Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Mezuniyet Yükümlülükleri

Mezuniyet Yükümlülükleri

Önerilen program; öğrencinin danışmanı tarafından onaylanan toplamda 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 1’i seminer dersi olmak üzere 3 zorunlu ders, 1 tez önerisi dersi ve 5 seçmeli ders ile 30 AKTS değerindeki 2 dönem devam edecek yüksek lisans tez çalışmasından oluşmaktadır.

Küresel Yönetişim Tezli Yüksek lisans Programı Ders Planı Özeti
Ders KategorisiEn Az KrediDers
Zorunlu Dersler15 AKTS2
Seminer Dersi3 AKTS1
Seçmeli Dersler37,5 AKTS5
Tez Önerisi4,5 AKTS1
Yüksek Lisans Tez Çalışması I30 AKTS-
Yüksek Lisans Tez Çalışması II30 AKTS-
Toplam1209
Birinci Yıl
Birinci Yarıyıl/Güz Dönemiİkinci Yarıyıl/Bahar Dönemi
Ders KoduDers AdıAKTSDers KoduDers AdıAKTS
IR 501*Küresel Yönetişim7,5IR 504-535Seçmeli Ders III7,5
IR 502*Araştırma Yöntemleri ve Etiği7,5IR 504-535Seçmeli Ders IV7,5
IR 504-535Seçmeli Ders I7,5IR 504-535Seçmeli Ders V7,5
IR 504-535Seçmeli Ders II7,5IR 691Tez Önerisi4,5
   IR 503*Seminer3
Dönem Toplam AKTS30 Dönem Toplam AKTS30
İkinci Yıl
Üçüncü Yarıyıl/Güz DönemiDördüncü Yarıyıl/Bahar Dönemi
Ders KoduDers AdıAKTSDers KoduDers AdıAKTS
IR 692Tez Çalışması I30IR 693Tez Çalışması II30
Dönem Toplam AKTS30Dönem Toplam AKTS30

Zorunlu Dersler & Seminer*

IR 501 Küresel Yönetişim - 7,5 AKTS
Bu derste, uluslararası ilişkilere ve küresel yönetişime dair çeşitli teorik yaklaşımlar ve bunların egemenlik, bölgecilik, adalet, terörizm ve küresel siyasetle bağlantılı uluslararası çatışma ve iş birliği çatışması kavramlarıyla etkileşimleri incelenecektir. Ayrıca, uluslararası ekonomik politika koordinasyonu, kalkınma yardımı, finans, iklim değişikliği ve insan hakları dâhil olmak üzere bir dizi politika meselesi tartışılacaktır. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü, Médecins Sans Frontiėres ve Kızıl Haç bu derste incelenen kurumlar arasındadır.

IR 502 Araştırma Yöntemleri ve Etiği - 7,5 AKTS
Bu ders öğrencilere siyaset bilimi araştırmalarında kullanılan bilgi, yöntem ve teknikleri ve de etik ilkeleri tanıtmayı amaçlamaktadır. İleri düzeydeki bu ders, temel bilimsel kavramları, alan yazın taraması, araştırma sorusu, kuram ve hipotez oluşturma ve test etme ile deneysel araştırma teklifi oluşturma ve de araştırma ve yayın etiği konularını kapsamaktadır.

Seminer Dersi

IR 503 Seminer - 3 AKTS
Bu ders bölüm öğretim üyeleri ve misafir konuşmacılar tarafından yapılan güncel araştırmaların sunumunu içermektedir. Öğrencilerin araştırma fikirleri geliştirmelerine ve farklı yöntemleri araştırma ve uygulama çalışmalarına entegre etmelerine yardımcı olmak amacıyla planlanmıştır.

Seçmeli Dersler

IR 504 Sosyal Bilimlerde İleri Nitel Yöntemler - 7,5 AKTS
Bu ders sosyal bilimlerde kavram oluşturma, nedensel analiz, tek ve karşılaştırmalı vaka çalışması yöntemleri, vaka seçimi, nitel görüşme, tarihsel ve etnografik yöntemler ve soybilim gibi konuları içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan ortak araştırma yöntemlerini geliştirir. Ders, öğrencileri onların metodolojik ve epistemolojik geçmişlerini dikkate alarak bir dizi araştırma tekniği ile tanıştırır. Dersin odağı öğrencilerin kalitatif yöntemler kullanarak bilgiyi üreten ve nihayetinde tüketen hale gelmesini sağlamaktır.

IR 505 Sosyal Bilimlerde İleri Nicel Yöntemler - 7,5 AKTS
Bu dersin amacı, öğrencilere nicel sosyal araştırmada kullanılan temel istatistiksel yöntemleri tanımlayıcı istatistikler, hipotez testi, model oluşturma, regresyon analizi ve nedensel ilişkilerin tanımlanmasına odaklanarak tanıtmaktır. Ders, öğrencilere istatistiksel analiz mantığının temel anlayışını ve istatistiksel bir yazılım kullanarak temel bir analiz yapma becerisini sağlar. Ayrıca, öğrencileri temel nicel verileri sunabilecek şekilde donatır ve araştırmalarını desteklemek için verileri kullanma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olur.

IR 510 Küresel Yönetişim: - 7,5 AKTS
Bu ders, yönetişimin normatif ve kurumsal öncüllerinin yanı sıra yeni ve gelişen yönetişim, güç ve kanıt teorilerini anlamaya yardımcı olacaktır. Gıda güvenliği, iklim değişikliğini hafifletme ve adaptasyon ve sağlıklı şehirler gibi bir dizi küresel yönetişim meselesi hakkında eleştirel bir anlayış kazandıracaktır.

IR 511 Küreselleşmenin Teorisi - 7,5 AKTS
Bu derste, uluslararası siyasi süreçlere ve kurumlara siyaset, ekonomi ve kültüre bakarak, küreselleşmenin Uluslararası İlişkilerdeki sonuçları değerlendirilecektir. Bu dersin amacı, size gruplar halinde yapıcı bir şekilde çalışmanız, liderlik becerileri kazanmanız ve çeşitli uluslararası bir ortamda argümanlar ve tutarlı tartışmalar formüle etmeniz için bir platform sağlamaktır.

IR 512 Küresel Güvenlik - 7,5 AKTS
Bu ders, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana küresel güvenlik gündemindeki değişiklikleri hem ampirik hem de teorik olarak analiz etmektedir. Askeri güvenlik tehditlerinin dönüşümü, daha sonra Kitle İmha Silahlarının yaygınlaşması ve küresel terörizmin önemi vurgulanarak analiz edilecektir. Derste aynı zamanda, çevresel değişim, suç, hastalık, yoksulluk ve felaketler dahil olmak üzere askeri olmayan insan güvenliği sorunlarının yükselişi de çalışılacaktır.

IR 513 Siyasi Şiddet ve Terörizm - 7,5 AKTS
Bu ders siyasi şiddet ve çağdaş terörizmle ilgili temel tartışmaları tanıtacaktır. Meşru ve meşru olmayan siyasi şiddetin güncel sosyolojik-kriminolojik analizi ile başlıca düşünce okullarının katkılarını ayrıntılı olarak incelenecektir. Aynı zamanda, çağdaş siyasi şiddet ve terörizm söylemindeki teorik kavramlar ve pratik düşünceler bir dizi vaka çalışmasından yararlanarak eleştirel bir şekilde ele alınacaktır.

IR 514 Diplomasi ve Uluslararası Hukuk - 7,5 AKTS
Bu ders, öğrencilere uluslararası hukukun diplomasi yönetimini nasıl bilgilendirdiği, düzenlediği ve kısıtladığına dair pratik bir anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Dersin sonunda, öğrencilerin diplomatların küresel meselelerde uluslararası hukuku nasıl uyguladıkları ve uygulamaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları beklenmektedir.

IR 515 Diplomasi ve Çatışma Çözümü - 7,5 AKTS
Bu ders barış sağlama, barış inşası ve çatışma sonrası devlet inşası süreçleriyle ilişkili birçok ikilemi incelemektedir. Çatışma, şiddet ve barış kavramlarını göz önünde bulundurarak Soğuk Savaş sonrası demokrasi ve liberal bir piyasanın barışı besleyecek en iyi kurumsal ortamları oluşturduğu görüşü değerlendirilecektir. Ayrıca, barış müzakerelerinin dinamikleri, çatışma sonrası yeniden yapılanma, devlet kurma ve rejim kurma süreçleri incelenecektir.

IR 517 Küresel Politik Ekonomi - 7,5 AKTS
Bu ders, II. Dünya Savaşı sonrası dönemden günümüze uluslararası ekonomi politiğin gelişimini incelemektedir. Klasik Politik Ekonominin başlıca paradigmalarının temel varsayımları ve önermeleri, "Kapitalizmin Altın Çağı" olarak bilinen savaş sonrası sürekli büyüme ve refah döneminin temelleri ve savaş sonrası düzenin çöküşü ve neoliberal düzenin ortaya çıkışı analiz edilecektir.

IR 520 Göç Teorileri ve Yaklaşımları - 7,5 AKTS
Bu ders göç, siyaset ve politikalar arasındaki ilişkiye karşılaştırmalı ve Avrupa perspektifinden bakacaktır. Bu ilişki hem yukarıdan aşağıya hem de aşağıdan yukarıya çalışılacaktır. Göçmenlik karşıtı politikaların büyümesi, yer kullanımı ve refah kaynaklarının dağıtımı konusunda göçmenler ve yerliler arasında büyüyen çatışmalar da incelenecektir.

IR 525 Küresel İnsan Hakları Siyaseti - 7,5 AKTS
Bu ders, çağdaş uluslararası insan hakları rejiminin felsefi, tarihsel, normatif, yasal ve politik temellerini ve insan hakları teorisi ve pratiğini çevreleyen ana tartışmaları araştırmayı hedeflemektedir. Bu derste insan hakları hareketinin ortaya çıkışı, gelişimi, uygulanmasının yanı sıra insani müdahale, geçiş dönemi ve uluslararası ceza adaleti, vb gibi spesifik meselelere ve bunların insan haklarını nasıl etkilediğine derinlemesine bakılacaktır.

IR 526 Dış Politika Analizi - 7,5 AKTS
Bu dersin amacı, uluslararası ilişkilerin çağdaş jeopolitiğinde önemli siyasi faillik ve seçim alanları olarak dış politika uygulamalarını analiz etmektir. Bu ders, dış politika gelenekleri, stratejileri ve küresel siyasetteki ana aktörlerin ve vakaların uygulamalarının incelenmesinde uygulanan klasik ve eleştirel uluslararası ilişkiler teorileri ve jeopolitik perspektiflerden yararlanacaktır. Ders, dış politika analizi ve /veya yönetişim, ticaret, politika ve diplomasi ile ilgili alanlarda istihdam konusundaki uzmanlık çalışmalarını ilerletmek isteyenlerin donanımlarını artırmak için tasarlanmıştır.

IR 527 Küreselleşme, Avrupa Birliği ve Çok Katmanlı Yönetişim - 7,5 AKTS
Bu ders Avrupa siyaseti ve kamu yönetiminin küreselleşme ve bölgeselleşme süreçleri içerisinde nasıl şekillendiğini inceler. Söz konusu süreçler ulus-devletin içini kısmen boşaltmakta, otorite ve yetkilerini bir yandan ulus üstü kurumlara diğer yandan da hem ulus altı bölgesel ve yerel kurumlara hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerine kaydırmaktadır. Bu dersin amacı bu olgunun anlamını, sebeplerini, yarattığı yeni güç ilişkilerini ortaya koymak ve spesifik politika sektörlerinde pratikte nasıl yürütüldüğünü araştırmaktır.

IR 528 İnsani Müdahale - 7,5 AKTS
İnsani yardım kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları (STK'lar), dünya meselelerinin yönetimindeki etkilerine paralel olarak son zamanlarda sosyal bilimsel araştırma için önemli alanlar haline gelmiştir. Bu ders insani anlatının yükselişinin izini sürerek ve insancıllığın -kriz, acil durum ve müdahale gibi diğer anahtar sözcüklerle birlikte- siyasi eylem ve düzenin düzenleyici kategorilerinden biri haline gelmesini incelemektedir. Teorik kavramlar, Sahra altı Afrika, Kosova, Somali ve Suriye'de bugünkü savaşta yardım ve müdahale örneklerine uygulanacaktır.

IR 529 Kamu ve Küresel Sağlık Politikaları - 7,5 AKTS
Küreselleşmenin hız kazanmasıyla, kamu sağlığında devlet odaklı politikalardan içinde sivil toplum örgütleri ve ticari kurumların da olduğu daha kapsayıcı bir yapıya geçilmiştir. Bu ders son dönemdeki küresel sağlık politikalarını şekillendiren aktörlere, yönetim biçimlerine, teorik çerçevelere ve ortak sorunlara ışık tutacaktır. Ayrıca, fikri mülkiyet haklarının küresel sağlık ile olan girift ilişkisini ve insani yardım çabalarının sağlık çalışanları üzerine olan etkileri de inceleyecektir.

IR 530 Küresel Gıda ve Tarım Sistemlerini Yönetmek - 7,5 AKTS
Bu ders, dünyanın en önemli küresel konularından biri olmaya başlayan gıda güvencesi ve tarım sistemlerinin küreselleşmesi üzerinedir. Ders boyunca, tarım faaliyetleri, gıda dağıtımı ve tüketimi, gıda üretimi, üretim ilişkileri ve ticareti konularının farklı yönleri ele alınacaktır. Aynı zamanda, kent ve kırda gıdaya erişim sorunlarını; gıda tarımındaki üretim ilişkilerini, küçük çiftçiler ile kurumsal büyük firmalar ve kuruluşlar arasındaki ilişkiyi; pazarın nasıl çalıştığını ve bunun yerel, ulusal ve uluslararası etkilerini; Dünya Bankası, İMF ve FAO gibi büyük organizasyonların tarım ve gıda sorunu ile ilgili kalkınma stratejilerini incelemektedir.

IR 531 Küresel Sürdürülebilir Gelişme - 7,5 AKTS
Sürdürülebilir kalkınma çevre, toplum ve ekonominin kesişme noktasında durmaktadır.  Bu ders, farklı coğrafi (yerel, ulusal ve uluslararası) ölçeklerde sürdürülebilir kalkınmanın uygulamalarını, göstergelerini, ölçüm araçlarını ve sorunlarını ilgili uluslararası kurumların konuya yaklaşımı ile birlikte analiz etmektedir. Derste dünyanın çeşitli bölgelerinden örnek vaka çalışmalarına yer verilmekte, uygulanan yönetişim anlayışları siyasi ve iktisadi süreçler üzerinden karşılaştırmalı olarak irdelenmektedir.

IR 532 Küresel Çevre Yönetişimi - 7,5 AKTS
Bu ders küresel çevre problemlerinin uluslararası ve ulus-aşırı aktörler tarafından nasıl yönetildiğini ve bu aktörler tarafından oluşturulan yönetişim mekanizmalarının farklı çevre problemlerine nasıl çözüm aradığını incelemektedir. Ayrıca bu ders, günümüzde her biri farklı aktör yelpazesine, politik dinamiklere ve kurumsal yapılara sahip olan küresel çevre rejimlerinin güvenlik, ekonomi, sağlık ve ticaret gibi diğer ana akım küresel rejimlerle nasıl bir etkileşim halinde olduklarını da incelemektedir.

IR 533 Küresel Ortadoğu - 7,5 AKTS
Bu dersin amacı çağdaş Ortadoğu bölgesini küresel bir bağlama yerleştirmek, bölgenin ulusaşırı bağlantılarının farklı yüzlerini ele alarak bölgeyi derinlemesine incelemektir. Ders, ticaret ağları, çevre meseleleri, ideolojiler ve sosyal hareketler, insani hareketlilik ve göç gibi temalara odaklanarak günümüz Ortadoğu’sunu küresel ve disiplinlerarası bir perspektiften anlamaya çalışır.

IR 691 Tez Önerisi - 4,5 AKTS
Bu dersin amacı öğrencilerin tez önerisi yazmalarına yardımcı olmaktır. Ders grup halinde yapılır.

IR 692 Tez Çalışması I– 30 AKTS   -   IR 693 Tez Çalışması II - 30 AKTS 
Bu derslerde öğrenciler yüksek lisans tezlerini yazarlar.