Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Bilgilendirici Yazılar

Bilgilendirici Yazılar

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat Terapisi en genel tanımıyla insanların kendini ifade ederken ve başkalarıyla iletişim kurarken sanatı kullanmasıdır. Özellikle sözlü iletişimde zorluk çeken insanlar için alternatif bir terapi yöntemi olarak sanat terapisi kullanılır. Sözlü iletişim problemi olmayanlar için de oldukça etkili ve keyiflidir. Bu terapi biçiminde sanatsal materyal kullanılıyor ve kişinin iç dünyasının dışarıya yansıması sağlanıyor. İşitme, dokunma, görme gibi duyuların hepsi bu terapi tekniğinde aktarım aracı olarak kullanılıyor. Sanat terapisinde amaç, sanat yapmak , sanatsal nitelikte bir üründe bulunmak değil. Önemli olan sanat yoluyla duyguları dışa vurmak.

Peki Sanat Terapisinin Sanat Etkinliğinden Farkı Ne?

Sanat terapisi herhangi bir alanda yetenek gerektirmez. İyi resim çizmek ya da müzik kulağına sahip olmak gerekmez. Terapi sırasında nasıl sanat yapacağı anlatılmaz. Yapılan üretimin ya da etkinliğin gelişmesi için belirli kurallar ve yükümlülükler verilmez. Yani bu bir resim dersi ya da çizim dersi değildir.

Katılımcılar estetik bir beğeniye göre yargılanmazlar ve eserlerde kişisel yorumlarda bulunulmaz. Şöyle sorular sorulur mesela: Kağıtta hangi duygular var anlatmak ister misin? Ve bu sorularla da kişi kendini anlatma, aktarma ve ifade etme yolu bulur. Sanat terapisini sanat etkinliğinden ayıran farklardan biri sanat terapisinin yapılandırılmış olmasıdır. Yani uygulamayı uzman bir psikolog verir. Uzman yönergeler verir, ne yapılacağını hangi malzemelerin kullanılacağını, hangi sanat dalını kullanacağı daha önceden bellidir.

Sanat terapi seanslarında, kişi kendi istediği kadar kendini açar, ona bir baskıda bulunulmaz, paylaşmak isterse kendi duygularını aktarır.

Peki Neden Sanat Terapisi?

  • Sanat terapisi , terapist ve danışan arasında üçüncü bir bölge olan sanat nesnesi aracılığıyla güvenli bir bölge oluşturur. Sanat nesnesi, danışan ve terapist arasında geçiş nesnesidir. Resim bu noktada karşıdaki ile iletişimde bir köprü görevi görüyor.
  • Sanat terapisi şimdi ve buraya odaklanmamıza yardımcı olur.
  • Sanat terapisi aynı zamanda bir yaratıcı üretim süreci. Bu üretim sürecinde rahatlamayı sağlayan şey, nitelikli bir eser vermekten çok üretim sürecinin kendisi.
  • Kişi bilinçaltına ittiği, bastırdığı ve aynı zamanda davranışlarını etkileyen durumların farkına sanat terapisi ile varabiliyor.
  • Terapi seansı boyunca yapılan sanatsal üretim sevgi ve ilhamla kendimizi keşfetmemizi sağlıyor.