Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eki 16, 2019 - Eki 23, 2019

16 Ekim 2019 Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Gününüzü kutlarız.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından belirlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü tüm dünyada sıfır açlığa ulaşma hedefiyle bu sene “Sağlıklı Beslenme” teması etrafında tüketiciler nezdinde farkındalık yaratma amacıyla kutlanıyor.

Sanayi devriminden günümüze, gittikçe artan kentleşme, nüfus artışı ve küreselleşme etkisiyle genel olarak tüm dünyada gıda tüketim ve beslenme alışkanlıkları değişmiştir. Gıda tüketim şekilleri her geçen gün, mevsimlerle uyumlu, yerel özellikler barındıran lif ve bitkisel bazlı yiyeceklerden uzaklaşmakta ve yerine nişasta, şeker, yağ içeren işlenmiş gıda ürünleri ve ağırlıklı olarak hayvansal bazlı gıdalardan oluşan bir beslenme modeline doğru yönelmektedir. Özellikle kentsel yaşam döngüsünde her geçen gün mutfakta geçirilen zaman azalmış, geleneksel pişirme teknikleri daha az uygulanır ve yemek yeme ihtiyacımız hazır gıda ürünleri ile karşılanır olmuştur. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam obezite riskini artıran en önemli faktörlerdir. FAO’nun raporuna göre (http://www.fao.org/world-food-day/theme/en/) bugün dünyada 670 milyon yetişkin, 120 milyon çocuk (5-19 yaş) obezite ile mücadele ederken, 820 milyon kişi açlıkla savaşmaktadır. Obezite ve açlıkla mücadelede dengeli ve sağlıklı beslenme modellerini benimsemek ve uygulamak en etkin yol olacaktır. Bunun için tarımdan tabağa kadar olan gıda serüveninde her paydaşın bilinçli üretim ve tüketim modellerini benimsemesi; iklim değişikliğiyle sebebiyle değişen ve azalan biyoçeşitliliğin devamı için çalışmalar yapılması; bitkisel ve tahıl bazlı yerel gıda ürünlerinin üretim ve tüketiminin teşviki; geleneksel yemek hazırlama ve pişirme alışkanlıklarının özendirilmesi gibi adımlar atılabilir.

Yemeğin topraktan tabağa kadar olan serüvenine tarım, ekonomi, beslenme, gıda bilimi, kültürel miras, insan bilimleri, mutfak sanatları, işletme, turizm ve hizmet sektörü pencerelerinden görmeyi hedefleyen ve çok disiplinli bir eğitim alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerimiz, sıfır açlıkla mücadelede sağlıklı ve dengeli beslenme modellerinin öneminin farkında olan profesyoneller olarak sektörde yer almaktadırlar.

Gıda, altında birçok paydaşı barındıran kocaman bir çatıdır ve dünya üzerinde bulunan bu kısıtlı arzın en iyi şekilde yönetilmesi, dağıtılması ve tüketilmesi her birimizin sorumluluğundadır. Bu bağlamda başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm sorumlu tüketicilerin Dünya Gıda Gününü kutluyor, sürdürülebilir ve sağlıklı gıdanın bir temel ihtiyaç olduğunun altını çiziyoruz.

Doç. Dr. Özge Samancı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu