Nis 28, 2020 - Mayıs 26, 2020

ÖzÜ Rover Takımı “University Rover Challenge”da Finalde!

2014 yılından bu yana üniversitemizde “gezegen gezginleri” geliştiren ÖzÜ Rover Takımı, bu yıl başarılarına bir yenisini daha ekleyerek Amerika’nın Utah eyaletinde gerçekleşen ve bu alandaki en prestijli yarışmalardan olan URC’de (University Rover Challenge) adını finale yazdırdı. Hope adını verdikleri yeni gezgin ile yarışmaya katılan takım, 16 ülkeden 93 gezegen gezgini arasında yapılan değerlendirme ve eleme sonucunda final turuna katılmaya hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Özkan Bebek’in danışmanlığını yaptığı multidisipliner bir ekip olan takımda Makina Mühendisliği'nden Suavi Yıldırım, Ahmet Emre Toprak, Alp Çamsakız, Ataberk Yapıcı, Burcu Kaya, Mehmet Emil ve Ozan Aktürk, Bilgisayar Mühendisliği'ndenAhmet Çağatay Savaşlı, Berkecan Koçyiğit, Damla Tütüncü, Deniz Uğur, İsmail Can Yağmur ve Salih Metin Arkanöz, Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden Tuğberk Nurtan, Mert Birgün ve Zeynep Yılbırt, Endüstri Mühendisliği'nden Asena Ayşe Gevşek, Atahan Çaldır ve Özge Özcan, ve İşletme bölümünden Zeynep Örüklü yer alıyor.

Multidisipliner bir ekip olan ÖzÜ Rover Takımı, Ekim 2019'da yeni bir gezegen gezgini geliştirmek üzere çalışmalarına başladı. Yeni gezgin için isim arayışına giren takım, pek çok isimden oluşan bir listeyi genel oylamaya açtı. Bu oylama sonucunda takımın eski üyelerinden Batıkan Özgür'ün "Uzay her zaman  yeni yerlerin ve değerlerin keşfi için insanlığa umut olmuştur;  bu sebeple aracın ismini umut duygusuyla ilişkilendirmek için HOPE koyabiliriz" önerisinin en fazla oyu almasıyla yeni gezgine “Hope” ismi verildi.

Bu yıl gezginleri Hope ile hem Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşecek olan URC'ye hem de Polonya’nın ev sahipliğindeki European Rover Challenge (ERC)'ye katılmak için başvuru yapan takım, URC'de tarihinde ilk defa finale kaldı. Ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle final yarışmaları iptal edildi.

ÖzÜ Rover Takımı ERC’de ise ön eleme sürecini geçti. Eylül 2020'de gerçekleşmesi beklenen yarışmaya katılmak için ekip çalışmalarını evlerinden sürdürüyor.

ÖzÜ Rover Takımı hakkında

Robotik alanında araştırma yapmak isteyen lisans öğrencileri tarafından, Robotik Laboratuvarı direktörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Özkan Bebek’in desteği ile kurulan, lisans öğrencilerine pratik yapabilecekleri bir ortam sunarak onları gelecekteki meslek hayatlarına hazırlayan bir proje takımı. Takıma katılan lisans öğrencileri Robotik Laboratuvarında gezegen gezginleri üzerine çalışıyorlar. Kurulduğundan bu zamana dört farklı robot ile “European Rover Challenge”da ülkemizi başarıyla temsil eden takım, geçen yıl 16 farklı ülkeden 56 takımın yarıştığı ERC-2019’da Theia II isimli gezginleri ile 13. oldular.

Gezegen Gezgini Nedir?

Gezegen gezginleri (İng: Planetery Rover) gök cisimleri üzerinde araştırma yapılmak için geliştirilen robotlardır. Gezgin olarak adlandırılan insansız kara araçları, çoğunlukla Mars ve Ay yüzeylerinde inceleme yapmak amacı ile tasarlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda gezginlerde zorlu koşullara dayanabilecek bir yürür sistem, astronotlara yardımcı olabilecek çeşitli ekipmanları kaldırabilme özelliğine sahip robotik kol, çeşitli sensörler ve görüntü aktarımı için yüksek çözünürlüklü kameralar gibi ekipmanlar bulunur. Gezegen yüzeylerinde yapılan araştırmanın temel amacı, önceden var olan veya varlığını sürdüren yaşamı tespit etmektir.

Daha fazla bilgi için:

URC2020 Videosu: https://www.youtube.com/ozurover