Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

06.05.2021 - 06.05.2021

Tek Başına Kapitalizm: Dünyayı Yöneten Sistemin Geleceği

Özyeğin Üniversitesi
Orman Sk
Nişantepe Mahallesi, Çekmeköy, İstanbul 34794

Uluslararası İlişkiler Bölümü sizleri “Tek Başına Kapitalizm: Dünyayı Yöneten Sistemin Geleceği” başlıklı çevrimiçi etkinliğe davet ediyor. Gradute Center at CUNY ve Stone Center on Socio-Economic Inequality'den Dr. Branko Milanovic'in konuşmacı ve Kadir Has Üniversitesi’nden Dr. Hasan Tekgüç’ün tartışmacı olarak konuk olacağı, “Talks on a World in Crisis” serisinin dördüncü etkinliği, 6 Mayıs günü 18:00 - 19:30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecektir.

Etkinlik kayıt formuna buradan ulaşabilirsiniz. Etkinlik çevrimiçi bağlantısı, kayıt formunu dolduran katılımcılara etkinlik saatinden yarım saat önce formda belirttikleri e-postaları aracılığıyla paylaşılacaktır.

Çalışma Özeti

Capitalism, Alone: The Future of the System that Rules the World

Milanovic'in yakın zamanda yayımlanan kitabı "Tek Başına Kapitalizm" üzerine gerçekleşecek olan etkinlikte, liberal kapitalist toplumlardaki sistemsel eşitsizlikler, hem emekten hem de sermayaden gelen yüksek gelirin aynı kişiler tarafından ele edilmesi anlamına gelen, homoploutia kavramı özelinde tartışılacaktır. Homoploutia modern kapitalizmi klasik kapitalizmden ayıran en önemli tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Homoploutia sınıf temelli ayrımları azalttığı için arzu edilen bir gelişmedir, ancak aynı zamanda beceriler dahil varlıkların çeşitlendirilmesi sayesinde daha istikrarlı hale gelen ve bu avantajları nesillere aktarabilen bir elit oluşumunu teşvik eder. 

Dr. Branko Milanovic

Branko Milanovic Graduate Center at CUNY'da Başkanlık Profesörü ve Stone Center on Socio-Economic Inequality'de kıdemli araştırmacıdır. Prof. Milanovic doktora derecesini 1987 yılında Yugoslavya'daki gelir eşitsizliği üzerine yazdığı tezi ile Belgrad Üniversitesi'nden aldı. Dünya Bankası Araştırma Departmanı'nda yaklaşık 20 yıl baş ekonomist olarak görev yaptı ve sonrasında küresel gelir eşitsizliği üzerine Worlds Apart (2005) başlıklı kitabı yazdı. Washington Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda 2003-2005 yılları arasında kidemli ortak olarak görev yaptı ve Maryland Üniversitesi'nde (2007-2013) ve John Hopkins Üniversitesi Paul H. Nitze İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda (1997-2007) dersler verdi. All Souls College in Oxford ve Universidad Carlos III in Madrid'de (2010-2011) konuk araştırmacı olarak görev yaptı. Profesör Milanovic'in ana çalışma alanı, sanayi öncesi toplumlar da dahil olmak üzere, ülkelerdeki ve dünyadaki gelir eşitsizliğidir. The Haves and the Have-nots (2011) isimli kitabı The Globalist tarafından 2011 yılının en iyi kitabı seçildi. Global Inequality (2016) isimli kitabı Bruno Kreisky Ödülü'nü kazanarak 2016 yılının en iyi politika kitabı seçildi ve 2018 yılında Hans Matthöfer Ödülü'nü alarak 16 farklı dile çevrildi. Mart 2018'de, Mariana Mazzucato ile birlikte, Leontief Prize for Advancing the Frontiers of Economic Knowledge ödülünü aldı. Yeni kitabı Capitalism, Alone Eylül 2019'da yayımlandı. 

Dr. Hasan Tekgüç

Doç. Dr. Tekgüç lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi'nde, doktora derecesini de Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde tamamladı. Başlıca ilgi alanları kalkınma ve çalışma ekonomisidir. Kalkınma alanındaki çalışmaları yoksulluk ölçümleri ve sosyal yardımların yoksulluk ve eşitsizlik üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. Çalışma ekonomisi alanında yaptığı araştırmalar Türkiye'de cinsiyetler arası ücret eşitsizliği, iş değiştirme, asgari ücret, ve Suriyeli göçmenlerin Türkiye'deki yerlilerin istihdamı üzerindeki etkileridir. Dr. Tekgüç’ün araştırmalarından bazıları ILR Review, Mediterranean Politics, IZA Journal of Labor Policy, International Journal of Educational Development, South European Society and Politics, Journal of Labor Research, Review of Economics of the Household, Agribusiness dergilerinde yayınlanmıştır. Halen, Türkiye'de vergi ve sosyal harcamaların gelir dağılımı ve yoksulluğa yansımasını araştıran bir projenin yürütücüsüdür. Proje, TÜBİTAK tarafından finanse edilmektedir.