Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mayıs 28, 2021

Basında ÖzÜ - Bağlanma-Odaklı Müdahale/Destek Programları (2)

Milliyet

Geçtiğimiz hafta müdahale/destek programlarının özellikleri ve hangi unsurlar üzerinde durularak geliştirildiğine değinmiştik. Bu hafta bağlanma odaklı müdahale/destek programlarının karşılaştırmasıyla ortaya çıkan bulgulara bakalım. Bağlanma ilişkisinin erken çocukluk döneminde oluştuğu ve tüm hayatımıza olan etkisini kapsamlı olarak irdeledik. Bu doğrultuda birkaç önemli sorunun yanıtını müdahale/destek programlarını inceleyen araştırmalarada bulabiliyoruz. Bu sorulardan ilki güvenli bağlanma için ne zaman müdahale/destek programı uygulanmalı.

Ne Kadar Erken O Kadar İyi mi?

Bağlanma-odaklı müdahale/destek programlarından bazıları hamilelik döneminde ve/veya çocuk bir yaşına gelmeden uygulanmıştır. Daha bebek dünyaya gelmeden ya da çok küçükken yapılan uygulamalardan tam verim alınamadığı görülmüştür. Çünkü bu erken dönemde etkileşime dayalı tecrübeler oldukça sınırlı. Bebeğin ilk ayları anne-babası ve çevreyle etkileşimdense uyku ve yemek gibi temel ihtiyaçları karşılamakla geçiyor. Bebeğin, çevreyi keşfetme çabası hareketlilik kazanmasıyla hızlanıyor. Hatırlayacağınız gibi çevreyi keşfetmede bağlanma figürünün rolü bağlanma ilişkisinin temellerini atan unsurlardan biriydi. Buna bağlı olarak bir yaşından itibaren uygulanmış müdahale/destek programlarından daha fazla verim alındığı ve uzun vaadede etkili olduğu gözlenmektedir. Yani Zeynep'in annesinin Zeynep birkaç aylıkken katılacağı eğitimden alacağı yarar, Zeynep bir yaşındayken alacağına göre daha sınırlı.

Peki Müdahale/Destek Programı Ne Uzunlukta Olmalı?

Alanda bağlanma-odaklı müdahale/destek programlarının uygulama süreli farklılıklar gösteriyor. Bazı programlar yıllar, bazıları ise aylarca sürebiliyor. Sevindirici haber ise kısa süreli programların da uzun süreli programlar kadar etkili olduğunun ortaya konulması. Bu kısa süreli programlarla daha çok aileye ulaşmayı ve kalabalık grupları hedeflemeyi de kolaylaştıran bir durum. Aynı zamanda daha az maddi ve eğitmen veya insan kaynağı ile etkin olabilmek söz konusu. Müdahale/destek programlarının başarısını belirleyecek diğer bir kıstas ise hangi yöntemlerin kullanılacağı.

Müdahale/Destek Programlarında Kullanılan Yöntemler

Bağlanma-odaklı destek programlarının büyük bölümünde psiko-eğitimiçeriklerine rastlamaktayız. Bu çerçevede bağlanmanın ne olduğu, anne-çocuk etkileşiminin nasıl şekillendiği ve buna annenin katkısı açıklanmakta, örneklerde gösterilmektedir. Diğer yandan bazılarında anne-çocuğun etkileşimi üzerinegeribildirim verilmektedir. Evde yapılabilecek uygulamalar ve ödevler de içeriğe dahil edilmektedir.

Gelecek hafta: Bağlanma-odaklı müdahale/destek programları (3)