Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mayıs 16, 2022 - Mayıs 25, 2022

Tez Savunması - Beyza Kökçü

Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencisi Beyza Kökçü'nün Yüksek Lisans Tez Savunması 25 Mayıs günü saat 12.00'de yapılacaktır.

Sınav aşağıdaki bağlantıdan çevrimiçi izlenebilir.

Tez Konusu: Yetişkin Çocukların Çocukluktaki Ebeveyn Sadakatsizliği Deneyimleri

Özet: Bu çalışmanın amacı kişiler arası travma çerçevesini kullanarak ebeveynlerinden birinin aldatmasını bilen çocukların, çocuklarındaki deneyimlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Örneklem 3 erkek ve 7 kadın olmak üzere on katılımcıdan oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış olup, görüşmeler ortalama 60 dakika sürmüştür. On katılımcının yaşları 25 ile 30 arasındadır. Tematik analiz sonucunda iki farklı seviyede, 4 tema ve 13 alt tema ortaya çıkmıştır. Bu iki seviye; içsel kişilik ve romantik ilişki seviyesi olarak belirlenmiştir. İçsel kişilik seviyesinde üç tema ve alt temaları oluşturmuştur. 1)zamanından önce büyümek zorunda kalmak 1a) ebeveynler arasında bir köprü olarak çocuk 1b) duygusal ebeveynleşme 1c) ebeveyn cinsel deneyimlerini bilme 2) ebeveyn aldatması etrafında duygusal dalgalanmalar 2a) bastırılan öfke 2b) üçüncü şahıstan iğrenme 2c) ebeveynlere benzeme korkusu 3) ebeveyn aldatması deneyimi ile ilgili başa çıkma stratejileri 3a) başa çıkma mekanizması olarak sosyal destek 3b) ebeveyn aldatması ayrıntılarını zor hatırlama 3c) aldatmanın normalleştirilmesi 3d) aldatan ebeveynden duygusal olarak kopmaya çalışmak. İlişki seviyesinde ise 1 tema ve 3 alt tema ortaya çıkmıştır: 4) romantik ilişkideki zorluklar 4a) başkalarına güvenmede zorluk 4b) aldatmanın kuşaklararası aktarımı 4c) romantik partnerde seçicilik.

Bu içsel temalar, bireyin kendi sürecini aile sistemi üzerindeki yeni yetişkin rolünü, ebeveyn aldatması etrafındaki duygusal dalgalanmalarını ve bu olay ile başa çıkmak için geliştirdikleri baş etme stratejilerini içermektedir. Buna ek olarak, ilişki seviyesinde ise katılımcıların romatik ilişkilerinde olan deneyimleri göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları, kişiler arası travma perspektifi baz alınarak; birey, çift ve ailelerle çalışan klinisyenler için değerli bilgiler sunmaktadır. Gelecekteki çalışmalar, cinsiyete özgü ebeveyn aldatma deneyimi üzerinden araştırma yapılabilir. Aynı zamanda ebeveyn aldatması ortaya çıktıktan sonra ebeveynlerin medeni durumuna göre kristalize edilerek de bu değişimler araştırma konuları olabilir.

Danışman Adı: Dr. Öğretim Üyesi Selenga Gürmen

Join Zoom Meeting https://ozyegin-edu-tr.zoom.us/j/92204370278?pwd=alpHZGs3eG9ubnNPVGt6UjNzc3RBZz09 

Meeting ID: 922 0437 0278

Passcode: 257814

 

Kişisel Verilerin Korunması/Aydınlatma Metni

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki programlarda, danışman, jüri üyesi veya öğrenci olarak katılınan online platformlarda gerçekleştirilen akademik faaliyetlerin sadece idari ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla kayıt altına alındığı, söz konusu kayıt ile elde edilen kişisel verilerin ilgililer tarafından başka bir amaçla kullanılamayacağı hususunda şahsınızı aydınlatır, görevi kabul ile bu hususu beyan ve taahhüt etmiş olduğunuzu belirtir, gereğini önemle rica ederiz.