Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

OppAttune Projesi

OppAttune Projesi

OppAttune, muhalif aşırı ideolojilerin ve korumacı karar alma mekanizmalarının gelişimini izler, yenilikçi bir uyum modeli geliştirir ve aşırıcılığın yayılmasını sınırlayan ulusal ve ulusötesi düzeylerde bir dizi müdahaleyi test eder. OppAttune, kilit demokratik kurumlara olan güveni yeniden canlandırır. Eylemleri, farklı halklar arasında demokratik kapasite oluşturmak için etkileşimli bir çevrimiçi I-Attune öz testini içerir. OppAttune, öğrenciler ve araştırmacılar için bir OppAttune Yaz Akademisi (2025) ve uygulayıcılar ve politika yapıcılar için bir OppAttune Kış Akademisi (2026) oluşturacaktır. OppAttune, aşırı söylemlerin demokratik büyümeyi sekteye uğratma potansiyeline karşı koymak için tasarlanmış mikro, mezo ve makro düzeyde kanıta dayalı öneriler ve stratejiler sunmaktadır.  Bunu, Avrupa Birliği ve çevresindeki 17 ülkeden oluşan çok disiplinli bir konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

Demokrasiler ve Avrupa projesi aşırıcılık ve siyasi ve sosyal diyalog eksikliği nedeniyle tehdit altındadır. Ekonomik ve mültecilerle ilgili krizlerden kaynaklanan varoluşsal güvensizlikler, Covid-19'un yeniden sınırlandırma (örneğin yabancı düşmanı milliyetçilik) ve yeniden depolama (örneğin üretimin yerelleştirilmesi) yaratmasıyla daha da kötüleşmiştir. Muhalif dünya görüşleri, anlatılar ve kamusal tartışmalardaki fikir ayrılıkları, işleyen bir demokrasi için hayati önem taşımaktadır. Ancak karşıt biz/onlar mantığının yıkıcı kutuplaşması, aşırılık yanlısı söylemlerin yükselişinin merkezinde yer almaktadır. Yıkıcı aktörler, yeni doğrudan eylem biçimleri yaratmak için dezenformasyon, duygular, sıcak bilişler, komplo teorileri ve güvensizliği kullanarak muhalif mantığı kutuplaştırır. Bu doğrudan eylem birçok kişi tarafından doğrudan demokrasi olarak anlaşılmaktadır. Bu doğrudan eylem, köklü sosyolojik ve tarihsel yollar aracılığıyla aşırı anlatıları ana akıma yayan çekici alternatif çevrimiçi/çevrimdışı dünyalar yaratarak beklenmedik koalisyonlar geliştirir. OppAttune, AB ulusötesi özgürlüklerini ve çok taraflılığını ön plana çıkarmak için aşırı anlatıları izleyecek, ayarlayacak ve sınırlayacaktır.

OppAttune, Ufuk Avrupa Çerçeve Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmekte ve Panteion Üniversitesi (Yunanistan), The Open University (Birleşik Krallık) ve Glasgow Caledonian Üniversitesi (Birleşik Krallık) tarafından koordine edilmektedir. Özyeğin Üniversitesi'nin yanı sıra projenin konsorsiyum ortakları arasında Paris Amerikan Üniversitesi (Fransa), Malmö Üniversitesi (İsveç), Cultures Interactive (Almanya), Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (Avusturya), Universita Ta Malta (Malta), İstanbul Bilgi Üniversitesi (Türkiye), Kıbrıs Üniversitesi (Kıbrıs), Institut Jozef Stefan (Slovenya), Universidade De Coimbra (Portekiz), International Security Affairs Centre (Sırbistan), Kosovar Centre for Security Studies (Kosova), Hammurabi Human Rights Organization (Irak) ve PRONI Center (Bosna).

Özyeğin Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Susan Beth Rottmann (Baş Araştırmacı) ve Dr. Öğretim Üyesi. Samarjit Ghosh (Araştırmacı), sürükleyici etnografi ve katılımcı eylem araştırması kullanarak günlük etkileşimlerde aşırılık yanlısı veya anti-demokratik düşüncenin gelişimi üzerine araştırma yürüteceklerdir. 'Aşırıcılık ve Yaşayan Demokrasiler' çalışma paketinin bir parçası olarak, Almanya, Portekiz, Sırbistan, Bosna ve Birleşik Krallık'taki araştırmacılarla birlikte çalışarak, uyumlu sosyal ve siyasi diyalog için iyi uygulamalar vaka çalışmaları raporu, yöntem el kitapları ve politika stratejisi özetleri geliştirecekler.

Proje süresi: 1 Nisan 2023 - 31 Mart 2026

Web sitesi: oppattune.eu

Ayrıntılı bilgi: Susan Beth Rottmann, Samarjit Ghosh

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: 

Bu proje aşağıdaki SKH'lere (2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin bir parçası olarak tüm üye devletler tarafından kabul edilmiştir) katkıda bulunmaktadır:

 

İnsan ve Toplum Bilimleri