Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mar 08, 2018

Basında ÖzÜ - Kadın Eli Değmeyen Ekonomi Kaybeder

İş Gücündeki Yüzde 1 Artış 80 Milyar Dolar Kazandırıyor

Kadın Eli Değmeyen Ekonomi Kaybeder

İş gücüne katılımda kadın-erkek eşitsizliği Türkiye'ye yılda 250 milyar dolar kaybettiriyor. Üstelik kadınların 80 TL kazandıkları aynı işten erkekler 100 TL kazanıyor.

Bugün tüm dünyada kadınların hak arayışı mücadelesinde seslerini yükselttikleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü...

Birçok araştırma Türkiye'nin cinsiyet eşitliği karnesinin zayıf olduğunu ortaya koyarken, iş gücünde kadın-erkek eşitsizliğinin ekonomiye neler kaybettirdiğini de gözler önüne seriyor. Türkiye'de 20 milyon kadın iş gücüne katılmıyor. Bunların da 11 milyonu ev işleriyle meşgul. Erkeklerin yüzde 70'inden fazlası iş hayatında iken, kadınların sadece yüzde 33.8'i çalışıyor. Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında son sırada. Oysa kadınlar ve erkeklerin ekonomiye eşit katılmaları durumunda kişi başına düşen milli gelirin yüzde 30 daha yüksek olabileceğine dikkat çekiliyor. Türkiye kadın iş gücü katılım oranını istikrarlı politikalarla yüzde 30'lardan OECD ortalaması olan yüzde 63'e yükselttiğinde, gayrisafi yurt içi hasılasını (GSYH) 2025 yılında yüzde 20 oranında artırma potansiyeline sahip. Böylelikle milli gelire 200-250 milyar dolar katkı sağlanabilir. Dünya Ekonomik Forumu'na göre kadınların iş gücüne katılım oranındaki sadece yüzde l'lik artış küresel GSYH'yi 80 milyar dolar artırıyor. ERKEKTEN AZ KAZANIYOR OECD ücret eşitsizliği endeksi, Türkiye'de aynı pozisyonda çalışan kadınların erkeklerden 5'te 1 oranında daha az kazandığını gösteriyor. Bir başka deyişle Türkiye'de aynı işi yapan kadınlar 80 TL, erkekler 100 TL kazanıyor. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Zengin Arslan, Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, kadınların eğitimine yapılacak 1 dolarlık yatırımın ekonomiye 5 dolarlık katkı sağladığını belirtti.

Duyarlı Politikalar Geliştirilmeli

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin "Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi 2018" raporunu yayımladı. Raporda, en eşitlikçi 10 il İstanbul, Rize, Ankara, Bursa, Tunceli, Bolu, Antalya, Eskişehir, Düzce ve Kocaeli olarak sıralandı. Muş, Yozgat, Afyon ve Bitlis ise kadın erkek eşitsizliğinin en yaygın olduğu şehirler oldu. Raporun sonuç kısmında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel düzeyde gözetilip gözetilmediğinin ölçülmesi gerektiği belirtildi.

120 bin kişi "Bakım" için İşinden Ayrılıyor

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 'İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve Öneriler' raporunu açıkladı. Türkiye'de 1.3 milyon civarında kadının çocuk bakımı nedeniyle iş gücüne katılamadığını ortaya koyan rapora göre, kadının daha az kazanmasına rağmen erkekle neredeyse eşit vergi yüküne sahip olması da kadın istihdamını olumsuz etkiliyor. Her yıl yaklaşık 120 bin kadının, çocuk ya da yaşlı bakımı nedeniyle mevcut işlerinden ayrıldığı gözleniyor.