Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

(T.C. Vatandaşı olan öğrenciler için geçerlidir.)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne başvurmak için bu bölümü tercih listeme yazmak zorunda olacak mıyım, yoksa ayrıca bir başvuru yapmam gerekecek mi?
Bölümümüz SÖZEL (SÖZ) puanı ile öğrenci kabul ettiği için, tercih listenize yazmanız yeterli olacaktır.

Bölümünüzde kaç kişilik kontenjan bulunmaktadır?
Üniversitemizin Mütevelli Heyeti’nin kontenjanları onaylamasını takiben burslu ve burssuz kontenjan bilgileri üniversitemizin Ana Sayfasındaki ''Aday Öğrenci'' başlığı altındaki ''Kontenjanlar'' sayfasında yayımlanır. Kontenjan ve yerleşen başarı sıralamaları için tıklayınız.

Temin edilmesi gereken üniforma takımı, bıçak seti ve mutfak araç-gereçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Her öğrenci üniforma takımını, lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile üniversitemizin kitabevinden temin etmek durumundadır. 2018-2019 akademik yılı için üniforma takımının ücreti KDV dahil 281.00 TL’dir. Her mutfak dersine temiz ve ütülü üniforma takımı ile gelme zorunluluğu olduğundan öğrencilerin yedek üniforma seti temin etmeleri önerilir.

Her öğrenci bıçak setini, lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile üniversitemizin anlaşmalı olduğu firmadan temin etmek durumundadır. 2018-2019 akademik yılı için bıçak setinin ücreti KDV dahil 675.00 Euro’dur.

Her öğrenci mutfak dersleri için gereken araç-gereçleri (tartı ve mutfak ayakkabısı), lisans programında mutfak derslerinin başladığı 1. yıl, 2. dönem başı itibarı ile, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün belirlemiş olduğu standartlar çerçevesinde, edinmek durumundadır.

Mutfakta uyulması gereken kişisel hijyen kuralları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kişisel hijyen için, öğrencilerin şapka, boyun bağı, şef ceketi, yaka kartı, önlük, şef pantolonu, koyu renkli düz çoraplar ve mutfak ayakkabısı dahil olmak üzere tam üniformayla mutfak derslerine katılmaları gerekmektedir. Demo derslerinde öğrencilerin ceket ve pantolon giymesi zorunludur.

Üniforma temizliğinden öğrenciler sorumludur.

Uzun saçların arkadan bağlanmış olması gerekir.

Tırnaklar kısa, kesilmiş ve temiz olmalıdır.

Aşırı makyaj, parfüm veya oje (şeffaf olanlar dâhil) yasaktır.

Takı ve saat takmak yasaktır ( Sadece düz alyansa izin verilebilir).

Kullanılan tüm boyun bağları ve atkıları beyaz ve yanıcı olmayan bir malzeme olmalıdır.

 Hijyen kuralları çerçevesinde erkek öğrencilerin bıyık ve sakal traşlı olarak derslere girmeleri zorunludur. Tıraşsız gelmek ile ilgili geçerli bir sebebi olan öğrencilerin, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürlüğüne gerekçeli dilekçeleri ile başvurmaları gerekir. Dilekçelerinin uygun bulunması durumunda öğrencilerin pratik derslere “balaclava” maskesi ya da benzeri yemek üretim maskesi ile girmelerine izin verilecektir. Belirtilen maskenin gereği gibi kullanılmaması ya da hijyen ve sanitasyon kurallarının ihlali, öğrencinin dersten çıkarılması ve yok sayılmasına sebep olacaktır. Bu ders kaybının telafisi yapılmayacaktır. 

İngilizce Hazırlık okuma zorunluluğu var mıdır?
Derslerimizin tamamı İngilizce olduğu için, üniversitemizin düzenlediği ‘Seviye Belirleme Sınavı’nda geçer puan alamayan öğrencilerimizin İngilizce Hazırlık Programını tamamlaması, lisans programındaki dersleri takip edebilmeleri açısından şarttır.

Mezun olunurken Le Cordon Bleu mezunu mu, Özyeğin Üniversitesi mezunu mu, yoksa ikisinin birden mezunu mu olunacaktır?
Mezun olduğunuzda Özyeğin Üniversitesi’nden Lisans Diplomanızı ve Le Cordon Bleu International’ın vereceği sertifikayı alacaksınız.

Çekmeköy Kampüsü’ne ulaşım imkanları nelerdir?
Çekmeköy Kampüsümüz ile Altunizade arasında akademik dönemler süresince saat başı shuttle servisimiz bulunmaktadır.

Yüksekokul diploması ile Fakülte diploması arasında fark var mıdır?
Fakültelerde olduğu gibi yüksekokullarda da verilen diploma, dört yıllık eğitimin karşılığı olan lisans diplomasıdır, aralarında bir fark yoktur. Bu nedenle yüksekokul mezunları da gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yüksek lisans çalışması yapabilirler.

Bölümünüzden mezun olduktan sonra hangi alanlarda master – yüksek lisans çalışması yapabilirim?
Mezunlarımız yaygın olarak işletme (MBA), turizm işletmeciliği, ekonomi alanlarında master – yüksek lisans eğitimine devam etmektedirler. Bu alanların dışında kalan alanlarda da eğitiminize devam edebilirsiniz. Bunun için – bütün alanlarda olduğu gibi - ilgili eğitim kurumlarının sınavlarında ve varsa mülakatlarında başarılı olmanız gerekir.

Ne tür dersler okuyacağım?
Detaylı ders programı için buraya, ders açıklamaları için buraya tıklayınız.

Stajlar hakkında bilgi verir misiniz? Staj yapmak zorunlu mudur?
Stajlarımız teorik bilgilerinizi uygulamaya dönüştürmek, deneyim kazanmak ve sektörle tanışmak amacına yöneliktir. Yeterli krediyi tamamladığınızda, iki (2) yaz dönemi boyunca staj yapılması zorunludur. Stajlarında başarılı olan öğrencilerimiz henüz mezun olmadan iş teklifi almaktadırlar.

Ne tür işletmelerde staj yapacağım?
Öncelikle Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz ile İş birliği Anlaşması imzalamış Swissôtel Hotels & Resorts ve The Marmara Collection Group olmak üzere, zincir otellerin Türkiye’de mevcut dört (4) ve beş (5) yıldızlı işletmelerinde (Hilton Hotels & Resorts, Sheraton Hotels & Resorts, Raffles Hotels & Resorts, Hyatt Hotels & Resorts, Four Seasons Hotels & Resprts, Ritz-Carlton, Mandarin Oriental Hotel Group, Kempinski Hotels ve d.reams Grubu Restoranları gibi) ve kurumsal restoranlarda staj yapmanız sağlanır. Öğrencilerimizin yurt içinde ve yurt dışında şu ana kadar staj yaptıkları kurum ve kuruluşları görmek için tıklayınız.

Staj yapılacak kurumlar kim tarafından ve nasıl belirlenir?
Staj yapılacak kurumlarla iletişim, staj kontenjanlarının alınması ve öğrencilere duyurulması Yüksekokulumuzun Staj Koordinatörlüğü tarafından yapılır. Öğrenciler, mülakatlar sonrasında işletmeler tarafından staja kabul edilirler. Staj sırasında öğrenciler çalışma yerlerinde Bölümümüzün eğitim kadrosu tarafından denetlenirler.

Eğitim kadrosunda kimler var?
Eğitim kadrosu için lütfen buraya tıklayınız.

Mezuniyet sonrasında hangi alanlarda iş bulabilirim?
Bölümümüzün müfredatı sektörel derslerin yanısıra ekonomi, pazarlama, insan kaynakları, işletme, muhasebe, istatistik, finans gibi derslerle zenginleştirilmiştir. Bu bağlamda mezunlarımız beş yıldızlı bir otelin yiyecek içecek bölümü ile ilgili herhangi bir departmanında çalışmaya başlayıp genel müdürlüğe kadar uzanan bir kariyer planlaması yapabilecekleri gibi, ileride kendi restoranlarını kurabilirler ya da kurumsal restoran zincirlerinde yöneticilik yapabilirler. Mezunlarımızın yurt içinde ve yurt dışında çalıştıkları kurum ve kuruluşları görmek için lütfen tıklayınız.

Azami eğitim süresi nedir?
YÖK kuralları gereği dört yıllık bir eğitim programına kabul edilen her öğrencinin bu programı başarı ile tamamlaması için azami 7 akademik yıl (14 akademik dönem) süresi vardır. İngilizce hazırlık sınıfı bu süreye dahil değildir.

Diğer sorularım için kimi arayabilirim?
Bölümle ilgili sorularınız için iletişime geçmeniz gereken kişi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı’dır. Bölüm Başkanına ulaşmak için lütfen tıklayınız.