Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Kas 19, 2008

Bilim Adamı ve Tarihçi Arnold Reisman Özyeğin'deydi

Amerikalı bilim adamı ve tarihçi, "Türkiye'nin Modernizasyonu: Nazi Almanyası Mültecileri ve Atatürk'ün Vizyonu" adlı kitabın yazarı Arnold Reisman, 25 Kasım Salı günü Özyeğin Üniversitesi'nde "Nazi Toplama Kamplarından Türkiye'de Güvenli Bir Sığınağa: Anlatılmamış Bir Hikaye" konulu bir konferans verdi.

Seminerde, Nazi Almanyası'nın olağanüstü koşullarında, ülkelerinde yaşamlarını sürdürme imkanları ellerinden alınan 190 saygın bilim insanı ve ailesinin davet üzerine ülkemize gelmeleriyle, Türkiye'nin yürüttüğü toplumsal reform ve eğitim reformu programının kaydettiği büyük aşama konu edildi. Sunumda bilim adamlarına yapılan davetleri, bu davetin tarihsel bağlamını, göç eden bilim adamlarının Türk toplumu üzerinde yarattığı etkileri ve Türkiye'ye gelmeden önce, Türkiye'de kaldıkları süre boyunca ve sonrasında bilim dünyasına yaptıkları katkıları ele alındı.

Reisman, Türkiye tarihinde çok da bilinmeyen bu önemli döneme dair "Türkiye 1933'te "hem iyilik yapma hem iyi bir iş çıkarma" fırsatını yakaladı. Bir yandan çok sayıda entellektüelin hayatını kurtardı, diğer yandan reform programlarını hayata geçirip bu bilim adamlarının deneyimlerinden faydalandı" diye açıkladı.

Arnold Reisman Kimdir?

Prof. Arnold Reisman, lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini UCLA'de mühendislik bölümünden aldı. Halen Kaliforniya, Wisconsin ve Ohio'da kayıtlı bir yüksek mühendis olan Reisman'ın çeşitli mesleki dergilerde 200'ü aşkın çalışması ve 14 kitabı yayımlandı. Case Western Reserve Üniversitesi'nde 27 sene yöneylem araştırması profesörü olarak görev yapan Reisman, 1994'te erken emekliliği seçti.

1999-2003 yılları arasında Türkiye'de Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ziyaretçi profesör olarak çalıştı. Araştırmalarında teknoloji transferi, epistemoloji gibi alanlara yönelen Reisman, 1933'ten itibaren Almanya'dan sürülmüş olan Alman asıllı profesörler ve bunların bilim ve özellikle Türk üniversiteleri üzerindeki etkilerini konu alan bir araştırma yaptı.

Hobi olarak heykeltıraşlıkla uğraşan Arnold Reisman; "Who's Who in America" "Who's Who in the World", "American Men and Women of Science", "Two Thousand Notable Americans" adlı biyografi kitaplarında yer almaktadır ve Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği'nin üyesidir.