Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Eyl 29, 2023 - Eki 15, 2023

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Susan Rottmann’ın ve Öğretim Görevlisi Dr. Samarjit Ghosh’un Araştırmacılarından Olduğu Ufuk Avrupa Projesi, Hibe Desteği Kazandı

Özyeğin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Susan Beth Rottmann’ın ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Samarjit Ghosh’un araştırmacıları arasında yer aldığı “OppAttune: Countering Oppositional Political Extremism through Attuned Dialogue – Track, Attune, Limit” adlı çok disiplinli uluslararası proje, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Çerçeve Programı’ndan 3,16 milyon Avroluk hibe kazandı.

The Open University’nin (Birleşik Krallık) ve Glasgow Caledonian Üniversitesi’nin (Birleşik Krallık) sırasıyla bilimsel ve idari koordinatörlüğünde 2023-2026 yıllarını kapsayacak ve Avrupa Birliği ile çevresindeki ülkelerden 17 kuruluşun iş birliği yapacağı projenin Türkiye’deki iki akademik ortağından biri Özyeğin Üniversitesi. Projenin diğer ortakları arasında Paris Amerikan Üniversitesi (Fransa), Malmö Üniversitesi (İsveç), Cultures Interactive (Almanya), Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (Avusturya), Universita Ta Malta (Malta), İstanbul Bilgi Üniversitesi (Türkiye), Kıbrıs Üniversitesi (Kıbrıs), Institut Jozef Stefan (Slovenya), Universidade De Coimbra (Portekiz), International Security Affairs Centre (Sırbistan), Kosovar Centre for Security Studies (Kosova), Hammurabi Human Rights Organization (Irak) ve PRONI Center (Bosna) yer alıyor.

OppAttune ana başlıklı projede; demokrasilerde olması gereken muhalif dünya görüşlerinin, kamusal alandaki tartışmalarda olması gereken fikir ayrılıklarının ve farklı anlatıların, aşırıcılığın yanı sıra siyasi ve sosyal diyalog eksiklikleri nedeniyle tehdit altında olmasına dair bilimsel araştırma yöntemlerine odaklanılacak. Ulusötesi özgürlükleri ve çok taraflılığı ön plana çıkarma amacıyla aşırı anlatıların izlenmesi, ayarlanması ve sınırlandırılması ilkelerini hayata geçirecek proje ile; kamuoyunun karar alma süreçlerini anlamak için toplumsal davranışların grafiklendirilmesi ya da kamuoyuna yönelik anket çalışmaları gibi mevcut pratiklerin ötesine geçecek sürdürülebilir yeni yöntemler geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje boyunca katılımcı eylem araştırması teknikleri kullanılarak, günlük etkileşimlerde aşırılık yanlısı veya anti-demokratik düşüncelerin gelişimi üzerine araştırma yürütülecek. Projede ayrıca, 2025 yılında The Open University’nin OpenLearn (Açık Öğrenim) platformunda kullanıma hazır hale getirilmesi planlanan ve üç senelik bir deneme süresine tabi tutulacak “I-Attune” adlı ücretsiz etkileşimli bir çevrim içi öz test kılavuzu da (self-test toolkit) oluşturulacak. Bu kılavuz ile kişilerin küresel ölçekte siyasi birçok konuda birbirleri ile yapıcı diyalog kurarak, aşırı siyasi hareketlere yönelmelerinin önüne geçmek hedefleniyor.

Projeye dair detaylı bilgiye aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:
https://www.ozyegin.edu.tr/tr/insan-ve-toplum-bilimleri-bolumu/arastirma/projeler/oppattune-projesi