Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 06, 2023 - Eki 31, 2023

Türkiye’nin ilk tamamıyla yerli işlemcisi Özyeğin Üniversitesi’nde tasarlandı, Silikon Vadisi’nde üretildi

Türkiye’nin ilk tamamıyla yerli, “basit ve özelleştirilebilir işlemcisi” VerySimpleCPU (VSCPU) Özyeğin Üniversitesi’nde Prof. Dr. H. Fatih Uğurdağ’ın liderliğinde tasarlandı. İşlemci Silikon Vadisi’nde Efabless şirketi vasıtasıyla SkyWater fabında üretildi.

VSCPU çipleri testlerden başarıyla geçti. Mikrodenetleyici sınıfı bir işlemci (CPU) olan VSCPU’nun, diğer yerli CPU’ların aksine buyruk kümesi mimarisi de (ISA) yerlidir. Güçlü bir mikrodenetleyici olmasının yanında iyi bir bilgisayar mimarisi öğretim aracı da olan VSCPU, 2012 yılından beri Özyeğin Üniversitesi’nde kullanılmaktadır ve marka tescili de üniversitemiz tarafından yapılmıştır. VSCPU’nun sağladığı kolaylık sayesinde, şu ana kadar 1.000'den fazla lisans ve lisansüstü öğrenci, komple bir CPU tasarlayıp Sahada Programlanabilir Kapı Dizinleri (FPGA'ler) üzerinde çalıştırma imkânı bulmuştur.

Türkiye’nin ilk tamamı yerli CPU’sunun geliştirilmesine katkı veren çok sayıda insan olmuştur. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sezer Gören Uğurdağ ile kendisinin doktora mezunu ve Yongatek Microelectronics mühendisi Dr. Abdullah Yıldız’ın önemli katkıları olmuştur. Çipin fiziksel gerçeklemesi, Özyeğin Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi ve Yongatek Microelectronics mühendisi Burak Çakar tarafından yapılmıştır. CPU’nun C derleyicisi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzün eski öğretim üyelerinden T. Barış Aktemur ve öğrencisi Deniz İskender tarafından geliştirilmiştir. Bir Özyeğin doktora mezunu olan Dr. V. Emre Levent'in de VSCPU ve ilgili projelere katkısı kayda değerdir.

VSCPU üzerinde yazılım geliştirilmesini kolaylaştıracak araçlar verysimplecpu.org ve cpu.tc adreslerinde bulunmaktadır.

Bu üstün başarının gerçekleşmesinde emekleri bulunan Prof. Dr. H. Fatih Uğurdağ’ı, Prof. Dr. Sezer Gören Uğurdağ’ı, Doç. Dr. T. Barış Aktemur’u ve ekiplerini tebrik ediyoruz! Son olarak, projeye inanan ve çipin üretiminin fonlanmasını sağlayan önceki Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Taylan Akdoğan'a teşekkür ederiz.