ÖzÜ Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı

Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı, kadın, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere dezavantajlı gruplara yönelik şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık artıcı çalışmalar yapmayı, broşürler hazırlamayı, şiddetin mevcut durumunu ortaya koymak üzere saha çalışmaları yapmayı, verilere dayanan mevcut durum raporları hazırlamayı, şiddet konusunda farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler, paneller, toplantılar düzenlemeyi, şiddetini önlenmesine yönelik projeler geliştirmeyi ve laboratuvara üye olan öğrencilerin şiddet konulu kongrelerde bildiri sunmasını hedeflemektedir. Şiddet ve Hukuk Laboratuvarına üye olan öğrencilere başlangıçta 3 modüllü 6 saatlik temel eğitim verilmektedir. İlk toplantısını 17 Ocak 2023’te yapan Şiddet ve Hukuk Laboratuvarı çalışmaları kapsamında, bugüne kadarki kısa süre içinde;  siber şiddet, flört şiddeti, cinsel taciz, çocuğa yönelik fiziksel şiddet, akranlar arası şiddet ve ısrarlı takip (stalking) olmak üzere toplam 6 konuda broşür hazırlanmıştır. Büyükelçilikler ve diğer fon sağlayıcıları nezdinde 3 adet proje geliştirilmiş ve başvurusu yapılmıştır.  9-10 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek olan ve Üniversitemizin de düzenleyicilerinden olduğu V. Uluslararası Şiddeti Anlamak Kongresi’nde toplam 12 öğrencimiz 8 adet poster bildiri sunacaktır. Öğrencilerimizin klasik hukukçu anlayışının ötesine geçerek olaylara hak temelli yaklaşan, multidisipliner alanda çalışabilen, sosyal sorumluluk bilinci yüksek, saha çalışmaları ile veri üreten, kongrelerde bildiri sunan, yurtdışındaki uygulamalarda olduğu gibi proje yazan, değişim takip eden değil değişimi gerçekleştiren profiller olması hedeflenmektedir.