Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mayıs 20, 2011

Girişim Fabrikası Açıldı!

Özyeğin Üniversitesi ve Turkcell Girişim Fabrikası ile girişimci yetiştirecek

Fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmak ve girişimciliğe destek vermek amacıyla Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) ve Turkcell stratejik ortaklığında kurulan Girişim Fabrikası, 4 Mayıs 2011 Çarşamba günü kapılarını girişimcilere açtı. Açılışını Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Rektör Prof. Erhan Erkut, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü İhsan Elgin’in birlikte yaptığı Girişim Fabrikası, 300 metrekarelik alan içerisinde yılda 8 ila 16 arasındaki yeni firmaya ev sahipliği yapacak.

6 Projeye yeşil ışık yakıldı


Şu ana kadar yaklaşık 90 başvuru alan Girişim Fabrikası'nın ilk yönetim kurulu toplantısı 29 Mart 2011’de yapıldı, 6 girişimin Girişim Fabrikası’na girişi onaylandı. Şu anda Girişim Fabrikası’nda yer alan projeler eBrandValue, Antropi, Neoses, KogniGo, MystIC ve Turkcell TeknoFikir Yarışması finalistleri arasında yer alan SiS.

Temel iş ortamı imkanlarından yatırımcılarla buluşmaya, tam kapsamlı bir destek programı


“İş hızlandırma merkezi” formatında kurulan Girişim Fabrikası’nın kuluçka merkezleri gibi oluşumlardan en önemli farkı, ÖzÜ akademisyenleri ve tecrübeli seri girişimcilerin birlikte pratik ve teorik koçluğu/mentorluğuyla hedefe odaklı stratejiler geliştirilmesi, girişimcilerin Türkiye’deki tüm melek yatırımcı ağları ile buluşturulması ve profesyonel servis desteklerinin verilmesi. Girişimcilerin, 12 ay içinde yatırımcı desteği de alarak ”mezun olmaları” hedefleniyor. Mobil odaklı girişimcilerden başarılı olanlar ayrıca Türkiye’nin en büyük iş ortaklığı ekosistemi Turkcell Partner Program’a katılma şansına da sahip olabilecek.

Türkiye gibi girişimciliğin hızlı ama yeni gelişmeye başladığı ülkelerde görülen en önemli eksik mentorluk ve profesyonel hizmetler alamayan girişimcinin bu yolda yalnız bırakılması. Ofis alanından telefon, internet ve sekretarya gibi temel ihtiyaçlara; hukuki danışmanlık ve muhasebeden, insan kaynakları ve medya iletişimine; hatta ÖzÜ MBA derslerine katılım, koçluk desteği ve yatırımcılarla buluşturma gibi ileri seviye hizmetlere kadar girişimcilere geniş bir çerçevede destek sunulan Girişim Fabrikası, ülkemizin girişimcilik ekosistemindeki en önemli boşluğu dolduruyor olacak.

Girişim Fabrikası, TÜBİTAK, KOSGEB gibi devlet kurumlarından Endeavor, Etohum ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu gibi sivil toplum kuruluşlarına; Galata Business Angels, LabX, 212 VC, Young Turk Ventures, Inventram ve Inovent gibi yatırımcı ağlarına, girişimcilik ekosisteminin tüm önemli paydaşları ile işbirliği halinde olacak.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi konusunda en önemli sorumluluğun üniversitelerde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üniversitelerin yaratıcı insanları bir araya getirerek inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin kurulmasına öncülük etmeleri gerekiyor. Özyeğin Üniversitesi - Turkcell ortaklığının ve Girişim Fabrikası’nın Türkiye için yeni bir vizyon sunduğunu ve örnek alınması gereken bir model olduğunu düşünüyorum.”

Özyeğin: “Büyük girişim fikirleri üniversite işbirliklerinden çıkar””


Girişim Fabrikası’nın açılışında bir konuşma yapan Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin dünya geneline bakıldığında büyük etki yaratan teknolojilerin her zaman üniversitelerle birlikte yapılan işbirliklerinden ortaya çıktığını belirterek, bu fikirlerin akademisyen, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin projeleri ya da onların destekledikleri fikirlerden doğduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Üniversite dışından gelen projelerin ise akademik bilgi birikimi ve imkanlarıyla birleştiğinde çok daha büyük sonuçlar veren ürün veya hizmetlere dönüştüğünü görüyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olduğuna inandığımız ‘başarılı girişim ve girişimcileri’ desteklemek hedefiyle Girişim Fabrikası’na Turkcell ile birlikte imza attık. Büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz Girişim Fabrikası’nın zaman içinde dünya çapında başarıya ulaşmış onlarca şirketin doğumuna ev sahipliği yapacağına hiç şüphem yok.”

Ciliv: Geleceğin Bill Gates’lerinin Türkiye’den çıkmasını sağlayacak altyapı ve girişimci ruha sahibiz


Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:"Dünyanın en iyi internet altyapısına sahibiz. 3G ile yeni bir dünyanın kapıları açmakla kalmadık, fiber internette dünya 5'incisi olduk. Türkiye’de olmak artık bir dezavantaj değil, tam tersi avantaj. Teknolojinin girişimciliği beslediği gerçeğini unutmamalıyız. Geçtiğimiz günlerde bana bir soru soruldu; Bill Gates 1950'li yıllarda Türkiye'de doğsaydı aynı Bill Gates olur muydu? Bill Gates 1950’li yıllarda Türkiye’de doğmuş olsaydı yanıtım açıkça ‘Hayır’ olurdu. Ama bugün geleceğin Bill Gates’lerinin Türkiye’den çıkmasının önünde hiçbir engel görmüyorum. Bugün bu girimcilik dalgasını Türkiye’de yakalıyoruz. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük, en kısa sürede en çok başarı elde eden isimlerinden birisi olan Hüsnü Özyeğin'in hamisi olduğu Özyeğin Üniversitesi ile Girişimci Fabrikası'nı Türkiye'nin geleceği için büyük bir fırsat olarak görüyorum."

Kimler, nasıl ve nereye başvurabilir?


Girişim Fabrikası’na net bir iş planına ve en az iki kişilik girişimci ekibine sahip girişimciler zamanlarının tamamını projede geçirme şartıyla, okul veya sektör kriteri gözetilmeksizin ücretsiz başvurabiliyor. Adayların öncelikle www.girisimfabrikasi.com/basvuru adresinden online başvuruda bulunması gerekiyor. Online başvuru ardından, uygun görülen adaylar, projelerini sunmak için davet ediliyor. Girişim Fabrikası Direktörü ve ilgili proje konusunda uzman akademisyene yapılan sunumun sonrasında ise uygun bulunan projelerin girişimcilerine iş planı eğitimi ve yönetim koçluğu hizmeti veriliyor.

Girişimcilerin, eğitimin ardından okulun geniş olanaklara sahip kütüphanesinden yararlanarak ve ilgili akademisyenlere danışarak, 15 gün içinde iş planı hazırlayıp bunu Fabrika Yürütme Kurulu'na sunması bekleniyor. Bu aşamayı da geçen girişimci iki günlük yoğun temel ders eğitimlerini alarak Girişim Fabrikası’nda çalışmaya başlayabiliyor.