Kas 22, 2018

Prof. Dr. Murat Uysal IEEE tarafından “Fellow" derecesi ile onurlandırıldı

Özyeğin Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal, 150 ülkede 423 bini aşkın üyesi ile elektrik ve elektronik mühendisliği alanında faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen uluslararası organizasyon IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) tarafından “Fellow" derecesi ile onurlandırıldı.

IEEE Fellow derecesi, IEEE'nin ilgi alanındaki konularda dünya çapında, çığır açıcı ve yaygın etkisi en üst derecede olan çalışmalara imza atmış önemli araştırmacılara, yalnızca bu dereceyi almış üyelerin önerisi ve referanslarıyla ve IEEE Yönetim Kurulu'nun onayı ile veriliyor.  IEEE Fellow derecesi IEEE'deki en yüksek üyelik düzeyi olup, hem prestijli bir onur hem de önemli bir kariyer başarısı olarak kabul görüyor.

Prof. Dr. Uysal, haberleşme kuramı ve kablosuz haberleşme alanlarında çalışma ve araştırmalara imza atıyor. Bu alanlarda yaptığı 300'den fazla uluslararası dergi ve konferans yayını ve bu yayınlara aldığı 9 bin 500’den fazla atıf bulunuyor. Optik kablosuz haberleşme alanında dünyanın sayılı otoriteleri arasında kabul edilen Prof. Dr. Uysal, lazer vericiler ile yüksek hızlı veri iletimi ve LED lambalar üzerinden kablosuz Internet erişimi (LiFi) üzerinde uluslararası alanda büyük ses getiren çalışmalar yaptı. LiFi konusunda geliştirdiği ve ABD patent ofisi tarafından Temmuz 2018’de tescillenen buluşu hazırlıkları devam eden uluslararası LiFi standardı IEEE 802.15.13’ün taslak dokümanına eklenmiş durumda. Optik kablosuz haberleşme alanında Türkiye’nin ilk start-up şirketi Hyperion Technologies kurucu ortağı da olan Prof. Dr. Uysal akademik çalışmalarını ürüne dönüştürmek için de çalışmalar yapıyor. Şirket bünyesinde Tübitak desteği ile geliştirilmesi devam eden lazer link baz istasyonlarını birbirlerine bağlamak için yüksek hızlı omurga görevi görecek ve ara bağlantılar için fiber optik ihtiyacını ortadan kaldıracak.

Halen IEEE Türkiye Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Uysal, aralarında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Kurumu (Natural Sciences and Engineering Research Council  - NSERC) Teşvik Ödülü, Waterloo Üniversitesi Araştırma Mükemmeliyet Ödülü, Özyeğin Üniversitesi En İyi Araştırmacı Ödülü ve National Instruments Mühendislik Etki Ödülü’nün de bulunduğu çeşitli ödüllere sahiptir.