Sistem Standartları

Akademik programların değerlendirilmesine ilaveten, OzU’de sağlık, güvenlik ve çevre ile ilgili olan sistem standartları yönetimi ile ilgili süreçler Güvenli Yaşam ve Çevre Departmanı denetiminde yürütülmektedir. OzU, ISO 14001-Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini aynı anda alarak Türkiye’de her iki belgeye sahip ilk üniversite olmuştur. Bu iki sistem standartları yönetimi ile çevreye duyarlı yerleşke ve binalarıyla sürdürülebilir, katılımcı bir eğitim kurumu olma yolunda ilerlemektedir. Üniversite’nin Çekmeköy yerleşkesi olarak çevreyle etkileşimi, bölgenin ulaşım sistemine olası katkısı ve bölgeye kattığı değer, ISO 14001 sisteminin sosyal etkileri kapsamında değerlendirilmektedir. OHSAS 18001 sistemiyle de yüksek maliyetler gerektirmeden yapılacak bazı basit uygulamalarla, birçok iş kazasının önüne geçebilmek mümkün olmuştur. Bu kapsamda, yapılan sağlık taramaları, güvenli sürüş eğitimleri, ilkyardım ve acil durum eğitimleri, etkinliklerde ambulans bulundurma ve benzeri uygulamalarla güvenli kampüs konusunda risk azaltıcı faaliyetlerde bulunur. BSI ve IFC gibi dış denetçi kuruluşlar tarafından periyodik olarak denetleme yapılmaktadır. ISO 14001 ve OHSAS 18000 denetimleri BSI tarafından yapılmaktadır. Bu denetimlerde ortaya çıkan kaygı ve zayıflıklar Güvenli Yaşam ve Çevre Departmanı tarafından giderilir.

Ayrıca EVATEG Optik Laboratuvarı, TURKAK akreditasyonu ve bu akreditasyon kapsamında; ISO 17025 Laboratuvar Yönetim Sistemi onayı ile test metodlari kapsamında EN TS 13032-1 ve LM 79-08’dan akredite olmuştur. Laboratuvar, LM 79-08’da akredite olan ilk ve tek üniversite laboratuvarıdır.