Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği: Bu faaliyet ile yükseköğretim öğrenici ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Böylece yüksek öğrenimine devam eden yada bazı yükseköğretim kurumlarında yeni mezun kişilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırma, eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırma; yükseköğretim personelinin ise iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini arttırması amaçlanmaktadır. Bu faaliyet altında iki tür hareketlilik bulunmaktadır:

1. Öğrenci Hareketliliği: Yükseköğretim öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yaptıkları hareketliliklerdir.

• Gençlik Değişimleri
    • Mesleki Eğitim
    • Okul Eğitimi
    • Yetişkin Eğitimi
    • Yükseköğretim:
        • Öğrenim Hareketliliği: Öğrencilerin herhangi bir öğrenim kademesinde diploma programlarının bir parçası olarak, yurtdışındaki ortak yükseköğretim kurumlarından birinde öğrenim gerçekleştirdiği hareketliliklerdir. Öğrenim hareketliliğinde asgarî süre 2 tam ay (veya 1 trimester), azamî süre ise 12 tam aydır. (daha detaylı bilgi için ilgili ÖzÜ sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz)
        • Staj Hareketliliği:  Öğrencilerin yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda, bir kuruluş ya da ilgili başka bir çalışma yerinde staj faaliyeti gerçekleştirdikleri hareketliliklerdir. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrenim programının tamamlayıcı bir parçası olmalıdır. Yurtdışındaki stajlar, her eğitim kademesindeki çalışmalar ve yeni mezunlar için desteklenmektedir. Staj hareketliliğinde asgarî süre 2 tam ay, azamî süre 12 tam aydır. (daha detaylı bilgi için ilgili ÖzÜ sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz)
        • Karma Hareketlilikler: Fiziksel ve sanal bileşeni olan bu hareketlilik türü hem personel hareketliliklerinde hem de öğrenci hareketliliklerinde geçerlidir. Karma Yoğun Programlar (BIP) Fiziksel ve sanal bileşeni olan ve en az üç ECHE sahibi yükseköğretim kurumunun ortaklaşa gerçekleştirdiği bu hareketlilik türü hem personel hareketliliklerinde hem de öğrenci hareketliliklerinde geçerlidir.
        • Doktora Hareketliliği: Doktora adaylarının öğrenme ve eğitim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve fırsat eşitliği yaratabilmek için doktora adayları ve yeni mezunlar yurtdışında kısa dönemli veya uzun dönemli fiziksel öğrenim ya da staj hareketliliği gerçekleştirebilirler.

2. Personel Hareketliliği: Yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine veya yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari tüm personelinin yurtdışında bir kuruluşta mesleki gelişimlerine yönelik bir kursa/eğitime katılmaları (konferanslar hariç) ya da işbaşı eğitimi/izleme yaptıkları hareketliliklerdir.

Daha fazla bilgi için Türkiye Ulusal Ajansı internet adresini ziyaret edebilir, veya aşağıdaki linklere tıklayarak doğruca ilgili sayfaları ziyaret edebilirsiniz: