Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Nis 27, 2015
Turizm ve gastronomi kulüpleri Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Özyeğin Üniversitesi’nde bir a
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Otel Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin yürüttüğü Uluslararası Turizm ve Otelcilik Kulübü, 21 Nisan 2015 Salı günü Turizm Haftası’nı kutlamak amacıyla organize edilen “Turizmin Geleceğini Konuşuyoruz” konulu panele ev sahipliği yaptı. Türkiye genelinde 19 farklı üniversiteden 21 turizm ve gastronomi kulübü temsilcileri yaklaşık 200 öğrenci olarak bir araya geldiler ve turizmin geleceğini kendi aralarında ve sektör profesyonelleri ile tartışma olanağı buldular. Panel, çok sayıda üniversiteyi bu kapsamda buluşturarak bir ilke imza attı.
BTA Catering, Swissotel The Bosphorus, Kahve Dünyası ve Karşıyaka Belediyesi destekleriyle gerçekleştirilen panel, Özyeğin Üniversitesi Uluslararası Otelcilik ve Turizm Kulübü Başkanı Sayın Umut Kalkan ve üniversite rektörü Prof. Dr. Sayın Esra Gençtürk’ün açılış konuşmaları ile başladı. Sonrasında, tüm üniversitelerden kulüp temsilcilerinin geldikleri yörelerin özelliklerini vurguladıkları konuşmalar paneldeki tüm öğrencilerin kaynaşmasını sağladı.
Öğleden önceki oturumlarda öğrenciler söz alarak, turizm ve gastronomi kulüpleri olarak iki farklı grupta kendi alanlarına giren konuları masaya yatırdılar. Turizm kulüpleri oturumunda Özyeğin Üniversitesi’nden Nur Sena Genç, Bilkent Üniversitesi’nden Harun Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi’nden Beste Tufan, Yaşar Üniversitesi’nden Sinan Cana ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden Şemsi Ali turizm sektörü ve eğitimi konusundaki düşüncelerini dile getirdiler. Gastronomi kulüplerini temsilen Pamukkale Üniversitesi’nden Kenan Uz, İstanbul Üniversitesi’nden Betül Şallı, Akdeniz Üniversitesi’nden Onur Ardalı, Nişantaşı Üniversitesi’nden Furkan Akça ve Anadolu Üniversitesi’nden Yusuf İslam Köseoğlu gastronominin anlamından başlayarak, turizm ve ülke ekonomisi açısından yeri ile gastronomi eğitiminin önemi konusundaki düşüncelerini açıkladılar.
Sabah oturumlarında, sektörde eğitimli ve alaylı çalışanlar sayıları arasındaki dengesizlik ve yaşanan sorunlar, yabancı dil gerekliliği, jenerasyon çeşitliliğinin sunduğu fırsatlar ve zorluklar ile gastronominin sadece turizm ile sınırlı olmayan kapsamı öne çıkan konulardı.
Sabah oturumları Young SKAL üyesi Sayın Erhan Us ve SKAL Türkiye Başkanı Sayın Feza Solaklar tarafından yapılan konuşmalarla kapandı. Konuklar, yaşanan sorunlara dikkat çekmekle birlikte, genç turizmci adaylarına bu sorunlara takılı kalmadan, geleceğe odaklanarak fark yaratan uygulamalara imza atmaları konusunda tavsiyelerde bulundular.
Panelin öğleden sonraki oturumu ise çeşitli kesimlerden ve sektörde aktif görevlerde bulunan profesyonellere ayrıldı. Öğleden sonra ilk oturumda bir araya gelen Sayın Şerif Yenen, Sayın Refika Birgül ve Sayın Mehmet Yaşin, gastronominin geleceğine dair sürdürülebilirlik, farklılık, özgünlük konuları üzerinde dururlarken, gastronominin kültürel yakınlaşmalara etkisi ve ülkelerin imajlarındaki yerine dair örneklerle genç gastronomi profesyonellerinin ilgilerini çektiler.
Öğleden sonra ikinci oturumda, Swissotel the Bosphorus İnsan Kaynakları Direktörü Sayın Çiğdem Üçler, ERS Seyahat İş Geliştirme Müdürü Sayın Çiğdem Dinç ve TÜRYİD Başkan Yardımcısı ve Soul Group Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Aslı Pasinli söz aldılar. Bu oturumda konuklar, gençlere sahip olmaları gereken niteliklerin yanında tutkulu, azimli ve kararlı olmaları yönünde tavsiyelerde bulundular ve kendi yaşamlarından deneyimlerini aktararak gençlerin gelecek planlarına ışık tuttular.
Günün son oturumunda ise, Hilton International İş Geliştirme Direktörü Sayın Tuğrul Temel, başta Hilton Worldwide olmak üzere günümüzde ve yakın gelecekte zincir otellerin büyüme ve farklılaşma stratejileri, geliştirdikleri yeni markalar, ürünler ve yeni pazarlar ile teknolojinin otelcilik sektörüne muhtemel etkileri üzerine düşünce ve önerilerini genç katılımcılarla paylaştı.
Katılan tüm konukların, tüm turizm dünyasına birlik olmak açısından örnek teşkil edeceğinde hemfikir olduğu panel, gelenekselleştirilerek “Turizmde Geleceği Konuşuyoruz” temasının farklı boyutlarda ele alındığı bir etkinlik olarak her yıl buluşma hedefinin tekrar vurgulanması ile sona erdi.