Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Teaching

Teaching

IR 101 Siyaset Bilimine Giriş

Bu dersin amacı öğrencilere siyasetin temel kavramları ve konuları hakkında genel bir bilgi vermektir. Ders, öğrencilere temel aktörler, siyasi süreçler, kurumlar ve potansiyel sonuçlarını tanıtır. Daha da önemlisi, günlük yaşamda siyasete ilgi geliştirmenin önemini ve Avrupa entegrasyonu, Brexit, ekonomik kriz, göç gibi güncel uluslararası politik konulara odaklanarak daha özenli, kritik analizi yapılmış tartışmalarda yer almalarını hedeflemektedir.

IR318 Avrupa'yı Keşfetmek!

Avrupa Birliği (AB) üyeliği yıllardır Türkiye'de önemli bir devlet gündemi olmuştur, ancak bunun ne hakkında olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Bu ders, Avrupa, AB ve vatandaşlarının fikri ve evrimi, ekonomik, çevresel, tarım politikaları ve dünyanın geri kalanıyla ilişkileri gibi belirli ilgi alanlarına atıfta bulunarak AB'nin farklı kurumlarının anlaşılmasını sağlar. Diğer konular da öğrencilerin ilgi alanlarına göre dahil edilecektir. büyük ölçüde tartışmaya dayalı olacak şekilde tasarlanmış olsa da quizler öğrencilerin okumaları her zaman takip etmeleri için bir opsiyon olacaktır.

IR314 Uluslararası Göç

Uluslararası göç, küreselleşmiş bir dünyada uluslararası göçün nasıl anlaşılacağı, ondan nasıl yararlanılacağı, onunla nasıl yaşayacağı ve nasıl yönetileceği sorularıyla ilgi kaynağı olmuştur. Bu girişimler, fenomenin git gide büyümesine ve diğer küresel sorunlarla bağlantılarının karmaşıklığına ayak uydurmak zorundadır. Kursta tartışılması amaçlanan konular: neden uluslararası göç hakkında düşünülmeli, göçmenler kimlerdir, uluslararası göçün temel nedenleri ve sonuçları, göç ve küreselleşmeyi birbiriyle etkileştiren şeyler nedir, göç ve kalkınmayı birbiriyle etkileştiren şeyler nedir, düzensiz göç nedir, sığınmacılar ve mültecilerin diğer göçmenlerden farkı ve uluslararası göçün geleceği nedir. Dersler boyunca, Türkiye'den göç alan Avrupa'nın coğrafi odağı ile 20. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar gerçekleşen dönüşümler üzerinde tarihsel bir bakış açısının geliştirileceği uluslararası göç, milliyetçilik ve küreselleşme arasındaki bağlantıya özel bir vurgu yapılacaktır.

IR414 Avrupa'da Göç ve Hareketlilik

Bu ders, Avrupa Birliği içinde insanların serbest dolaşım hakkı ile ortaya çıkan sosyal, politik ve ekonomik zorlukları ve fırsatları ve ayrıca Avrupa Kalesi tartışmalarını ele alacaktır. Kurs, ulus devletlerin ve AB'nin göç ve hareketliliğin yararlarını desteklerken dislokasyondan kaynaklanan riskleri de araştırıyor. Kritik sorunun göçü kimin kazandığını veya kaybettiğini nasıl tanımlayacağı olurken göçün artıları ve eksileri üzerine eğilinen bir konudur. Tartışmalarda, bunlarla sınırlı olmamak üzere, göçmenlerin ev sahibi devletlerdeki işsizlik üzerindeki etkisi, AB içindeki göç motivasyonu ve ayrıca göçmenlerin toplumsal entegrasyonu ve bunun sonucu olarak kontrol ihtiyacı ele alınacaktır.

Ders, Avrupa çalışmaları, göç çalışmaları, sosyal politika, beşeri coğrafya, uluslararası ilişkiler ve sosyoloji gibi farklı alanları bir araya getirecektir. Kurs büyük ölçüde tartışmaya dayalı olacak şekilde tasarlanmış olsa da quizler öğrencilerin okumaları her zaman takip etmeleri için bir opsiyon olacaktır.

Jean Monnet Kürsüsü: Avrupa, Göç ve Hareketlilik