Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mar 04, 2021

Basında ÖzÜ - Yeni Problemlere Yeni Çözümler

Start Up

Takipte Kalın!

COVID-19 her şeyi değiştirdi. Bu değişim yeni ihtiyaçlarla birlikte pek çok yeni girişimi ortaya çıkardı, bazı start up'larsa bu ortamda ivme kazandı. Start Up Dergisi, girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimleriyle 2021'de dikkatle izlenmesi gereken 50 start up'ı belirledi. Sağlık, fintek, oyun, tanm, SaaS, sosyal girişimler, lojistik, perakende ve e-ticaret teknolojileri dikkat çeken dikeyler olarak listede yer buldu.

2020'de Türkiye'de oyun şirketlerinin başarılı çıkışları ve yatırım haberleri, bu sektördeki pek çok girişimi ön plana çıkardı. Pandemi etkisiyle 202l'de en az oyun girişimleri kadar ses getirecek başarılı start up'ların yükselişine tanık olacağımız bir döneme girdik. Kullanıcı alışkanlıklarının hızlı şekilde değişmesini tetikleyen pandemi, start up ekosisteminde bu anlamda hızlandırıcı bir etki yaptı.

2021'de öne çıkacak start up'lara baktığımızda her birinin yenilikçi, hızh büyüme ve dünya pazarlarına açılabilme potansiyeli taşıyanlar olduğunu görüyoruz. Enerji, tarım, biyo medikal gibi sektörlerin yanı sıra yeni fınansal teknolojiler, blockchain, yapay zeka girişimleri de yatırımcıların ilgisini çekiyor. Start Up Dergisi, girişimcilik ekosisteminin önde gelen pek çok ismiyle birlikte 2021'de dikkatle izlenmesi gereken 50 start up'ı belirledi.

İşsizlikle GelenDeğer

işsizlikle gelen değer Tüm dünyada pandemi sonrası artan işsizlik ve ekonomik belirsizlik, iş gücünü alternatif gelir kaynaklarına ve yan faaliyetlere itmiş durumda. Aynı şekilde kurumlar da artan belirsizlik ve kötüleşen ekonomik koşullar karşısında daha esnek ve çevik organizasyonlara dönüşme refleksi gösteriyor. Bağımsız profesyonellerle daha çok çalışmaya başlıyorlar.

Core Strateji Kurucusu İhsan Elginin dikkatini çeken girişimlerden Rimuut, COYID-19'un yarattığı ortamla birlikte hızlanan girişimlerden biri. Esen ve Mert Bulut kardeşler tarafından 2017 yılında Estonya'da kurulan Rimuut, bağımsız profesyoneller için kullandıkları kadar maliyet doğuran esnek bir şirketleşme alternatifi. Freelance ekonomisinin karşılaştığı problemleri ortadan kaldırmak ve iş gücünü daha da özgürleştirmek amacıyla kurulan girişim, tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak freelance dijital hizmetler sağlayan profesyonellerin şirketleşmeden şirket gibi çalışmalarını sağlıyor. Aynı zamanda kurumların esnek iş gücüyle çalışmasını kolaylaştırarak onların daha esnek ve rekabetçi hale gelmesini mümkün kılıyor.

Şirketin bu listede olmasını sağlayansa pandemiyle birlikte uzaktan ve esnek çalışma kültürünün önündeki kültürel bariyerlerin artık iyice ortadan kalkmış olması. Bu durum, Rimuut'la birlikte bu dikeydeki pek çok girişimin hızlı büyüme kat etmesine neden oluyor.

İş Yükünü Hafifletenler

500 Startups İstanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli, sağhk değer zincirinin her halkasındaki iş yükünü azaltan, dijitalleştiren, verinin açığa çıkmasını ve süreçlerin uzaktan yönetilmesini sağlayan girişimlerin, 2021'de büyük yatırımlar almaya devam edeceğini düşünüyor. 

Çapa'nın Doktorlarını Onlie'a Taşıdı

Efsanelere Ulaşım Kolay Özellikle pandemi zamanı daha da önem kazanan online sağlık yazılımı konusunda yeni bir girişim olan VVeCare, Türkiye'nin en önemli tıp hocalarını online'a taşıdı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi ile yaptığımız afiliasyon sözleşmesiyle uzman doktorlar üzerinden online sağlık danışmanlığı ve ikinci görüş hizmeti sunmaya başladık. 20'den fazla branşla uzman hocaları bünyemizde bulundururken 7/24 medikal çağrı merkeziyle üyelerimize danışmanlık veriyoruz.

"2 milyon TL Yatırım Aldık" WeCare aynı zamanda COVID-19 testlerini de üyelerin adreslerine gönderebiliyor. Diyabetli hastaların uzaktan takibi, yaşlı ve çocukların danışmanlığını da yapan şirket, 2021 yılının başında Amerika merkezli bir şirket tarafından 2 milyon TL yatırım aldı. Yakında bireysel kullanıcılara da hizmetimizi açacağız. Bireysel kullanıcılar da anında ödemeyle uzman hocaların çok kolay randevu oluşturup hizmet alabilecek. 2021 yılında oldukça agresif bir büyüme hedefimiz var.

RS S lülhalim Demiı l Bego Jeans ^ Kumcusu Abdülhalim Demir, bir kot kumlama işyisiyken silikozis hastalığı yüzünden bir ciğerini kaybetti ve tüm mücadelesini adil üretim konusunda veriyor. M teknolojilerinden gıdaya, sanattan modaya çeşitli start upTarı izliyoruz. Ve ilgilendiğimiz her start up'ı farklı fonlar, platformlar üzerinden yönetiyoruz." DCP ise büyük bir problemi çözmeye odaklanmış, rekabetçi avantajı teknolojiden veya bilgi birikiminden gelen, konusunda uzman ve odaklanmış bir ekibe sahip, yurt dışı vizyonuyla hızk büyüme potansiyeli olan girişimlerin izlenmesi gerektiğini düşünüyor.

Etkisi Büyük Girişimler

TÜSİAD Girişimcilik ve Ge Yuvarlak Masa Başkan Yardımcısı İzel Levi, sosyal girişimlere ve yeşil start up'lara dikkat çekiyor. Levi'nin bir kot kumlama işçisiyken silikozis hastalığı yüzünden bir ciğerini kaybetmiş olan Ashoka Sosyal Girişimcisi Abdülhalim Demir'in girişimi Bego Jeans'in de çok başarılı olacağına inancı tam. Demir, hayalini şöyle anlatıyor: "Çevreye-doğaya insana zarar vermeden, geri dönüştürülebilir, (depozitolu) adil ürünler üretmek için Bego yu kurduk. Bego'nun amacı üretilen bir ürünü hem üretene hem tüketene fayda sağlayacağı şekilde yeniden tasarlamak." Levi'nin işaret ettiği bir diğer etkisi büyük girişim Plastic Move. Girişim Haziran 2019'da Büşra Koksal tarafından kuruldu. Koksal, termoplastik yapmak için gereken petrolün yüzde 20'sini tarımsal ve gıda atıklarından elde edilen düşük maliyetli bir biyo-hammaddeyle değiştiren patentlenebilir bir ileri dönüşüm teknolojisi sunduklarını söylüyor. Ürettikleri biyopolimer katkı hammaddesini hızlı tüketim şirketlerinin ambalaj iş ortaklarına B2B modelinde satarak onların regülasyonlara uyum sağlamasını, böylece ihracat yapmalarını kolaylaştırdıklarını ifade ediyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve içerdiği karbon vergisi plastik sektörünü de etkileyecek. Bu şirketlerin yapacakları ihracatta her ton karbon şahmı başına 50 Euro ile başlayarak 10 yıl içinde 100-150 Euro bandında ek vergiler ödemeleri beklenecek. Plastic Move, plastik ambalaj üreticilerinin regülasyonlara uymalarım ve petrol bazlı plastik kullanımlarını azaltarak daha çevreci üretim yapmalarını sağlayan geleceğin şirketi konumunda. 

3D Baskıya Dikkat

Aydonat Atasever, Keiretsu Melek Yatırım Ağı'nın eski başkanı. Atasever, "3 D yazıcı sektörü hızla gelişen sanayi devriminin en önemli oyuncusu. Bu konuda yakın zamanda teknoloji ihraç eden bir şirket konumuna gelebilecek Zaxe'ye dikkat" diyor. Şirkete stratejik büyümesinden ve yatırım adımlarının planlanmasından sorumlu kurucu ortak olarak katıldığını söyleyen Atasever, Zaxe'nin çok kısa bir zamanda global yatırımcı ekosisteminde adından söz ettireceğine emin olduğunu söylüyor.

Atasever, radarındaki dikeyleri şöyle anlatıyor: "Otomotiv endüstrisine özellikle elektrikli araçlar için teknolojiler geliştirenler, dijital para piyasaları ve Sanayi 5.0 devrimine hazırlık yapan teknolojiler, en önde 3D yazıcılar en çok ilgimi çeken gelecek endüstrileri."

Ahu Serter'in dikkat çektiği BTech de bu alanın güçlü potansiyele sahip şirkederinden... Serter, "BTech, endüstriyel 3D baskı alanında bir teknoloji şirketi. Medikal, savunma/ havacılık ve otomotiv alanında sunduğu tasarım, modelleme, 3D baskı ve eğitim hizmetlerinin yanında, profesyonel 3D yazıcı, sarf malzeme ve yazdım çözümleri sunuyor. Medikal alanda radyolojik görüntüleri 3D modellere dönüştürerek ameliyat planlamalarını kolaylaştırıyor, hastaya özel tasarladıkları protezler mükemmel anatomik uyum ve fonksiyonellik sağlıyor" diyor. 

Teslimatı Pandemi Büyütüyor

Globalde ve Türkiye'de en hızlı büyüyen sektörlerden biri olan e-ticaret ve lojistik teknolojÜeri pandemiyle birlikte yatırımcdarın göz bebeği haline geldi. ancı Üniversitesi Inovent Genel Müdürü Bülent Bankacı da bu yönde düşünüyor. Bankacı, "Sağlık, dağıtım/ taşıma, online satış gibi çok bilinen dikeyler öne çıkıyor. Bu açıdan baktığımda ilk aklıma gelen girişimler Further.netvvork (aşı pasaportu), PackUpp (dağıtım)" diyor. Bankacı, "Bu şirketler bulundukları alan (şans), değişen koşullara ve müşteri taleplerine süratli uyum sağlama (pivot) de ortaya çıkan bu fırsatı değerlendirip çok hızlı büyüme ve değer yaratma olanağı yakalayabilir" diye ekliyor. Lojistik teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren PackUpp pek çok yatırımcının radarındaki girişimlerden. PackUpp Kurucusu Semih Emre Özcan, "PackUpp tarafında büyük gelişmeler var. 2020 yılını 2 yatırım alarak kapatan Türkiye'deki belki de tek şirketiz" diyor.

CarrefourSA, Dyson, Skechers, Decathlon, N11, Disney, Columbia, FOX, Karaca ve Damat gibi pek çok şirkete hizmet veren PackUpp, Türkiye'de teslimattaki dijital dönüşüme öncülük ediyor.

Erdem Yurdanur da özellikle eve teslimat işindeki her girişime büyük şans tanıyor. Yurdanur, "Kurye hizmeti veren Ulak, restoranlar için geliştirdiği KolayPaket uygulamasıyla 2021 yılında artan eve hızlı teslimat ihtiyacı nedeniyle büyük bir patlama yapacak" diyor. Ulak Kurucusu Sabri Sami Toker, "Günde 9 binin üzerinde teslimata aracılık yapıyoruz. Nll, MediaMarkt, Yemeksepeti ile güzel iş birlikleri yaptık. Şu anda ciromuzun büyük bölümü kurumlara verdiğimiz taşıma hizmet altyapısından geliyor. Pandeminin de etkisiyle büyüdük. E-ticaret, restoran ve market teslimatları pandeminin l'inci dalgasında 6 kat, 2'nci dalgada ise 14 kat arttı. Bu artışın hızla devam edeceğini öngörüyoruz" diyor.

Yeni Problemlere Yeni Çözümler

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Destek Programları Müdürü Süha Soydan, internet servis sağlayıcısı şirkederin kablosuz bağlantı problemi yaşayan kullanıcılarına daha etkin ve daha düşük mâliyede destek sunarak müşteri memnuniyetini yüksek tutmasını sağlayan Quantwifı'a dikkat çekiyor. Dünyada her geçen gün yükselen sağlık ve iyi yaşam trendiyle beraber artan nitelikli protein ve kolajen ihtiyacına lezzetli bir çözüm sunan Pacha'yı da dikkatle izlenmesi gerekenler arasında gören Soydan, "Pacha ekibi ABD gibi büyük bir pazarda yerli bir gıda ürünü olarak aldıkları FDA onayı ve başladıkları uluslararası satışlarla güçlü bir gelişim gösteriyor" diyor. Soydan, markaların sahte ürünleri yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileriyle tespit etmesini ve gerekli hukuki aksiyonları almasını kolaylaştıran Counterfake için de "Güçlü büyüme gösteren e-ticaret pazarında yüksek potansiyelli girişimlerden biri. Global pazarda markaların gelir kayıplarını önemli ölçüde azaltabilecek değer önerisiyle güvenilir bir iş ortağı olmaya aday" diyor.

TechOne Fonu Yönetici Ortağı Mustafa Kopuk, hızla gelişen bilişim teknolojileri ve yaşanılan pandeminin neden olduğu uzaktan çalışma zorunluluğu nedeniyle globalde ve ülkemizde SaaS tabanlı girişimlere ilginin arttığını söylüyor. 2021'de büyük potansiyel göstereceğine inandığı start up'lar arasında RADAAR, Medialyzer, Wask, Fideyo ve saha satış ekiplerinin üretkenliğini artıran satış otomasyonu uygulaması Ekmob'a dikkat çekiyor.