görsel malzemenin üretilmesi.

4.  Çalıştayın  sonrasında  üretilen malzemenin sergilenmesi

5.  Çalıştay süreci ve üretilen malzemeye ilişkin bilgilerin yer alacağı yayın yapılması

Son Başvuru Tarihi:  28 Ağustos 2013 / 17.00
Başvuru Kabulü: 29 Ağustos  2013 / 17.00
Son Ödeme Tarihi: 1 Eylül 2013 / 17.00
Çalıştay: 16– 20 Eylül 2013

Çalıştay Kontenjanı: 15 öğrenci
Yer: Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü,
Katılım  Ücreti: 690 TL (355 ABD Doları)
Ücrete Dahil Hizmetler: Çalıştay, öğle yemeği, sertifika 
Kredi: 3 ECTS
Başvuru Teslimi: serap.ozcelik@ozyegin.edu.tr , orhan.hacihasanoglu@ozyegin.edu.tr

Katılımcılar, konaklama ve ulaşımlarından kendileri sorumludur.

SULAN KOLATAN


Sulan Kolatan, William J. Mac Donald ile birlikte New York’ta kurduğu mimarlık ve tasarım firması KOL/MAC’in başkanlık görevini yürütmektedir. Kolatan ayrıca, Pratt Institute Mimarlık ve Kentsel Tasarım Enstitüsü’nde İstanbul Program Direktörü ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak hizmet vermektedir. Kolatan’ın firması, dijital mimari ve yenilikçi teknolojik tasarımlar alanında öncü bir firma olarak dünya çapında kabul görmüştür. Sulan Kolatan, ABD’de her sene 40 yaş altı en iyi 40 mimara verilen “40 Under 40” ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda akademik ve mesleki ödüle ve takdire layık bulunmuştur.  Kolatan’ın en yeni projesi olan Inversabrane, Zumtobel Çevre Ödülü (Avusturya) ve INDEX Ödülü (Danimarka) için aday gösterilmiştir.  2004 yılında, KOL/MAC, Amerika Birleşik Devletleri’ni Venedik’te düzenlenen Uluslararası Mimari Bienali’nde temsil etme onuruna layık görülmüştür. KOL/MAC projeleri, New York’ta Modern Sanat Müzesi, Paris’te Centre Georges Pompidou, Orleans’ta FRAC, ve Frankfurt’ta Architekturmuseum gibi seçkin kültür kurumlarının kalıcı koleksiyonlarında sergilenmektedir. 2011-13 yıllarında, Kolatan, İstanbul Belediye Başkanı tarafından aşağıdaki yarışmalarda jüri üyesi olarak görev yapmak üzere İstanbul’a davet edilmiştir: Yenikapı Arkeopark için Uluslararası Kentsel Yarışma, yeni bir TV Kulesi için Ulusal Mimari Yarışma, ThyssenKrupp sponsorluğunda Doğal Afetler için Bir Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin tasarlanmasına yönelik Uluslararası Mimari Yarışma.