Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Giden Öğrenci

Giden Öğrenci

Özyeğin Üniversitesi saygın yüksek öğretim kurumlarıyla coğrafi anlamda dengeli bir yaklaşımla işbirlikleri geliştirmek üzere çalışmaktadır. Uluslararası Değişim ve İşbirliği Programları Ofisi olarak bu doğrultuda, Avrupa eğitim programlarından bağımsız olarak, dünyanın dört bir yanında akademik alanda mükemmelliğe bağlılığımızı ve yenilikçi vizyonumuzu paylaşan kurumlarla işbirliği bağları kurmaktayız.

 

2024-25 Global Değişim ve İsviçre Avrupa Hareketlilik Programı Başvuru Dönemi duyurusunu bu link üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

 

Global Değişim Program Hakkında:

Global Değişim, öğrencilerin Özyeğin Üniversitesi'ndeki eğitimlerinin bir dönemini Özyeğin'in partner olduğu bir kurumda, gidilen kuruma herhangi bir öğrenim ücreti ödemeden tamamlamalarına olanak sağlayan bir değişim programıdır. Program kapsamında Avrupa dışındaki ülkelerde öğrenim hareketliliği gerçekleştirilebilir.

Erasmus+ programına benzer bir mali destek sistemi bulunmamaktadır. Vize, sigorta, ulaşım, barınma vb. süreçle ilgili tüm masrafları karşılamak öğrenci sorumluluğundadır.

SEMP (İsviçre Avrupa Hareketliliği) başvuruları ve partner kurumları da Global Değişim programı kapsamında değerlendirilir.



Global değişim programları kapsamında tercih edilebilecek kurumlar bu listede yer almaktadır.  Lisans öğrencilerimizin değişim programlarına ikinci yıllarında başvurmaları önerilmektedir. Lisansüstü programlarda okuyan öğrencilerin ise birinci yıllarında başvuru yapmaları önerilmektedir. Lisans ve lisansüstü programlarda okuyan ÖzÜ öğrencilerinin mezun olmayı planladıkları dönemde değişim programlarına katılmaları önerilmemektedir. Birinci sınıfta okuyan öğrenciler değişim programlarına başvuruda bulunabilirler ancak 60 krediyi tamamlamadan yerleştirilemeyebilirler.

Uluslararası Değişim ve İşbirliği Programları Ofisi her güz döneminde, değişim programları ile ilgili en güncel bilgileri paylaşmak için bilgilendirme toplantıları yapar ve ilan edilen tarihler içerisinde başvuruları kabul eder. Değişime hak kazanmak için lisans öğrencilerinin en az 2.80/4.00, yükseklisans öğrencilerinin ise en az 3.00/4.00 ağırlıklı genel not ortalamalasına sahip olmaları gerekmektedir. Sadece not ortalaması koşulunu sağlayan öğrenciler Program Koordinatörleri ve Uluslararası Değişim ve İşbirliği Programları Ofisi tarafından yapılacak olan mülakata davet edilecektir.

Sıralama sonrasında ortak kurumlara yerleştirilen öğrenciler ÖzÜ Uluslararası Değişim ve İşbirliği Programları Ofisi tarafından aday gösterilecektir. Kabul mektubu alan öğrenciler vize başvuru, yurt olanakları ve sağlık sigortası gibi işlemleri tamamlamalıdır.
 
Anlaşmalı kurumlara ait dil yeterlilik belgesi öğrenciler tarafından sağlanmalıdır (TOEFL/IELTS).

Öğrenciler, değişimden önce, Program Koordinatörleri ile bir ders planı oluşturmak ve onay almakla yükümlüdürler.

Değişimde alınan kredilerin transferi ancak ortak kurumdan orijinal not belgesi geldikten sonra mümkündür. Değişim Program Koordinatörleri, ilgili Fakülte/Enstitü/Okul kararı için, bir Tanınma Belgesi hazırlar ve orijinal not belgesi ile Fakülte/Enstitü/Okul Yönetim Kurulu’na sunar.

Global değişim programıyla yurtdışına gidecek öğrenciler Özyeğin Üniversitesi'ne olağan öğrenim ücretlerini öderler ve misafir olunan kurumda öğrenim ücretinden muaf tutulurlar. Bununla birlikte, değişim dönemi boyunca yaşam ve konaklama masraflarından sorumludurlar.

Avrupa Birliği dışındaki ülkeler için Erasmus dolaşım hibelerine benzer bir mali destek sistemi mevcut değildir, ancak bazı ortak kurumlar tarafından devlet bursları (Japonya, İsviçre vb.) verilmektedir.

Global değişim programından yararlanacak öğrenciler bu dokümanı okumakla yükümlüdürler.

 

 

Değişim Öğrencileri için Gereken Formlar/Dokümanlar:

Değişim Öncesi:

  • ÖzÜ Online Başvurunun Tamamlanması
  • ÖzÜ UDP ve Fakülte Jürisi ile Mülakat
  • Taahhütname İmzalanması
  • Dil Yeterlilik Belgesi
  • Partner Kurumun Başvuru Paketinin Hazırlanması
  • Ders Transfer ve İntibak Tablosu (Program Koordinatörü ile hazırlanır.)
  • Kabul Mektubu (misafir olunan kurumdan fiziksel veya dijital olarak elde edilir.)


Değişim Sırasında:

  • Ders planında yapılan değişiklikler için Program Koordinatöründen onay alınmalıdır.


Değişim Sonrası:

  • Transkript (Genelde partner kurumlar tarafından gönderilmektedir.)
  • Ortak kurumda başarılı şekilde tamamlanan derslerin kredileri ÖzÜ'ye transfer edilir. Kredi/not intibaklarında ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararı esas alınır.