Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr
Kampüsümüz “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” Etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı
Özyeğin Üniversitesi olarak “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinliğine ev sahipliği yaptık. Etkinlikte hem toplumda cinsiyet temelli her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önlemeye yönelik konular hem de özelde, iş yerlerinde şiddet ve taciz deneyimleri üzerine üniversitemiz iş birliğinde yürütülen uluslararası araştırma projesi çıktılarına dair bilgiler paylaşıldı.
Buluşmanın açış konuşmasında Prof. Dr. Tan şu ifadeleri kullandı: “Özyeğin Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddet başta olmak üzere, her türlü ayrımcılıktan ve şiddetten tamamıyla arındırılmış bir araştırma, öğrenim ve çalışma ortamı yaratılmasını hedefliyoruz. Bu amaçla gereken koruyucu ve önleyici faaliyetler, bireysel danışmanlık ve raporlama faaliyetlerini yürütmek amacıyla, Özyeğin Üniversitesi Ayrımcılığı ve Şiddeti Önleme Birimi’mizin kurulduğunu da bu vesileyle ilan etmek istiyorum. Birimimiz hem kendi yönergesini, politika belgesini hem de Özyeğin Üniversitesi etik davranış ilkelerini temel alarak faaliyetlerini yürütmektedir. Üniversitemizdeki tüm birimlerle ve çeşitli STK’larla çalışarak bu önemli konuda katkı sunmaya devam edecektir.”
Rektörümüzün ardından Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, “Kadına Karşı Şiddete Ceza Hukuku’nun Yaklaşımı ve Yargının Dili” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Yenerer Çakmut kadına karşı şiddet vakalarından çarpıcı örneklere değinerek gerçekleştirdiği sunumunda, karar vericilerin kullandıkları dilin ve bakış açılarının mevcut ataerkil yapıları daha da güçlendirdiğini vurguladı. Ardından söz alan Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Canan Sümer, Özyeğin Üniversitesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğinde Mayıs-Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen “İş Yerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri” araştırma raporu çıktılarından hareketle bir sunum gerçekleştirdi. “İş Yerinde Şiddeti Tanımak ve Çalışan Esenliğinin Korunması” adlı sunumunda Prof. Dr. Sümer, iş yerindeki farklı şiddet ve taciz türlerini tanımladı; bunlarla başa çıkma ve önleme yöntemlerine dikkat çekti.