Kuruluş Öyküsü

_MG_5312.JPGÖzyeğin Üniversitesi’nin kuruluş çalışmalarına Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından 2005 sonbaharında başlandı.

Kuruluş çalışmalarında iş dünyası, öğretim üyeleri, üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 500'ü aşkın kişiyi kapsayan araştırmaların yanı sıra "Türkiye ve Dünyada Gelişen Sektörler ve Meslekler Araştırması" yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarından yola çıkılarak ARAMA Katılımlı Yönetim Danışmanlığı tarafından yürütülen tasarım çalışmaları ile üniversitenin temel değerleri ve vizyonu tüm paydaşlarla birlikte tartışıldı. İş dünyasından yöneticiler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve yeni mezunların katıldığı çeşitli çalıştaylarda 300'ü aşkın kişi ile birlikte Özyeğin Üniversitesi vizyonunu çizmeye başladı.

Belirlenen vizyon çerçevesinde çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı ve hizmet sektörü odaklı eğitim programları ile özgün, yaratıcı ve kullanılabilir bilgi üreterek, toplumsal gelişime katkı sağlamayı hedefleyen Özyeğin Üniversitesi’nin resmi kuruluşu, 18 Mayıs 2007 tarih ve 26526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5656 sayılı kanunla gerçekleşti.

_MG_1175_2.JPGİlk öğrencilerini Eylül 2008'de İstanbul Altunizade Kampüsünde karşılayan üniversite, Eylül 2011’de Çekmeköy Kampüsünde eğitime başladı ve böylece öğrenim verdiği toplam alan 136 bin m2’ye ulaştı. İlk 3 yılda üniversiteye katılan öğretim üyelerinin yüzde 60’ı dünyada ilk 100, yüzde 85’i ise ilk 200’de yer alan üniversitelerden geldi.

2012’de ilk mezunlarını veren Özyeğin Üniversitesi, İşletme, Girişimcilik, İktisat, Bankacılık ve Finans, Psikoloji, Hukuk, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Otel Yöneticiliği ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği lisans programlarına ek olarak, Pilot Eğitimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık olmak üzere 6 yeni lisans programı açtı.

Prof. Dr. Erhan Erkut
Kurucu Rektör
1.1.2008-1.7.2013

Prof. Erkut lisans derecesini 1980 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Doktorasını 1986 yılında Florida Üniversitesi’nde yine Endüstri Mühendisliği alanında tamamladı. 1985-2005 yılları arasında Alberta Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde ders verdi ve Cenevre, Ohio State, NIDA (Bangkok), Boğaziçi ve Sabancı Üniversitelerinde ziyaretçi öğretim üyeliği yaptı. Prof. Erkut "INFORMS Teaching of Management Science Practice Award” ile "3M Teaching Fellowship" başta olmak üzere dokuz eğitim ödülüne; Canadian Operational Research Society (Kanada Yöneylem Araştırmaları Derneği) tarafından verilen dört başarı ödülüne ve beş liyakat ödülüne layık bulundu.

Prof. Erkut, kariyeri süresince çok sayıda dış kaynaklı projede, proje lideri olarak görev yaptı, Alberta Üniversitesi’nde uygulamalı bir araştırma merkezi (Centre for Excellence in Operations) kurdu ve INFORMS Transactions on Education dergisinin Kurucu Editörü olarak görev yaptı. Prof. Erkut, Operations Research, Transportation Science, European Journal of Operational Research, Interfaces, Computers & OR, Risk Analysis, and Geographical Analysis gibi dergilerde 50’yi aşkın hakemli makale yayınladı. 2005 - 2007 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Erkut, 2008 yılında Özyeğin Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü olarak hizmet vermeye başladı.

Özyeğin Üniversitesi’nde  1 Ocak 2008 – 1 Temmuz 2013 tarihleri arasında rektör olarak görev alan Prof. Dr. Erhan Erkut  üniversitenin kuruluş çalışmalarını başarıyla gerçekleştirmiştir.