Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Daha iyi bir dünya için Büyük Veri: (Rüzgârlı) şehrinizin büyüklüğü değil, ne yaptığınız önemli

Daha iyi bir dünya için Büyük Veri: (Rüzgârlı) şehrinizin büyüklüğü değil, ne yaptığınız önemli

Ancak bir vizyonunuz varsa büyük veri işinize yarar.

Kaynak: Koen Pauwels

Geçen hafta Koen Pauwels, Şikago ve Roterdam’da iki muhteşem konferansa katıldı: Pazarlamada Kuram ve Uygulama ve Pazarlamada Yenilikçilik Sempozyumu. Tanınmış akademisyenler, ünlü CEO’lar ve eski başbakanlar… ama Koen’i düşündüren Anil Menon’un (Cisco) zor soruları oldu:

1. Eğer çok uygun fiyata sınırsız hesaplama gücü, saklama alanı ve dijital bağlantınız olsaydı, işinizi, şehrinizi ve hayatınız aynı şekilde mi kurgulardınız?
2. Eğer bu koşullar siz işe başlarken olsaydı, şimdi ile aynı işi mi yapardınız?
3. Peki, işinizi, şehrinizi ve hayatınızı nasıl değiştirirdiniz?

Birçok CEO ilk iki soruya “hayır” yanıtını verdi. Üçüncü soruya ise, dijital yapı ile fiziki yapıyı (çok büyük ihtimalle) şu anda olduğu gibi üst üste ekleyerek değil, birbirleri ile eklemleyerek, bütünleştirerek dediler.

Buna çok güzel bir örnek, Paris veya Amsterdam’da yaşanan trafik sıkışıklığını çözme sorunu. Sıkıntının önemli bir kısmı, gideceği yere (örneğin, devlet daireleri) yakın bir yerde park alanı arayanlardan kaynaklanıyor. Bir Parisli hayatının ortalama 4 yılını park alanı aramakla harcıyor. Oysa, bir çok alan, sürücüler bulamadığı için boş duruyor.

O zaman, şehir yönetimleri ne yapabilir? İlk seçenek, devlet dairelerini şehir dışına taşımak. İkinci olarak, eğer sürücüler kalabalık bir şehir merkezine gitmek zorunda iseler, ne kadar yürüyeceklerine bağlı olarak, park alanı için teklifte bulunmaları istenebilir.

Hayatta fırsatlar bununla sınırlı değil: Bangelore’den tele-radyoloji Tanzanya’daki çocukların kalp yetmezliğini (yeterli yerel uzman olmadığı için en çok çocuk ölümü gözlemlenen ülke) azaltmaya yarıyor. Koreli anneler İngiliz kütüphanecilere çocuklarına dil öğrenmeleri için doğru kitap seçimi yapmalarında yardımcı olmaları karşılığında para ödüyorlar. Gündüz çalışmak zorunda olan Gana’lı çocuklar akşamları, zaman farkını kullanarak, ABD’li çocuklarla beraber eğitim alıyorlar.

Bu tür fırsatlardan büyük veri kullanarak nasıl faydalanabiliriz? Gereken, vizyoner bir liderlik, küresel ve şeffaf standartlar, akıllı düzenlemeler, özel ve kamu katılımı ve bu tür piyasalar için yeni bir ekosistem.