Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Uluslararası Tezli Yüksek Lisans Programı

Uluslararası Tezli Yüksek Lisans Programı

Hakkında

Uluslararası Tezli Yüksek Lisans Programı, ulusal hukuk sistemlerinin sınırlarını aşan tartışmalı hukuksal meselelerle ilgili öğrencileri uzmanlaştırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, alanında uzman akademisyenler tarafından verilen ders konularında teori ve uygulamaya yönelik bilgi sahibi olarak, çalışmayı planladıkları alanda avantaj kazanacaklardır.

Hukuk eğitimi geçmişten günümüze kadar ulusal bir çerçevedeki kapsamla sınırı kalmıştır. Hukukçular belirli bir yargı alanında geçerli hukuku incelemeye odaklanmıştır. Karşılaştırmalı hukuk gibi farklı ülke hukuklarına odaklı bir disiplin bile, analiz temelini ulusal hukuk sistemlerine dayandırmaktadır. Buna karşılık küreselleşmenin etkileri gün geçtikçe kendisini göstermekte ve küreselleşen dünyada hukuk sistemlerinin karmaşıklığı da ulusal sınırları aşmakta ve uluslararası hukuk anlayışına sahip hukukçulara yönelik bir talep yaratmaktadır.

Modern toplumlar, giderek artan ve yoğunlaşan şekilde ulus devletlerin geleneksel sınırlarını aşan hukuksal sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu nevi sorunlar çok farklı alanlarda ortaya çıkabilmektedir. Sürdürülebilirlik, çevre, göç, insan hakları, terör, teknoloji, küresel şirketler ve diğer uluslararası faaliyet gösteren örgütler ve ağlar yeni modellerde etkileşime girmekte ve yeni standartları belirlemektedir. Geleneksel hukuk eğitimi hukukçuları, ulusal ölçekte şekillenmiş kuram ve kuralları uluslararası konularla ilgili uygulama refleksine sürüklemektedir. Bu nedenle uluslararası konular ve sorunlar üzerine şekillenmiş yeni bir yaklaşıma sahip hukukçulara yönelik talep giderek artmaktadır.

Programın en büyük avantajı uluslararası konularla bağlantılı olarak kurgulanan ders içeriklerinin geleneksel şekilde kamu ve özel hukuku şeklinde ayrılmaması ve seçimlik derslerin programın ağırlıklı bölümünü oluşturmasıdır. Böylece öğrencilerin kendi çalışma ve ilgi alanlarına yönelik dersleri seçebilmesi sağlanmıştır.

Program Hedefleri

  • Öğrencileri uluslararası hukukla bağlantılı olarak karmaşık ve hızla gelişen dünyada başarılı bir şekilde ustalaşmaları için gerekli yetkinlik ve becerilerle donatmakta ve onları günümüzün en önemli ulusötesi hukuk ve yönetişim alanlarından bazılarıyla uğraşmalarına aracılık etmek.
  • Öğrencilere uluslararası hukuk hakkında detaylı bilgi vermek ve programdaki konularla ilgili araştırma ve ileri düzey çalışmaları değerlendirmelerini sağlamak.
  • Öğrencileri uluslararası hukuk veya uluslararası kuruluşlarda bir kariyere hazırlamak ve bu doğrultuda bağımsız düşünme ve araştırma becerilerinin geliştirilmesini desteklemek.
  • Uluslararası hukukla bağlantılı uygulamadaki sorunların çözümü bakımından yaratıcı ve yenilikçi hukuki stratejiler geliştirebilmek ve yeni gelişmeler için uygulama becerilerini geliştirmek.

Kimler Başvurmalı?

  • Uluslararası insan hakları örgütlerinde ve global ölçekli şirketlerde faaliyet gösteren hukukçular
  • Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı hukuk profesyonelleri
  • Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kurum ve kuruluşlardaki hukukçular
  • Farklı ülkelerin hukuk sahalarında faaliyet gösteren profesyoneller

Neden Bu Program Seçilmelidir?

Uluslararası Tezli Yüksek lisans Programı’nı, mevcut diğer programlardan farklılaştıran temel unsur, programın doğrudan uluslararası hukuk konu ve sorunlarıyla ilişkili olmasıdır. Bu sayede uluslararası örgütlerde, küresel ölçekli şirket ve organizasyonlarda faaliyet gösteren hukukçular, doğrudan çalışma alanlarıyla ilişkili konular üzerine uzmanlaşabileceklerdir.

Program kapsamında alınacak derslerin ciddi bir çoğunluğu seçimlik derslerdir. Geniş bir ders havuzu sunan programda geleneksel kamu ve özel hukuk ayrımı yapılmamış, öğrencilere kendi çalışma ve ilgi alanlarına uygun olan derslerden oluşan bir program oluşturma imkanı tanınmıştır.

Programda eğitim dilinin İngilizce olması ve derslerin çevrimiçi olarak yürütülecek olması sebebiyle farklı ülkelerden öğrencilerin bir arada öğrenim göreceği bir program tasarlanmıştır. Böylece gerek Türk öğrenciler gerekse yabancı öğrencilerin farklı kurumlardaki eğitim tecrübesiyle karşılıklı olarak etkileşime girebileceği bir zemin yaratılabilecektir.

 

Derslerin İşlenişi ve Değerlendirme Stratejisi

Dersler İngilizce olarak çevrimiçi şekilde işlenecektir. Çevrimiçi eşzamanlı naklen işlenen derslerde aynı zamanda çevrimiçi eşzamanlı olmayan okuma ve değerlendirme faaliyetleri de sürdürülecektir.

Öğrencilerin 120 kredi yükümlülüğünü tamamlaması gerekmektedir. Bu krediler kapsamında alınacak ders sayısının çoğu öğrencilerin ilgi alanlarına göre tercih edeceği seçimlik derslerden oluşmaktadır.

Derslere ilişkin değerlendirmede ödev/projenin yanı sıra vize, final ve katılım dikkate alınacaktır. Çeşitli değerlendirme yöntemlerinden oluşan notlama sistemi ile öğrencilerin güçlü yönlerini kullanırken zayıf yönlerinin de geliştirilmesine fırsat verilir.

Sınavlarda Respondus yazılımı kullanılacaktır. Bu sayede çevrimiçi sınavlarda yapay zeka destekli gözetim yapma imkanı sağlamaktadır. Ekran kitleme, kamera ve ses kontrolü, pencere kitleme, vb. birçok farklı gözetim imkanı sunmaktadır. Böylece sınav güvenliği de sağlanabilecektir.

Çoktan seçmeli sınavlarda sorular öğrencilere karışık soru ve şık sırasıyla paylaşılacaktır. Açık uçlu soruların yer aldığı sınavlarda ise çevrimiçi denetimin yanı sıra havuz sistemiyle öğrencilerin aynı soruları eşzamanlı olarak görmeleri engellenecektir.

Öğrencilerin aynı zamanda bir tez hazırlaması da gerekmektedir. Tez hazırlanmasında öğrencilerin rehberlik ve destek vermek üzere bir danışman öğretim üyesi olacaktır.

Kazanımlar

1.  Kamu ve özel hukuk alanlarının sınır aşan boyutuna ait kavram ve kurumlara ya da yöntemlere ilişkin bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek. 

2.  Uluslararası ve ulusal hukuk metinlerini, yargı kararlarını ve bilimsel görüşleri karşılaştırabilmek.

3.  Hukuk kuram ve uygulamasında karşılaşılan sorunları uluslararası ve ulusal hukuk metinleri, yargı kararları ve bilimsel kaynaklardan hareketle tespit edebilmek.

4.  Hukuki sorunlara çözüm üretebilmek için hukuki yorum yöntemlerini etkin şekilde kullanabilmek, çözüm odaklı analiz ve sentez yapabilmek, disiplinlerarası alanda çözüm stratejisi geliştirebilmek ve açıklamak.

5.  Farklı hukuk sistemleriyle ilgili mevcut sorunu veya konuyu global ortak akla uygun, sistematik, bilimsel veri ve gerekçelere dayalı olarak analiz etmek.

6.  Uluslararası hukuk ve kurumlarına ilişkin güncel gelişmeleri takip etme, farklı hukuk sistemlerinde gerçekleşen değişimleri bağlantılı kurumlar çerçevesinde tartışabilmek.

7.  Farklı ülkelere ilişkin mevzuat, yargı uygulamasını ve öğretideki gelişmeleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve uluslararası gelişmelerin hukuk ve diğer disiplinlerdeki ulusal ölçekteki etkilerini açıklamak.

8.  Türk hukuku ile diğer ülke hukuk sistemleri arasındaki benzerlik, farklılık ve etkileşimi tespit, analiz etmek ve açıklamak.

Akademik Kadro

https://www.ozyegin.edu.tr/tr/ozel-hukuk-tezsiz-yuksek-lisans/akademik-k...

Mezuniyet Yükümlülükler

Birinci Yıl

Birinci Yarıyıl/Güz Dönemi

İkinci Yarıyıl/Bahar Dönemi

Ders Kodu

Ders Adı

AKTS

Ders Kodu

Ders Adı

AKTS

LAW ---

Seçmeli Ders I

7.5

LAW 600

Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Yayın Etiği ve Seminer

3

LAW ---

Seçmeli Ders II

7.5

LAW ---

Seçmeli Ders V

7.5

LAW ---

Seçmeli Ders III

7.5

LAW ---

Seçmeli Ders VI

7.5

LAW ---

Seçmeli Ders IV

7.5

LAW ---

Seçmeli Ders VII

7.5

 

 

 

LAW 689

Yüksek Lisans Tez Çalışması I

4.5

Dönem Toplam AKTS

30

Dönem Toplam AKTS

30

İkinci Yıl

Üçüncü Yarıyıl/Güz Dönemi

Dördüncü Yarıyıl/Bahar Dönemi

Ders Kodu

Ders Adı

AKTS

Ders Kodu

Ders Adı

AKTS

LAW 692

Yüksek Lisans Tez Çalışması II

30

LAW 693

Yüksek Lisans Tez Çalışması III

30

Dönem Toplam AKTS

30

Dönem Toplam AKTS

30

 

 

ULUSLARARASI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

DERS PLANI ÖZETİ

Ders Kategorisi

En Az Kredi

Ders

Zorunlu Dersler

-

-

Seçmeli Dersler

52.5 AKTS

7

Seminer

3 AKTS

1

Yüksek Lisans Tez Çalışması I

4.5 AKTS

1

Yüksek Lisans Tez Çalışması II

30 AKTS

1

Yüksek Lisans Tez Çalışması III

30 AKTS

1

Toplam

120

11

 

*Hukuk dışında bir lisans programından mezun olan öğrenciler, seçmeli ders yerine sayılmak koşuluyla “HUK 501 Hukukçu Olmayanlar için Hukuka Giriş” dersini almak zorundadır.

**Yüksek lisans eğitimi süresince hakemli ve ulusal/uluslararası endeksli dergilerde taranmış en az 1 makaleyi tez savunmasından önce yayımlamak zorundadır.

Ders İçerikleri

Bilimsel Hazırlık

LAW 501 – Hukukçu Olmayanlar İçin Hukuka Giriş (7,5 AKTS)

Bu derste hukukçu olmayanlar için hukuksal kavram ve kuramlara, kamu ve özel hukuk ayrımına ve farklı hukuk alanlarının kapsam ve işlevleri genel olarak açıklanacaktır. Böylece hukuk fakültesi mezunu olmayan öğrencilerin hukukun farklı alanlarına dair genel bir bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

 

Zorunlu Dersler

LAW 600 – Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Yayın Etiği ve Seminer (3 AKTS)    
Bu ders, seminer ödevi hazırlama, araştırma yapma, kaynak kullanma, atıf yapma, sunum yapma konularında hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda öğrenciyi bilgilendirir ve yüksek lisans tezinin ne şekilde hazırlanacağı konusunda yol gösterir. Öğrencilerin araştırma fikirleri geliştirmelerine ve farklı yöntemleri araştırma ve uygulama çalışmalarına entegre etmelerine yardımcı olmak amacıyla planlanmıştır.  

LAW 689 Yüksek Lisans Tez Çalışması I & LAW692 Yüksek Lisans Tez Çalışması II & LAW693 Yüksek Lisans Tez Çalışması II (4.5 AKTS & 30 AKTS & 30 AKTS)
Tez derslerinde öğrenciler, mevcut bir sorunun çözüme veya konunun analizine dair bir konuyu seçerek tez danışmanı eşliğinde bir tez hazırlar. Bu ders öğrencilere mezuniyet sonrasında bir araştırmacı olarak gerekli becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır.  Öğrenciler bu derste, konunun seçimi ve tez haline getirilmesi aşamalarında gerekli araştırma ve çalışmaları tamamlamaktadır. Yüksek lisans tezinin jüriye sunulması ve sözlü sınavda başarılı bulunması ile öğrenci mezun olacaktır. 

Seçimlik Dersler
LAW 503 – Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Güncel Ceza Hukuku Sorunları (7.5 AKTS)
Bu ders, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ceza hukuku ile ilişkisini ve ceza hukuku üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamakta olup, cinsiyet temelli suçların yasal düzenlemelerdeki yerini incelemektedir. Ders, kadına yönelik şiddet, cinsiyet temelli şiddet, cinsel suçlar ve ayırımcılık suçları gibi konuları ele alarak, ceza hukukunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek için oluşturabileceği stratejileri tartışmaktadır. Öğrenciler, bu suçlarla mücadelede karşılaşılan güncel ceza hukuku sorunlarına yönelik çözüm önerilerini geliştirme fırsatı bulacak ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ceza hukuku uygulamaları üzerindeki yansımalarını anlamaya yönelik derinlemesine bir bakış açısı kazanacaklardır. Ders, aynı zamanda daha eşitlikçi bir hukuk sistemi oluşturulmasına katkı sağlayacak düşünme becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.

LAW 504 – Finansal Suçların Değerlendirilmesi: Sermaye Piyasası Suçlarının Cezaî Sorumluluğu (7.5 AKTS)
Bu ders, finansal suçlar ve özellikle sermaye piyasası suçlarının cezaî sorumluluğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu suçların hukuki boyutlarını ve uygulanabilir yaptırımlarını anlamakta ve ulusal ile uluslararası düzenlemeleri incelenecek; bunun yanı sıra sermaye piyasası suçlarının önlenmesi konusunda alınan stratejiler değerlendirilecek ve mevcut sorunlar doğrultusunda yeni çözüm önerileri tartışılacaktır. Ders, teorik bilgiyi pratikteki zorluklarla birleştirerek, finansal suçlarla mücadelede daha etkili stratejilerin oluşturulmasına yönelik bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. Öğrencilerin finansal suçların engellenmesine yönelik uygulamaları değerlendirmesi, bu suçların önlenmesine yönelik çözüm yolları üzerinde düşünmesi amaçlanmaktadır. 

LAW 505 – Uluslararası Hukukun Tarihi ve Gelişiminde Üçüncü Dünya Yaklaşımları (7.5 AKTS)
Bu ders, Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları’nı (Third World Approaches to International Law - TWAIL) derinlemesine inceleyerek, uluslararası hukuki çerçevelerin Üçüncü Dünya ülkeleri tarafından nasıl şekillendirildiğini ve bu çerçevelerin Üçüncü Dünya ülkelerini nasıl etkilediğini eleştirel bir şekilde analiz etmeyi hedeflemektedir. Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları (TWAIL), uluslararası hukukun Üçüncü Dünya ülkelerinin tarihsel ve güncel deneyimleriyle olan ilişkisini inceleyen eleştirel bir çerçevedir. TWAIL teorisyenleri, uluslararası hukukun sıklıkla sömürgecilik, emperyalizm ve küresel eşitsizliklerin devam ettirilmesinde bir araç olarak kullanıldığını savunmakla birlikte, Üçüncü Dünya ülkelerinin bu sistemlere karşı direniş gösterdiği ve uluslararası hukuku kendi ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi yansıtacak şekilde şekillendirdiği de vurgulanır. TWAIL, uluslararası hukukun içindeki güç dinamiklerini açığa çıkarmayı ve adaleti, eşitliği ve kapsayıcılığı teşvik eden alternatif çerçeveler önermeyi amaçlar. Bu yaklaşım, uluslararası hukukun Avrupa merkezli kökenlerini sorgularken, Küresel Güney’in yapıya ve amaçlarına dair sunduğu katkı ve perspektifleri öne çıkarır. Böylelikle öğrenciler, sömürgecilik, emperyalizm ve küresel eşitsizliğin uluslararası hukukun gelişimini nasıl etkilediğini ve Üçüncü Dünya ülkelerinin bu hukuki sistemlere nasıl katkıda bulunduğunu inceleyeceklerdir. İnsan hakları, kalkınma, çevre hukuku, uyuşmazlıkların çözümü ve Üçüncü Dünya ülkelerinin modern uluslararası yönetişimi şekillendirmedeki rolleri gibi temel konular, vaka çalışmaları ve teorik tartışmalar eşliğinde işlenecektir. Uluslararası hukukun tarihsel evrimi ve gelişimi eleştirel bir bakış açısıyla analiz edilerek, uluslararası hukukun özellikle Üçüncü Dünya ülkelerinin katkılarına, karşılaştıkları zorluklara ve sundukları perspektiflere odaklanan bir yaklaşımla ele alınması hedeflenmektedir.

LAW 506 – Türk Hukukunda ve Yabancı Hukukta Atipik Sözleşmeler (7.5 AKTS)
Türk Hukukunda ve Yabancı Hukukta Atipik Sözleşmeler” dersi, ülkemizde ve yabancı ülkelerde sıklıkla rastlanılan atipik sözleşmeleri içerir. Kişiler, sözleşme özgürlüğü prensibi gereği ya hukuk düzenin öngördüğü sözleşmeleri karıştırarak ya da bütünüyle kendine özgü unsurlar içeren sözleşmeler yaratarak sözleşmesel bağlar kurabilirler. Kanunlarda düzenlenen sözleşme tipleri, günümüz küresel dünyasında, teknolojik gelişmeler ve birçok sektördeki ihtiyaçlar sebebiyle yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle de kanunlarda düzenlenmeyen isimsiz sözleşmeler giderek daha da çok sayıda kurulmaya başlanmaktadır. Derste atipik sözleşmelerin yapıları, unsurları ve bu sözleşmelere ilişkin mahkeme kararları ele alınacak ve değerlendirmeler yapılacaktır. 

LAW 507 – Yapay Zekaya Dair Küresel Hukuki Çerçeve (7.5 AKTS)
Bu ders, öğrencilere Yapay Zeka alanındaki küresel düzenleyici yapıyı net bir şekilde anlamaları için kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlar. Hükümetlerin, uluslararası kuruluşların ve endüstri aktörlerinin Yapay Zeka politikalarını, etik ilkeleri ve yasaları nasıl şekillendirdiğini eleştirel analizler, vaka incelemeleri ve karşılaştırmalar yoluyla gösterir. Bu süreçte öğrenciler, mevcut düzenlemelerin Yapay Zeka üzerindeki etkisini değerlendirmenin yanı sıra, Yapay Zeka yönetimi için stratejiler geliştirme becerisi kazanır. Ders içeriği, uluslararası yasalar, Birleşmiş Milletlerin Küresel Yapay Zeka Yönetim Çerçevesi, Avrupa Birliği’nin Yapay Zeka Yasası ve ilgili AB düzenleyici yapısı, OECD’nin Yapay Zeka politikaları ve etik çerçeveleri, ABD federal düzenlemeleri, ABD ve Birleşik Krallık’taki Yapay Zeka Güvenlik Kurumlarının hukuki çıktıları gibi temel yasal ve etik çerçeveleri kapsamlı bir şekilde incelemeyi içerir. Bu kapsamda, katılımcılara değişen Yapay Zeka düzenleyici ortamında yol bulmaları ve bu ortamda etkin bir rol oynamaları için gerekli bilgi ve donanım sağlanır. Dersin öğrenme hedefleri arasında, Yapay Zeka’yı yöneten uluslararası yasa ve düzenlemelerin temel unsurlarını anlamak; Avrupa Birliği’nin Yapay Zeka Yasası ve ilgili düzenlemelerin Yapay Zeka geliştirme ve uygulamalarına etkisini analiz etmek; OECD’nin Yapay Zeka politikaları ve etik çerçevelerini küresel Yapay Zeka yönetimi bağlamında değerlendirmek; ABD federal düzenleme girişimlerinin Yapay Zeka teknolojileri üzerindeki etkilerini incelemek ve ABD ile Birleşik Krallık’taki Yapay Zeka Güvenlik Kurumlarının hukuki çıktılarından yola çıkarak Yapay Zeka risk yönetimini daha iyi anlamak yer alır. Son olarak, öğrencilerin küresel Yapay Zeka düzenleyici ortamında etkin bir rol oynamak için stratejiler geliştirebilmeleri hedeflenmektedir.

LAW 508 – Uluslararası Aile Hukuku (7.5 AKTS)
Bu ders, uluslararası özel hukuk çerçevesinde aile hukuku meselelerine kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Dersin içeriği, uluslararası evlilikler ve boşanma işlemleri, çocuk hukuku, devletlerin çocuk hakları ve insan hakları sözleşmeleri altındaki yükümlülükleri gibi konuları ele alır. Öğrenciler, özellikle yabancı unsurlar içeren aile hukuku sorunlarını analiz etme, ilgili hukuk kurallarını belirleme ve uygulama konusunda derinlemesine bilgi edinirler. Ayrıca, farklı paydaşların (ebeveynler, belirli otoriteler, hâkimler, çocuklar, diğer akrabalar vb.) çocuk hukuku bağlamındaki rol ve perspektiflerini anlamak, uluslararası çocuk kaçırma ve sınır ötesi çocuk koruma sorunları üzerine düşünmek de bu dersin önemli kazanımlarındandır. Bunun yanı sıra, öğrenciler, devletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer insan hakları belgeleri kapsamında üstlendikleri sorumlulukları değerlendirirken, bu belgelerin Lahey Sözleşmeleri ile olan etkileşimlerini de keşfedeceklerdir. Ders, ayrıca uluslararası nafaka meseleleri, miras hukuku ve özel hukukta farklı ülkelerdeki (Türk, İsviçre ve Alman hukukları gibi) vasiyetnameler arasındaki karşılaştırmalı analizlere de yer verir. Son olarak, uluslararası aile hukuku hükümlerinin tanınması ve icrası ile ilgili güncel sorunlar ve kamu düzeni istisnası gibi önemli meseleler tartışılacaktır.

LAW 509 – Uluslararası Taşıma Hukuku (7.5 AKTS)
Bu derste, taşıyıcı/taşıyanın karayolu, havayolu ve denizyolu ile uluslararası yolcu ve yük taşımacılığından doğan sorumluluğunu düzenleyen uluslararası konvansiyonların kapsamı belirlenir. Dönem boyunca derste, ilgili uluslararası konvansiyonlar kapsamında taşıma sözleşmesinin taraflarının hak, yükümlülük ve sorumlulukları ortaya konur. Derste, uluslararası taşıma hukukunun temel ilkeleri, taşıma sözleşmesi ve karayolu, havayolu ve denizyolu ile yolcu ve eşya taşımacılığına ilişkin diğer belgeler ele alınır. Öğrencilere, uluslararası taşıma hukuku kapsamında sorunları anlama, yargı kararlarını değerlendirme bilgisini kazandırmayı hedefler. Bu ders, karayolu, havayolu ve denizyolu ile uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı ile ilgili hukuki uyuşmazlıkları kapsamlı bir şekilde değerlendirme becerisi sağlar.

LAW 510 – Tıp Hukuku ve Etik (7.5 AKTS)
Bu derste; etik, tıp etiği, deontoloji, sağlık hakkı, tıp hukuku kavramları ile ilgili bilgiler yanında tıp hukukunun kaynakları, tıbbi deontoloji ve etik ile ilgili hüküm içeren önemli yasal düzenlemeler ele alınacaktır. Gelişmekte olan bir alan olarak sağlık turizminin sunucularının ve yararlanıcılarının hak ve yükümlülükleri, ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendirilecektir. Sağlık hizmet sunumunda hasta güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli yasal ve idari düzenlemelerin neler olabileceğine dair kanun koyucuya fikir verici analizler yapılacaktır. Dijital sağlık teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılabilmesi için konunun etik ve hukuki yönleri, uluslararası örnekleri ile ele alınacaktır. Koruyucu sağlık hizmet sunumundaki yasal sorunlar, sağlıkta kalite süreçlerine katkısı olabilecek şekilde, sağlık hizmet sunucularının bu hizmetten yararlananlarla etkili iletişim ve geri bildirim yöntemlerinin sağlanmasına yönelik etik ve hukuki alt yapı analiz edilecektir. Bulaşıcı hastalıklar, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, Küresel salgın ve afet gibi olağanüstü durumlarda sağlık hizmet sunucularının rol ve sorumluluklarının geliştirilmesine yönelik, uluslararası örnekleri üzerinden önerilerde bulunulacaktır. Öğrencilere, Türkiye'de hekimlik mesleğinin, yetki ve sınırları, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluğu, hekimin hukuki ve disiplin sorumluluğu ile ilgili bilgiler aktarılacaktır.  Ayrıca organ ve doku aktarımı, cinsel sağlık ve üreme sağlığında haklar (gebeliğin sonlandırılması, üremeye yardımcı teknikler, cinsiyet değiştirme, hiv ile yaşayan bireylerin hakları, gebeliğin önlenmesi) insan üzerinde araştırma ve denemeler, aydınlatılmış onam, hastanın tedaviyi reddetme hakkı, sağlıkta özel yaşam başlıkları ile ilgili Türkiye'deki yasal çerçeve ve etik tartışmalara yer verilerek, aynı konularda Kara Avrupası Hukuku ve Common Law ülkelerindeki güncel  etik ve hukuki tartışmalar ve düzenlemelere de değinilecektir. 

LAW 511 – Anonim Şirketlerde Kurumsal Sosyal Sorumluluk (7.5 AKTS)
Kurumsal sosyal sorumluluk, anonim şirketlerin toplum ve çevre üzerinde yarattıkları etkiler nedeniyle sorumlu tutulmaları gerektiği yönündeki anlayışı ifade etmektedir. Anonim şirketlerin kirlilik, küresel ısınma ve tehlikeli atıklarla mücadele etmesinden insan haklarına saygı göstermesine; kadın - erkek arasında ayrımcılık yapmamasından çalışma şartlarını iyileştirmesine; toplum refahının artırılmasına katkı yapmasından yolsuzluk ve rüşvetle mücadele etmesine kadar pek çok konu kurumsal sosyal sorumluluğu ilgilendirmektedir. Hatta bu hususlarda şirketlerin yasalara uygun davranma zorunluluklarının çok ötesinde insan haklarını, tüketicileri, çalışanları ve doğayı risk altına sokacak karar ve faaliyetlerden kaçınma ve onların yararına faaliyet gösterme yükümlülüklerini de ifade eder. Kurumsal sosyal sorumlulukla ilgili düzenlemeler dünya genelinde çoğunlukla bağlayıcı olmayan kurallar; diğer bir deyişle, “soft law” niteliğinde olsa da, bağlayıcı kuralların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. OECD, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere ABD’de, Avrupa Birliği ve üye ülkelerinde anonim şirketlerin sosyal anlamda sorumlu şekilde davranmaları gerektiği yönündeki eğilim giderek güçlenirken, konuya ilişkin tartışmalar 2000’lerin başından itibaren Türk hukukunda da hız kazanmıştır. Bu derste de önce yabancı hukuktaki düzenlemeler incelenecek ve sonra ülkemizde anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerinin karar ve işlemlerinde pay sahipleri yanında diğer menfaat sahiplerinin hak ve çıkarlarını da korumalarının hukuken zorunlu olup olmadığı sorusu cevaplandırılacaktır.

LAW 512 – Çevrenin Ceza Hukuku Aracılığıyla Korunması: Ulusal, Sınıraşan ve Uluslararası Tedbirler (7.5 AKTS)
Ders, hızla gelişen çevrenin ceza hukuku yoluyla korunması alanına odaklanmaktadır. Sanayileşmenin ve Dünya nüfusunun artmasıyla çevreye verilen zararın miktarı giderek artmakta ve bu durum sürdürülebilir bir Dünya hayalini gün geçtikçe zorlaştırmaktadır. Bu sebeple çevrenin hukukun en ağır tedbirlerini ve müdahalelerini içeren alanı olan ceza hukuku yardımıyla korunması, son dönemlerde daha çok tartışılan ve uygulamaya konulan bir yöntemdir. 
Ders kapsamında çevre ceza hukuku ve yeşil kriminoloji kavramlarını açıklanacak, bu kavramlar çerçevesinde çevresel bozulma, iklim değişikliği, yasadışı ormansızlaşma, yaban hayatı ve hayvan yaşamının korunması ve yaban hayatı kaçakçılığı ile ilgili cezai düzenlemelere ilişkin bir anlayış geliştirilecektir.
Derste çevre hakkının tarihi gelişimi, çevre hakkının insan merkezli veya doğa merkezli şekillerde yorumlanmasına ilişkin görüşler, çevrenin ceza hukukuyla korunmasının gerekliliğine dair yaklaşımlar ve girişimler, uluslararası hukukta doğrudan veya dolaylı olarak çevreyi koruyan düzenlemeler, karşılaştırmalı hukukta çevre zararını cezalandıran suçlar, evcil ve yaban hayvanlarını koruyan ceza hukuku düzenlemeleri ile doğal kaynakların korunmasına ilişkin suçlar incelenecektir.
Ders, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği düzenlemeleri gibi çevre ceza hukukuna ilişkin temel uluslararası belgeleri tanıtacaktır. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinin “Çevreyi Etkileyen Suçların Önlenmesi ve Suçlarla Mücadele” başlıklı 2021/24 Kararı, Avrupa Birliğinin “Çevresel Suçlar Direktifi” gibi belgelere odaklanılacaktır. Bu belgelerin ortaya çıkmasına giden süreç, belgelerin ardından çeşitli hukuk sistemlerinde ortaya konulan güvenceler ve Türk ceza hukukunun ortaya koyduğu korumanın kapsamı karşılaştırılacaktır. 
Ayrıca, çevresel zararın özellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisi bağlamında hangi şekillerde uluslararası ceza hukukunun bir parçası olarak değerlendirilebileceği belirlenecektir. Son olarak, sınır aşan çevresel suçların takibinde yargılama usulü, uluslararası adli yardımlaşma rejimleri ve bu tür çok uluslu girişimlerin faydaları ortaya konulacaktır.

LAW 513 – Beyaz Yaka Suçluluk ve Kurumsal Cezai Sorumluluk (7.5 AKTS)
Ders, beyaz yaka ve ekonomik suçluluk kavramlarına ve bu tür suçların önlenmesi ve cezalandırılmasına yönelik düzenleme ve tedbirlere odaklanmaktadır. Bu bağlamda, ekonomik suçlara karşı alınan önlemlere ilişkin tarihsel gelişmeler açıklanacak, Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi, Avrupa Birliği Suç Gelirlerinin Aklanması Direktifi gibi Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi düzenlemeleri de dahil olmak üzere yolsuzluk, kara para aklama, uluslararası dolandırıcılık, sermaye piyasası dolandırıcılığı ve yatırım suçlarına karşı ceza hukuku önlemlerine ilişkin uluslararası belgeler ışığında bu konudaki tedbirler ve kurallar incelenecektir. Bunun yanında, sınıraşan ekonomik suçlulukla mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Avrupa Konseyi Ekonomik Suçlar ve İşbirliği Birimi gibi kurumlar ile Türkiye’de beyaz-yaka suçluluğuna ilişkin çeşitli görevleri olan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) incelenecektir. Uluslararası ve karşılaştırmalı hukuktaki ekonomik suç tipleri ile bunların Türk hukukundaki karşılıkları incelenecek ve değerlendirilecektir. Bunun ardından, ekonomik suçların takibinde ceza muhakemesinde yetki meselesi, yargılamanın yapılması sürecinde adli konularda adli yardımlaşmaya başvurulmasına dair konular incelenecektir. Son olarak, çok uluslu şirketlerin faaliyetleri kapsamında işlenen suçlarda şirketlerin tüzel kişi olarak sorumluluğu ve hem ulusal hem de uluslararası alanda genel tüzel kişi ceza sorumluluğu rejimi ortaya konulacaktır.

LAW 514 – Uluslararası Tahkim Hukuku (7.5 AKTS)
Bu ders, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan tahkim konusunda kapsamlı bir inceleme sunmaktadır. Öğrenciler, tahkim sözleşmeleri, uluslararası düzenlemeler, tahkim süreçleri ve yabancı tahkim kararlarının tanınması ve icrası gibi temel konuları öğrenerek hem ticari hem de yatırım uyuşmazlıkları bağlamında tahkimin hukuki çerçevesini ve uygulamalarını keşfedeceklerdir. Dersin içeriği, tahkim anlaşmalarının geçerliliği, ticari tahkim ile yatırım tahkimi arasındaki farklar ve uluslararası tahkim mevzuatlarını anlamayı amaçlar. Ayrıca, ICC ve UNCITRAL Tahkim Kuralları çerçevesinde tahkim prosedürlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve örnek bir tahkim duruşmasının simülasyonu yapılacaktır. Öğrenciler, ayrıca yabancı tahkim kararlarının tanınması ve icrası ile ilgili yasal temelleri, Türk hukuku ile New York Sözleşmesi arasındaki karşılaştırmalarla değerlendireceklerdir. ICSID tahkimi özelinde iptal prosedürlerini ve ICSID ile ticari tahkim arasındaki farkları inceleyerek, bu mekanizmaların işleyişine dair derinlemesine bilgi sahibi olacaklardır. Bu ders, öğrencilerin tahkim sürecine dair teorik bilgi edinmelerini sağlarken, aynı zamanda pratik uygulamalarla bu bilgileri pekiştirmelerine olanak tanıyacaktır.

LAW 515 – Uluslararası Düzenlemeler Işığında Kırılgan Grupların İnsan Hakları Ve Kırılgan Gruplara Yönelik Şiddetle Mücadele (7.5 AKTS)
Bu ders, uluslararası hukuk çerçevesinde kırılgan grupların insan haklarını ve bu gruplara yönelik şiddetle mücadeleyi kapsamaktadır. Öğrenciler, kırılgan grupların haklarına dair temel hukuk sistemlerini, uluslararası sözleşmeleri, devletlerin yükümlülüklerini, bu gruplara yönelik şiddetin önlenmesi için alınabilecek hukuki tedbirleri ve bu konuda yapılması gereken çalışmaları inceleyeceklerdir.

LAW 516 – Uluslararası Düzenlemeler Işığında Çocuğun İnsan Hakları ve Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele (7.5 AKTS)
Bu ders, uluslararası hukuk çerçevesinde çocuk haklarını ve çocuklara yönelik şiddetle mücadeleyi kapsamaktadır. Öğrenciler, çocuk haklarına dair temel hukuk sistemlerini, uluslararası sözleşmeleri, devletlerin yükümlülüklerini, çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için alınabilecek hukuki tedbirleri ve bu konuda yapılması gereken çalışmaları inceleyeceklerdir.

LAW 517 – Uluslararası Düzenlemeler Işığında Kadınların İnsan Hakları ve Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele (7.5 AKTS)
Bu ders, kadın haklarını insan hakları çerçevesinde incelemeyi, uluslararası ve bölgesel hukuki düzenlemeleri analiz etmeyi, kadına yönelik şiddet, eşitlik, eğitim, ekonomik ve siyasal katılım gibi temel hak alanlarına odaklanmayı hedefler. Öğrenciler, kadın hakları ihlallerinin hukuki yollarla nasıl ele alınabileceğini ve ulusal ve uluslararası alandaki iyi uygulamaları tartışacaktır.

LAW 518 – Ceza Hukuku Kurallarının Yer Bakımından Uygulanması (7.5 AKTS)
Bu ders, ceza hukuku kurallarının yer bakımından uygulanmasına ilişkin olarak genel kabul gören ülkesellik, faile ve mağdura göre şahsilik, koruma ve evrensellik ilkelerine yönelik derinlikli bir inceleme yapmayı amaçlamaktadır. Bahsi geçen ilkelerin uluslararası hukuktaki görünümü ortaya koyulduktan sonra, Türk ceza hukuku sisteminde benimsenen yer bakımından uygulama kuralları, özellik gösteren suçlar bakımından suçun işlendiği yer, ne bis in idem ilkesi, Türkiye’de yapılacak yargılamada yabancı kanunun göz önünde bulundurulmasını gerektiren haller, yetki uyuşmazlıklarının çözümü bu ders kapsamında incelenecektir. Böylece, adli yardımlaşma, suçluların iadesi, kovuşturmanın veya infazın aktarılmasına ilişkin uluslararası antlaşmalar da ele alınacak ve konuya ilişkin teorik bilgilerin yanında güncel meseleler de paylaşılacaktır.

LAW 519 – Dijital Fikri Hakların Korunması (7.5 AKTS)
Derste günümüzde her geçen gün önemi artan dijital ortamdaki fikri ürünlerin, bu ürünler üzerindeki hakların ve korunması rejiminin incelenmesi amaçlanmaktadır.  Bu çerçevede fikri ürünlerin dijitalleşmesi ve dijital fikri ürünlerle ilişkili hakların korunması, fikir ve sanat eserleri hukukunun geçirdiği evrim paralelinde ele alınacaktır. Derste yapay zeka, e-kitap, streaming, bilgisayar programları, internetin fikri haklarla ilişkisi, eserlerin dijitalleştirilmesi konularıyla ilgili gelişmeler ve fikir ve sanat eserlerinin güncel meseleleri üzerinde durulacaktır. Dersi alan öğrencilerin dijital ortamdaki fikri ürünleri, fikir ve sanat eserleri hukukuna ilişkin genel rejimi ve güncel tartışmaları anlamaları amaçlanmaktadır. 

LAW 520 – Uluslararası Örgütler Hukuku (7.5 AKTS)
Bu ders, devletlerin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeyde önemli aktörler haline gelmiş olan uluslararası örgütlerin ortaya çıkışı, tarihi gelişimi, hukuki kişiliği ve hukuki sorumluluğu gibi temel konuları içermektedir. Bu dersi alan öğrencilerin uluslararası örgütlere katılma usulleri, uluslararası örgütlerin karar alma mekanizmaları ve dokunulmazlık ve ayrıcalıklarını öğrenmeleri hedeflenmektedir. Bu bağlamda başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Avrupa Konseyi, NATO gibi pek çok uluslararası örgüte dair temel bilgilerin tanıtılması ve edinilen teorik bilginin uygulamadaki görünümlerinin değerlendirilmesi planlanmaktadır. Dersin amacı, öğrencilerin uluslararası örgütlerle ilgili meselelerde analiz yeteneklerini geliştirmeyi sağlamaktır.

Başvuru ve Kabul

BAŞVURU KOŞULLARI 

Başvuru için Hukuk Fakültesi mezunu olma koşulu aranmaz, herhangi bir lisans programından mezun olunması yeterlidir.

Lisans öğrenimini yurt dışında bir yükseköğrenim kurumunda tamamlamış T.C. uyruklu adayların programa başvurabilmeleri için, diploma aldıkları yükseköğretim kurumunun, almış oldukları eğitimin ve derecenin YÖK tarafından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara denk kabul edilmesi gerekir. Denklik belgesi için YÖK Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı'na başvuru diploma sahibi tarafından yapılır. Diploma denkliği henüz verilmemiş adayların kayıt esnasında, denklik başvurusunun yapıldığına dair ilgili birim tarafından verilen belgeyi ibrazı gerekmektedir.

Aşağıda belirtilen Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavlarının birinden geçer puan almaları beklenmektedir. Sınav sonuçlarının geçerlilik süreleri hesaplanırken üniversiteye kayıt olunan tarih dikkate alınır.

 

Sınav

Puan / Puan Türü

Geçerlilik Süresi (Kayıt Süresi İtibariyle)

ALES*

En az 55 (Herhangi bir puan türü)

5 Yıl

 

* Hukuk Yüksek Lisans başvurularında, Doktora, Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Diş Hekimliği uzmanlık alanlarında ve Sanatta Yeterlilik derecelerini almış olan adaylarda (YÖK’ün Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5/1b maddesine istinaden) ALES şartı aranmaz. Adayların değerlendirilmelerinde ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir. Değerlendirmede ALES puanı 55 olarak dikkate alınır.

 

YABANCI DİL YETERLİK BELGESİ

Programa başvurmak isteyen adaylardan, aşağıda belirtilen ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarından birinden geçerli notu almış olmaları beklenmektedir. Sınav sonuçlarının geçerlilik süreleri hesaplanırken üniversiteye kayıt olunan tarih dikkate alınır.

İngilizce Dil Yeterliliği:

(a) TOEFL IBT’den en az 78 puan veya

(b) YDS/E-YDS’den en az 65 puan veya

(c) YÖKDİL/E-YÖKDİL’den 65 ve üstü puan veya

(d) Cambridge C2 Proficiency sınavından C ve üzeri

(e) Cambridge C1 Advanced sınavından B ve üzeri

(f) PTE’den 67 ve üzeri

(g) Özyeğin Üniversitesi Yeterlilik Sınavından 70 puan ve üzeri.

 

BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE KABUL SÜRECİ

Adayların, başvuru sırasında sunduğu bilgi ve belgeleri doğrulaması istenebilir veya Üniversite bu bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırabilir. Bilgi ve belgelerinde herhangi bir tutarsızlık olduğu tespit edilen adayın, programa kabul edilmiş olsa dahi kabul kararı iptal edilir, Üniversiteye kaydı yapılmış olsa dahi kaydı geçersiz sayılır.

Başvuru belgeleri Üniversite tarafından saklanır ve değerlendirme sonucu ne olursa olsun adaylara iade edilmez.

Adaylar, başvuru bilgi ve belgeleri üzerinde yapılacak ön değerlendirme sonucunda mülakat veya yazılı sınav için davet edilebilirler. Davet edildiği halde mülakata veya sınava katılmayan adayların başvuruları işleme alınmaz.

Adayların başvuruları enstitüce belirlenen kabul jürisi tarafından değerlendirilir. Kabul jürisinin adayların kabulüne ilişkin önerileri ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.

Kabul edilen adaylara tahsis edilecek bursların kapsam, koşul ve kontenjanları her akademik yıl için Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir; burs tahsisi, ilgili Enstitü Yönetim Kurul kararı ve Rektör onayı ile yapılır.

Kabul edilen yabancı uyruklu adayların kayıt yaptırabilmesi için, öğrenim meşruhatlı giriş vizesi ile Türkiye’ye giriş yapmaları şarttır. Kabul edilen adaylar, kabul mektubu ile birlikte ülkelerindeki (veya ülkelerine en yakın) T.C. Büyükelçilik Konsolosluk şubelerine veya T.C. Başkonsoloslukları’na başvurarak öğrenim vizesi almalıdırlar. Öğrenim meşruhatlı giriş vizesi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Lisans veya yüksek lisans eğitimini yurt dışında bir yükseköğrenim kurumunda tamamlamış ve başvuruları olumlu değerlendirilen yabancı uyruklu adayların diplomalarının tanınırlığı için gerekli başvuru Üniversitemiz tarafından yapılır.

Lisansüstü programlara öğrenci kabulü, YÖK’ün "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" hükümlerine göre yapılır.

 

BAŞVURU İÇİN GEREKEN BELGELER

Tüm belgeler, Türkçe hazırlanmış olmalıdır. Belgelerin orijinalleri Türkçe dışında bir dilde ise Türkçe noter onaylı tercümelerinin de dosyaya eklenmesi gerekmektedir.

1. Başvuru Formu: Eksiksiz ve doğru olarak dijital ortamda doldurulmuş başvuru formu.

2. Diploma: Lisans diplomasının usule uygun onanmış fotokopisi. E-devlet sistemi üzerinden alınan mezuniyet belgeleri de kabul edilir.

3. Diploma Denklik Belgesi: T.C. uyruklu adayların yurt dışından aldıkları diplomalar için, diplomanın Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve YÖK Yurt Dışı Denklik Ofisi'nden alınacak diploma denklik belgesinin usule uygun onanmış fotokopisi. Denklik belgesi henüz teslim edilmemiş adaylar tanınırlık belgelerini de yükleyebilirler. Denklik belgesi henüz teslim edilmeyen adayların denklik başvurusunun yapıldığını gösterir belgeyi yüklenmesi zorunlu olup, öğrenciler denklik belgelerini hazır olduğunda Üniversiteye iletmekle yükümlüdürler.

4. Diploma Tanınırlık Belgesi: Yurt dışında öğrenim gören yabancı uyruklu vatandaşların diploma tanınırlığı için gerekli başvuru Üniversitemiz tarafından yapılır.

5. Transkript: Adayın mezun olduğu veya öğrenim gördüğü tüm yükseköğretim kurumlarından aldığı bütün dersleri ve notlarını gösteren not döküm belgesi. Transkript, not sistemi hakkında bir açıklama içermiyorsa, ek olarak kurumun not sistemini açıklayıcı belge gerekmektedir.

6. Lisansüstü Eğitime Giriş Sınav Sonuç Belgesi: Başvuru koşullarında belirtilen sınav sonuç belgesinin fotokopisi. Kabul edilen sınav sonuçlarının değerlendirmeye alınabilmesi için üniversite kayıt tarihinde geçerlik süresinin dolmamış olması gerekmektedir.

7. İngilizce Yeterlik Sınav Sonuç Belgesi: Başvuru koşullarında belirtilen belgelerden herhangi birisinin fotokopisi. Kabul edilen sınav sonuçlarının değerlendirmeye alınabilmesi için üniversite kayıt tarihinde geçerlik süresinin dolmamış olması gerekmektedir.

8. Referans Mektubu: En az iki adet referans mektubu. Referans mektuplarının, tercihen öğretim elemanlarından ve/veya adayın önceki/mevcut işvereninden alınmış olması gerekir. Referans verecek kişinin e-mail adresi ile iletişim bilgilerinin sisteme tanımlanması ve online başvurunun sistemde tamamlanması sonrasında ilgili kişiye referans mektubunu yükleyeceği alan ile ilgili bir e-mail sistemimizden otomatik olarak gönderilecektir.

9. Niyet Mektubu: Kişisel ve profesyonel amaçlar hakkında yazılan mektup.

10. Yabancı Uyruklu Adaylar için Ek Belgeler: Pasaportta resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların usule uygun onanmış fotokopisi. Başvuru esnasında pasaportun aslının ibraz edilmesi istenmektedir.

11. Ek Bilgiler: Varsa, adayın başvurusunun olumlu değerlendirilmesinde yarar gördüğü ek bilgiler (adayın akademik veya kariyer geçmişine yönelik özel durumlar gibi).

 

Başvuru Takvimi ve Online Başvuru

......................

Sıkça Sorulan Sorular

1- Derslere devam zorunluluğu var mı?

Derslere, %70 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır.

2- Başvuru yapabilmek için lisans derecemin Hukuk alanında olması gerekiyor mu?

Başvuru yapabilmek için Hukuk Fakültesi mezunu olmanız gerekmemektedir. Tüm dört yıllık yüksekokul veya lisans programı mezunları başvurabilir.

3- Nasıl başvuru yapabilirim?

Online başvuru sistemi üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

4- Henüz mezun olmadığım için son dönem transkriptim başvuru sırasında elimde olmayacak. Bu bir sorun teşkil eder mi?

Elinizde mevcut olan transkriptinizi yükleyebilirsiniz.  Mezun olduktan sonraki not dökümünüzü de, mülakat sırasında ibraz edebilirsiniz.

5- Son sınıf olduğum diplomam başvuru sırasında elimde olmayacak. Bu bir sorun teşkil eder mi?

Mezuniyetiniz gerçekleşti ise geçici mezuniyet belgesini; henüz mezun olmadıysanız Üniversitenizden alacağınız, mezun olmanızın beklendiği dönemi/tarihi gösteren belgeyi başvuru esnasında yükleyebilirsiniz. Ancak mülakat tarihine kadar mezun olduğunuzu gösterir belgenin iletilmesi gerekmektedir.

6- Referans mektubunu başvuru sistemine nasıl yüklemeliyim?

Başvuru sisteminde bulunan referans mektubu alanına referans olacak kişilerin bilgilerini eksiksiz girmeniz durumunda sistem üzerinden referans olacak kişilerin e-posta adreslerine bir referans formu gidecektir. Referans olan kişinin bu formu doldurması ile referans mektubu sisteme yüklenecektir.

7- Referans mektuplarını elden teslim edebilir miyim?

Referans formlarını dolduracak kişilerin internete erişimi yoksa veya herhangi bir sebepten sistem üzerinden referans formunu doldurmaları mümkün değilse, referans mektuplarını doğrudan postalayabilir veya mühürlü bir zarf içerisinde mührün üzerini imzalayarak, Hukuk Lisansüstü Programları İdari Yetkilisi Sevda İşci'ye teslim edilmek üzere öğrenciye teslim edebilir:

Adres: Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Nişantepe Mah. Orman Sok. No: 34 – 36, 34794
Alemdağ – Çekmeköy / İstanbul

8- Başvuru koşullarında belirtilen herhangi bir belge eksik olursa şartlı kabul mümkün müdür?

Başvuru sırasında gerekli belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda başvuru değerlendirme dışı bırakılacaktır. Adayların başvuru tarihleri içerisinde gerekli tüm belgeleri yüklemeleri gerekmektedir.

9- Bilim sınav (ALES vb.) sonucum olmadan başvuru yapabilir miyim?

Başvuru yapacağınız programın şartlarını eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir.

10- Başvuru için İngilizce yeterliği gerekiyor mu?

Başvuru koşulları arasında İngilizce yeterliliğe dair sınav kriterlerine Başvuru ve Kabul sayfasından ulaşabilirsiniz.

11- İlan edilen başvuru tarihleri dışında başvuru yapabilir miyim?

İlan edilen başvuru tarihleri dışında başvuru kabul edilmemektedir.

12- Mülakatlar ne zaman yapılacaktır?

Mülakat tarihlerine aşağıdaki “Başvuru Takvimi ve Online Başvuru” sayfasından ulaşabilirsiniz.

13- Mülakatlar çevrimiçi yapılabilir mi?

Mülakatlar çevrimiçi gerçekleşmektedir.

14- Tezli Yüksek Lisans programlarının azami eğitim süresi kaç yarıyıldır?

Program süresi, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, azami tamamlama süresi altı yarıyıldır. Bu süre içerisinde mezun olamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği ilgili EYK kararıyla kesilir.

15- Bahar yarıyılında başvuru kabul ediyor musunuz?

Bahar yarıyılı başvuru kabul edilip edilmeyeceği web sayfasında ilan edilecektir. 

16- Akademik takvime nereden ulaşabilirim?

Öğrenci Hizmetleri’nin web sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

Destek Birimleri

Akademik Danışmanlık

Uluslararası Tezli Yüksek Lisans Programı’na kayıtlı bütün öğrenciler için akademik kadrodaki tam zamanlı bir öğretim üyesi danışman olarak atanmaktadır. Öğrenciler akademik danışmanlarına, akademik ve kişisel meselelerle ilgili destek talepleriyle ilgili başvuru yapabilirler. Danışmanlar öğrencilere bu konularla ilgili tavsiyelerde bulunur ve/veya öğrenciyi ilgili destek birimine yönlendirir.

Uzaktan Eğitim Öğrenci Destek Hizmeti

İdari Destek: Öğrenci Hizmetleri ve Solution Center (solutioncenter@ozyegin.edu.tr) aracılığıyla gelen talepler hemen karşılanmakta ve öğrencilerden sağlanan desteğe ilişkin değerlendirme yapması beklenmektedir. Bu konuda OLTE de destek sağlamaktadır.

Teknik Destek: Solution Center (solutioncenter@ozyegin.edu.tr) aracılığıyla öğrencilerin her tür teknik destek ihtiyaçları karşılanabilecektir.

Sosyal Destek: Öğrencilerle her dönem başında ve sonunda çevrimiçi tanışma ve kaynaşma etkinliği düzenlenecektir. Öğrencilerin birbirlerini ve öğretim elemanlarını daha yakından tanımaları, ortak ilgi alanları ve hobileri konularında paylaşımda bulunmaları sağlanacaktır. Ayrıca, gelebilecek olan öğrencilerin Özyeğin Üniversitesi kapsamındaki sosyal etkinliklere katılımı sağlanacaktır.  

Kütüphane: Kütüphane hizmetleriyle ilgili her türlü soru ve sorun için Kütüphane Hizmetleri (https://library.ozyegin.edu.tr/tr) tarafından destek sağlanacaktır.

360 Danışmanlık Birimi

Öğrenci Gelişimi ve Deneyimi Bölümü'nde yer alan 360 Danışmanlık; öğrencilerin, üniversite yaşamına adım atmaları ile başlayan süreçte öz-yeterlik geliştirmeleri, yatkın oldukları alanları keşfetmeleri, potansiyellerini kariyer hedeflerine dönüştürmeleri ve üniversite kaynaklarını bu amaç doğrultusunda kullanabilmeleri için proaktif danışma yöntemini uygular. 

E-posta Adresi: advising@ozyegin.edu.tr

 

Yüksek Lisans Sekreterliği

Program sürecinde başvuru, dersler, mezuniyet ve benzeri süreçlerde bilgi ve destek Yüksek Lisans Sekreterliği tarafından sağlanacaktır.

 

E-mail Adress: hukuklisansustu@ozyegin.edu.tr

 

İLETİŞİM

Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu
Özel Hukuk Anabilim Dalı Bölüm Başkanı
mustafa.topaloglu@ozyegin.edu.tr

Doç. Dr. Hamide Bağçeci
Kamu Hukuku Anabilim Dalı Başkanı
hamide.bagceci@ozyegin.edu.tr

Ceren Aydos
İdari Yönetici
ceren.aydos@ozyegin.edu.tr

Esra Turan Yukarıbaş
İdari Yetkili
esra.yukaribas@ozyegin.edu.tr
0216 564 99 34

Sevda İsçi
İdari Yetkili
Hukuk Lisansüstü Programları Başvuru Süreçleri

sevda.isci@ozyegin.edu.tr
0216 564 92 73