Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Başvuru ve Kabul Koşulları

Başvuru ve Kabul Koşulları

2014-2015 Akademik Yılı Başvuru Koşulları

 

  1. Mezuniyet Koşulu
  • Yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen adayların dört yıllık bir lisans programından mezun olmuş ya da mezuniyet aşamasında olmaları gerekmektedir. 
  • Başvuruları kabul edilen adaylardan mezuniyet aşamasında olanların programa kayıt olabilmeleri için kesin kayıt tarihinde öğrenimlerini başarıyla tamamlamış olmaları gerekir.
 
  1. Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı Derecesi
 
Programlara başvurmak isteyen adaylardan, aşağıda belirtilen asgari puanları elde etmeleri beklenmektedir :
ALES55 (herhangi bir puan türü)
GMAT450
GRE610
 
 
Durumları aşağıda belirtilen adaylar, ALES’ten muaftır;
  • Dersleri izleyebilecek düzeyde Türkçe bilgisi olduğunu kanıtlamak koşulu ile yabancı uyruklu adaylar
  • Herhangi bir lisansüstü programından ilişiği kesilip en fazla 1 dönem ara verdikten sonra yeniden aynı veya farklı bir programa başvuran adaylar
  • Bir yüksek lisans programını tamamlamış olan ve en fazla bir dönem ara verdikten sonra yeniden başka bir programa başvuran adaylar
 
  1. Yabancı dil koşulu
 
Özyeğin Üniversitesi tarafından düzenlenen veya senato tarafından kabul edilen ulusal ve/veya  uluslararası yabancı dil sınavlarından birinden geçerli notu almış olmak.
 
Programlara başvurmak isteyen adaylardan, aşağıdaki örnek sınavlardan belirtilen asgari puanları elde etmeleri veya kabul edilen benzeri sınavlardan eşdeğer puanları almış olmaları beklenmektedir:

TOEFL – IBT55
TOEFL – PBT453
KPDS/ÜDS/YDS55
TRACE50
İngilizce Seviye Belirleme Sınavı50
  
BAŞVURU İÇİN GEREKEN BELGELER
 
Tüm belgeler, Türkçe hazırlanmış olmalıdır. Belgelerin orijinalleri Türkçe dışında bir dilde ise Türkçe noter onaylı tercümelerinin de dosyaya eklenmesi gerekmektedir.
  1. Başvuru Formu: Eksiksiz ve doğru olarak dijital ortamda doldurulmuş başvuru formu
.
  2. DiplomaSon mezun olunan öğretim kurumundan alınan diplomanın usule uygun onanmış fotokopisi.
  3. DenklikYurt dışından alınan diplomalar için diplomanın Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve YÖK Yurt Dışı Denklik Ofisi'nden alınacak diploma denklik belgesinin usule uygun onanmış fotokopisi.
  4. TranskriptAdayın mezun olduğu veya öğrenim gördüğü tüm yükseköğretim kurumlarından aldığı bütün dersleri ve notlarını gösteren not döküm belgesi. Transkript, not sistemi hakkında bir açıklama içermiyorsa, ek olarak kurumun not sistemini açıklayıcı belge.
  5. Lisansüstü Eğitime Giriş Sınav Sonuç BelgesiBaşvuru koşullarında belirtilen sınav sonuç belgesinin fotokopisi.
  6. Dil Yeterlik Sınav Sonuç BelgesiBaşvuru koşullarında belirtilen belgelerden herhangi birisinin fotokopisi.
  7. Referans Mektubu: İki adet referans mektubu. Referans mektuplarının, tercihen öğretim elemanlarından ve/veya adayın önceki/mevcut işvereninden alınmış olması gerekir.
  8. Niyet mektubu: Enstitü tarafından belirlenen konularda kişisel ve profesyonel amaçlar hakkında yazılan mektup.
  9. Yabancı Uyruklu Adaylar için Ek Belgeler: Pasaportta resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların usule uygun onanmış fotokopisi. Başvuru esnasında pasaportun aslının ibraz edilmesi istenmektedir.
  10. Ek Bilgiler: Varsa, adayın, başvurusunun olumlu değerlendirilmesinde yarar gördüğü ek bilgiler (adayın akademik veya kariyer geçmişine yönelik özel durumlar gibi).
 

BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE KABUL

  1. Adayların, başvuruları sırasında sundukları bilgi ve belgeleri doğrulamaları istenebilir veya Üniversite bu bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırabilir. Bilgi ve belgelerinde herhangi eksiklik veya gerçeğe aykırılık tespit edilen adayın, programa kabul edilmiş olsa dahi kabul kararı iptal edilir, Üniversiteye kaydı yapılmış olsa dahi kaydı geçersiz sayılır.
  2. Başvuru belgeleri Üniversite tarafından saklanır ve değerlendirme sonucu ne olursa olsun adaylara iade edilmez.
  3. Adayların başvuruları Enstitü tarafından belirlenen ve en az üç öğretim elemanından oluşan komisyon tarafından değerlendirilir. Adaylardan komisyon tarafından belirlenen konularda, kişisel ve profesyonel amaçları hakkında Türkçe dilinde kompozisyon yazmaları talep edilebilir.
  4. Başvuru bilgi ve belgeleri üzerinde yapılacak ön değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar sözlü ve/veya yazılı sınav için davet edilirler. Davet edildiği halde sözlü ve/veya yazılı sınava katılmayan adayın başvurusu işleme alınmaz.
  5. Başvuru değerlendirmesi, lisansüstü eğitime giriş sınavı puanı (yüzde 50’den az olmamak koşulu ile), mezuniyet not ortalaması, sözlü ve/veya yazılı sınav notu, dil yeterlik düzeyi gibi kriterlerden oluşan bir başarı puanına göre yapılır.
  6. Komisyonun adayların kabulüne ilişkin önerileri Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir. Enstitü Yönetim Kurulu, programa kabul edilen adaylardan gerekli gördüklerinin, adayların eksikliklerini gidermek amacıyla temel hukuk derslerini almalarını öngörebilir.
 
Başvuruları dosya üzerinden olumlu değerlendirilen adaylar 14 Temmuz 2014 tarihi itibari ile sözlü ve/veya yazılı sınava alınacaklardır.
 

ŞARTLI KABUL

Lisansüstü programlara başvuran adaylardan başvuruları sırasında aşağıdaki belgelerden herhangi birini sağlayamayanlar, başvurularının olumlu değerlendirilmesi halinde, başvurdukları programa Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile şartlı kabul edilebilirler:
  • Lisansüstü eğitime giriş sınav sonucu
  • Dil yeterlik sınavı sonucu
  • Diploma denklik belgesi (Diplomanın alındığı öğretim kurumunun YÖK tarafından diplomalarına denklik verilebilecek kurumlar kapsamında olması kaydı ile)
 
Öğrencilerin eksik belgelerini en geç kabul edildikleri ilk dönemin akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavlarının bitiş tarihine kadar tamamlamaları gerekir. Eksik belgelerini tanınan süre sonuna kadar tamamlayan öğrencilerin statüleri, izleyen dönemin başından itibaren lisansüstü öğrenci statüsüne dönüştürülür. Eksik belgelerini tanınan süre sonuna kadar tamamlamayan öğrenciler, kayıtlı oldukları dönemi özel öğrenci statüsünde tamamlamış sayılırlar ve dönem sonunda statüleri sona erdirilir.

Daha fazla bilgi almak için Lisansüstü Programlara Öğrenci Kabul Yönergesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.