Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 19, 2018

“YAKLAŞ” Farklı Disiplinlerden Akademisyen ve Araştırmacıları Aynı Platformda Buluşturdu

10.yılımıza özel etkinliklerimizin ilki, 17 – 18 Ekim tarihlerinde ‘Yaklaş’ temasıyla ÖzÜ Forum Alanı’nda gerçekleşti. ‘ÖzÜ Disiplinlerötesi Düşünce’ tarafından kurgulanan ilk etkinlikte, farklı disiplinleri bir araya getirmek ve karmaşık problemler için stratejik çözüm yollarını geliştirmek adına çalışma alanları arasındaki mesafenin azaltılmasına yönelik çözüm önerileri tartışıldı. Etkinliğin ilk gününde ekonomi, mimarlık, gastronomi, mühendislik, hukuk, psikoloji, fizik, tasarım, uluslararası ilişkiler ve tarih gibi farklı disiplinlerden konuşmacılar bir araya gelirken, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk “Etki” temalı panelde disiplinlerötesi çalışmanın önemine vurgu yapan konuşmalarını gerçekleştirdi.

"Üniversite eğitiminde disiplinlerötesi çalışmayı desteklemeliyiz"

Etkinliğin 17 Ekim’deki açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk, dünyanın sahip olduğu karmaşık sorunların ancak farklı disiplinlerin bir arada çalışmasıyla çözüleceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Esra Gençtürk; “Küresel ısınmadan açlığa, ekonomik krizlerden göçe kadar dünya farklı sorunlara çözüm arıyor. Ancak bu arayışımızda tek bir uzmanlığın bakış açısıyla ilerlememiz artık mümkün değil gibi görünüyor. Salt uzmanlık alanlarımızdan çözüm beklemek yerine, sınırların dışına çıkıp henüz bir fikir ya da proje kurgu aşamasındayken farklı disiplinleri bir araya getirmemiz gerekiyor. Üniversitelerin de bu düşünce yapısını destekliyor olması önemli. Akademisyenler ve üniversiteler olarak bizler de konfor alanımızın dışına çıkıp, bildiklerimizi sorgulayıp, bilmediklerimizin farkına varıp, farklı uzmanlıkların gözünden bakmayı sistematik hale getirmeliyiz. En çok da eğitimde disiplinlerötesi çalışmalara ve modellere ihtiyaç var” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından günün ilk oturumu Özyeğin Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç’ün idare ettiği “Çerçeve Dışı” başlığıyla düzenlenen ilk oturumda Özyeğin Üniversitesinden farklı disiplinlerden araştırmacı ve akademisyenler disiplinlerötesi düşünce biçimini tartışmaya açtı. Gastronomi ve mutfak sanatları alanını temsilen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı, uluslararası ilişkiler alanından Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Sert, Psikoloji alanından Dr. Öğretim Üyesi Selenga Gürmen ve tasarım alanından Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er ilk oturumun konuşmacıları arasındaydı. 'Performans' başlığıyla gerçekleşen ikinci oturum Dr. Özlem Bahadır Karaoğlu'nun moderatörlüğünde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Erdem, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ünlü, İletişim Tasarımı Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Özlem Özkal ve İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Ali Sipahi'nin katılımıyla gerçekleşti.

Öğleden sonraki ilk oturumda ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk, Prof. Dr. Pınar Mengüç’ün moderatörlüğünde bu kez “Etki” başlığında bir araya geldi. Eskişehir’de yarattığı değişimi hayatından örneklerle aktaran Yılmaz Büyükerşen’in anıları, öğrenci ve akademisyenlerin oluşturduğu izleyici grubu tarafından büyük beğeni aldı.  'Eylem' başlığıyla gerçekleşen son oturum ise EÇEM’den Y. Mimar Gökçe Ersel Ötkün'ün moderatörlüğünde Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güray Erkol, Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. İsmail Arı ve İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Özlale'nin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinliğin ikinci gününde ise farklı disiplinlerden gelen Özyeğin Üniversitesi üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin oluşturduğu gruplar, açılan 11 farklı atölyede disiplinlerötesi düşünceyi deneyimleme imkânı buldu.

Bu iki günlük ‘ÖzÜ Disiplinlerötesi Düşünce’ etkinliği, M. Pınar Mengüç, Özlem Bahadır Karaoğlu, Gökçe Ersel Ötkün tarafından kurgulanıp organize edildi.
 

YAKLAŞ Atölyeleri

Etkinliğin ikinci gününde, farklı disiplinlerden lisans 3.ve 4.sınıf öğrencilerinin katılımıyla 11 konu başlığı altında disiplinlerötesi düşünce atölyeleri düzenlendi.

YAKLAŞ Atölyeleri’nde, karma disiplinli ekiplerin bir kolaylaştırıcıyla güncel üst temalar etrafında birlikte düşünmesini ve kolektif bir düşünce sistematiği geliştirmeyi deneyimlemesini amaçlandı. Hukuktan gastronomiye, havacılık yönetiminden ekonomiye 18 farklı bölümden öğrencilerin katıldığı atölyelerin kolaylaştırıcılığını Özyeğin Üniversitesi öğretim üyeleri gerçekleştirdi.

Kanal İstanbul - Özlem Altınkaya Genel, Mimarlık Fak.
Mavi Minibüs - Çimen Erkol, İnsan ve Toplum Bilimleri
Maaş - Emre Soyer, İşletme Fakültesi
Karnıyarık - Ebru Tekin Bilbil, Gastronomi
Pasaport - Ayşe Hazar Köksal, Tarih, Tasarım Toplum Teknoloji
Yeni Medya&Sanat - Simge Esin Orhun, İletişim Tasarımı
Hızlı&Çok - Erhan Öztop, Bilgisayar Müh.
Akıllı - Sevil Yazıcı, Mimarlık Fak.
Pet şişe - Zeynep Başaran, İnşaat Müh.
Sınır - Ali O.İlhan, End. Ürünleri tasarımı, Sosyoloji
Işık - Altuğ Başol, Mühendislik Fakültesi kolaylaştırıcılığında gerçekleşti.

ÖzÜ Disiplinlerötesi Düşünce ekibi, disiplinlerötesi düşünce şeklinin yaygınlaşması için yeni modeller geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ve bu yönde çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=vKmeLoOL5Tg