Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Nis 26, 2019 - Mayıs 24, 2019

CEEE / EÇEM - Bülten Nisan 2019

 

M. Pınar Mengüç 10. Enerji Verimliliği Forumu’na “Enerji Verimliliğinde Temel Bariyer: Davranış Değişikliği ve Etkiler” Paneli Oturum Başkanı Olarak Katıldı

EÇEM Direktörü Prof. M. Pınar Mengüç, 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen 10. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na katıldı. Organizasyonun ikinci gününde gerçekleşen ve başkanlığını Prof. Mengüç’ün üstlendiği “Enerji Verimliliğinde Temel Bariyer: Davranış Değişikliği” başlıklı panele, Voltimum’dan Şirin Alkan, İGDAŞ’tan Nusret Alkan, Akademetre’den Halil İbrahim Zeytin ve EPİAŞ Bilgi Teknolojileri’nden Mustafa Kayırıcı panelist olarak katıldı.

EÇEM Direktörü Prof. M. Pınar Mengüç, 11-12 Nisan 2019 tarihlerinde, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen 10. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na  katıldı. Organizasyonun ikinci gününde gerçekleşen ve başkanlığını Prof. Mengüç’ün üstlendiği “Enerji Verimliliğinde Temel Bariyer: Davranış Değişikliği” başlıklı panele, Voltimum’dan Şirin Alkan, İGDAŞ’tan Nusret Alkan, Akademetre’den Halil İbrahim Zeytin ve EPİAŞ Bilgi Teknolojileri’nden Mustafa Kayırıcı panelist olarak katıldı.  Prof. Mengüç, başlangıç konuşmasında davranışsal enerjinin neden enerji verimliliği çalışmaları için çok önemli olduğunu anlattı. ABD’de son 5 yılda yapılan çalışmalara göre, ABD özelinde sadece davranışsal enerjinin 2.2 milyar USD finansal faydası olacağını belirtti. Enerji verimliliğinin enerji tasarrufundan farklı olduğunu, enerji tasarrufunun topluma kazandırılmasının ilkokul’dan başlayarak mümkün olduğunu söyledi. Enerji verimliliğinin ise ileri mühendislik ve mimari çalışmalarla birlikte binaların tasarımından operasyonuna kadar bir süreçte kurgulanmasını, ve binanın doğal olarak az enerji harcamasının önemini belirtti. Bu çalışmalar için çok katmanlı bilim yapılması gereğini, davranış ve yenilikçilik kavramlarının beraber çalışılarak teknolojinin nasıl bireyler tarafından kabul edilebilir ve yaygın olarak kullanılabilir hale geleceğini belirtti. Bu amaçla yeni gelişen teknolojilerin, yapay zekadan ICT’ye, sensör ağlarından 3-boyutlu baskı makinalarına kadar geniş bir spektrumun nasıl çalışmaların içine girmesi girmesi gerektiğini belirtti. EÇEM’de yapılan çalışmalardan, özellikle davranış değişikliğini etkin bir şekilde sağlayacak mobil sistemlerde kullanılacak oyunlaştırma çabalarını anlattı. Bu disiplinler-arası çalışmaların etkin hale gelmesi için bir zaman önce EÇEM tarafından başlatılmış olan disiplinler-ötesi (transdisipliner) düşünce odağının nasıl faydası olacağını da belirtti.  

İGDAŞ’tan Nusret Alkan, son 15 yılda doğal gaz özelinde yapılan çalışmaları özetledi. İstanbul ve Türkiye genelinde yapılan farkındalık çalışmalarını, ve kazanılan değerleri belirtti. Doğal gaz sistemlerinin sürekli kontrol edilmesi gerekliliğini anlattı. Çatıların bakımı ve temizliği çalışmalarının nasıl mevzuata bağlandığını, ve bunun nasıl bir fayda getirdiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’deki bina bazında doğal gaz kullanımının yarıyarıya düşmesine rağmen Almanya’daki durumla karşılaştırıldığında iki misli olduğunu, ve daha etkin çalışmaların yapıldığını anlattı.  

Voltimum’dan Şirin Alkan, internet kullanımının Türkiye’de dünyaya kıyasla çok fazla olduğunu, bu nedenle halkı bilgilendirme açısından internetin daha etkin kullanılabileceğini anlattı. Verilen istatistiklere göre Türkiye’de aktif internet kullanıcaları 56 miiyondan fazla olup, bunların internete bağlanma oranı günde 7 saatin üzerinde gerçekleşmektedir. Bu kullanıcaların %80’i YouTube, Instagram ve Facebook’a bağlanmakta ve WhatsApp’dan paylaşım yapmaktadırlar. Bu bilgiler ışığında internetin etkin olarak enerji verimliliği stratejileri için kullanılması gerğini vurguladı.  

Dr. Halil İbrahim Zeytin, Akadametre tarafından yapılan toplumda farkındalık çalışmalarından bahsetti. Buna göre halkın çoğu ‘enerji tasarrufunu’ duymuş durumda (%56 üzerinde). Enerji verimliliği deyince toplumun sadece %5’i (ya da daha azı) elektrikli aletleri etkin (verimli) enerji kullanmak, ya da aydınlanma sistemlerini anımsıyor. Çevre, yenilenebilir enerji veya güneş enerjisini enerji verimliliği ile bağdaştıranların oranı ise %2’den az. Enerji verimliliği ile enerji tasarrufu arasındaki farkı bilenlerin oranı ise sadece %6! Enerji verimliliğini bilenlerin en iyi bildikleri konular ise aydınlatma, yalıtım ve ısıtma üzerinde, ama burada bile her alanda bilen oranı %50’nin altında. Dr. Zeytin, kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemini ve bilahare yapılması gereken eylemlerin bu bilgilendirilme sonucu çıkartılabileceğini vurguladı.  

EPİAŞ’tan Mustafa Kayırıcı da yeni yapılan çalışmaları ve başladıkları yeni projeleri anlattı. Bunlar arasında geliştirmeye çalıştıkları bir oyun projesini ve bu projenin enerji kullanma davranışlarını değiştirme açısından sanayiye, şirketlere ve binalara nasıl faydalı olacağını anlattı.   Bu oturumu dinlemeye gelen katılımcılar bir dizi soruyu konuşmacılara yönlendirdi. Bu sorulardan çıkan en önemi gözlem, aslında enerji verimliliği ve enerji tasarrufu arasındaki farkın katılımcılar arasında bile çok iyi anlaşılmadığı oldu. Enerji verimliliği çalışmalarının en temel bilgilendirme aşaması ile başlayıp, daha sofistike disiplinlerötesi çalışmalarla devam etmesi gereği vurgulandı. 

Oturumun tamamı aşağıdaki linkten izlenebilir : [ 5.00-6.45 saatleri arası ]

10. ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUM VE FUARI 2. GÜN