Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul
Telefon : +90 (216) 564 90 00
Fax : +90 (216) 564 99 99
info@ozyegin.edu.tr

Quality Peace in an Age of Discord: Global Challenges and the Case of Nagorno-Karabakh
Uluslararası İlişkiler bölümü sizleri "Quality Peace in an Age of Discord: Global Challenges and the Case of Nagorno-Karabakh" adlı çevrimiçi etkinliğe davet ediyor. Uppsala Üniversitesi'nden Prof. Peter Wallensteen'in konuşmacı ve Koç Üniversitesi'nden Bahar Rumelili'nin tartışmacı olarak konuk olacağı, "Talks on a World in Crisis" serisinin ilk etkinliği, 17 Aralık günü 18:00 - 19:45 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecektir.
Etkinlik kayıt formuna buradan ulaşabilirsiniz. Etkinlik çevrimiçi bağlantısı, kayıt formunu dolduran katılımcılara etkinlik saatinden yarım saat önce formda belirttikleri e-postaları aracılığıyla paylaşılacaktır.
-- -- --
Özet
Salgın yılı, savaşların yarattığı zorlukları azaltmadı. "Donmuş" gibi görünen çatışmalar tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Yeni çatışmalar ortaya çıktı ve eski çatışmalar çözümsüz kaldı. Uluslararası arabuluculuk ve müzakere çabaları başarısızlıkla sonuçlandı ve halklar için yıkıcı etkiler oluşturdu. Bu nedenle, 2020'ler için yeni olanaklar aramaya ihtiyaç vardır: barışa yönelik bu zorluklar daha ilginç ve daha başarılı olmak için yeniden ifade edilebilir mi? Bunun için (en az) iki olası yol vardır. Biri SDG 16 tarafından, diğeri ise kaliteli barış kavramı tarafından sağlanmaktadır. Bu sunum, bu yaklaşımlara bakıyor ve bunları uzun süredir çözüm girişimlerine direnen tek bir davaya uygulama girişiminde bulunuyor: Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışma.
-- -- --
Prof. Peter Wallensteen
Prof. Peter Wallensteen, Dag Hammarskjöld Barış ve Çatışma Araştırmaları Kürsüsü'nün (1985-2012) ilk başkanlık görevini yürütmüştür. Şu and dördüncü baskısına giren ve İngilizce, Arapça ve Korece olmak üzere farklı dillere çevirilen “Understanding Conflict Resolution: Peace, War, and the Global System” adlı kitabın yazarıdır. Aynı zamanda İngilizce ve Çince olarak yayınlanan “Peace Research: Theory and Practice (Routledge)” adlı kitabın da yazarıdır. Wallensteen ve Isak Svensson 2016'da 40'tan fazla arabulucunun çalışmalarını analiz eden “The Diplomats of Peace: Nordic Mediation from Bernadotte'den Ahtisaari, Stockholm'e (Santérus)” yayınladılar. Kitap, Wallensteen ve Svensson’un “The Go-Between: Jan Eliasson and the Styles of Mediation (ABD Barış Enstitüsü, 2010)” adlı kitabının devam metni niteliği taşımaktadır. Wallensteen’in monografisi “Quality Peace: Peacebuilding, Victory and World Order (Oxford University Press, 2015)”, Kroc Institute ve Oxford University Press tarafından geliştirilen stratejik barış inşası üzerine çok ciltli bir serinin parçasını oluşturmaktadır. Wallensteen, “Regional Organizations and Peacemaking: Challengers to the UN” eserinin Anders Bjurner ile eş editörüdür. Hedefe yönelik yaptırımlara olan ilgisi, 2005'te “Uluslararası Yaptırımlar: Savaşlar ve Sözler Arası” kitabını (Kroc Enstitüsü araştırmacılarının katkılarıyla Carina Staibano ile birlikte) yayınlamaya yöneltti. “Hedeflenen Yaptırımları Etkin Hale Getirmek” raporu, yaptırımların iyileştirilmesine yönelik büyük bir uluslararası sürecin sonucuydu ve Şubat 2003'te BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu. Aynı yıl, Wallensteen'in Nobel Barış Ödülü Sahibi Alva Myrdal, Uluslararası Alva Myrdal üzerine editörlü kitabı Affairs (Coronet) yayınlandı.
Prof. Bahar Rumelili
Prof. Bahar Rumelili, Koç Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Profesör ve Jean Monnet Kürsüsü Başkanıdır. Araştırmaları uluslararası ilişkiler teorisi, Avrupa kimlik oluşturma süreçleri, uyuşmazlık çözümü ve AB ile Türk siyaseti ve sivil toplum arasındaki etkileşim üzerine odaklanmıştır. “Constructing Regional Community and Order in Europe and Southeast Asia”nın (Palgrave, 2007) yazarı ve “Conflict Resolution and Ontological Security: Peace Anxieties'in (Routledge 2015)” editörüdür. Makaleleri, European Journal of International Relations, Review of International Studies, Journal of Common Market Studies ve Journal of International Relations and Development gibi dergilerde yayınlanmıştır. Türkiye Bilimler Akademisi'nin Seçkin Genç Bilim İnsanı Ödülü'nün 2009 yılı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teşvik Ödülü'nün 2014 yılı sahibidir.