Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?

Yönetim Bilişim Sistemleri, bir örgütün bilişim ihtiyaçlarını karşılamak için bilgi teknolojileri çözümleri ile iş süreçlerini bütünleştirmeye odaklanan bir çalışma alanıdır. Örgütler, mevcut iş süreçlerini iyileştirmek veya yeni iş modelleri yaratmak için bilgi teknolojisi çözümlerinden yararlanır. Örgütler, ayrıca karar alımlarına destek olması için bilgilerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımı konusunda bilgi sistemlerine güvenir.

MIS alanında uzmanlaşan öğrenciler, bilgi teknolojisinin temellerini, ve bilgi teknolojisi çözümlerini kullanarak örgütlerde nasıl değer yaratabileceklerini çalışır. Öğrenciler ayrıca  stratejik hedefleri gerçekleştirmek için bir örgütte bilişim sistemleri stratejilerinin nasıl tasarlanıp uygulanacağını araştırır.

Neden Yönetim Bilişim Sistemleri Alanında Uzmanlaşmalı? 

Bilişim sistemleri, bir örgütün en önemli varlıklarından biri olan bilginin elde edilmesi, saklanması, yayılması ve yönetimi için kritik öneme sahiptir. Bugünün teknoloji tabanlı iş ortamında, hemen hemen bütün sektörlerdeki bütün örgütler, rekabet edebilmek, ayakta kalabilmek ve büyüyebilmek için bilişim sistemlerinin yetkinliklerine güvenmektedir. Örgütler, benzersiz ihtiyaçlarını anlayabilen ve iş sorunlarını çözmek için teknolojik çözümlerden yararlanabilen kişilere ihtiyaç duyar.

Bilişim sistemlerinin analizi, tasarımı, geliştirilmesi, uygulanması ve bakımı için, sağlam bir teknik bilgi ve iş bilgisi kombinasyonu gerekir. MIS alanında uzmanlaşan öğrenciler, teknolojinin iş hedeflerini nasıl desteklediğini anlar ve teknolojiyi, örgütlere rekabet avantajı sağlamak için kullanır. MIS mezunlarına olan talep giderek artmaktadır ve bu talebin gelecekte de artması beklenmektedir.

Yönetim Bilişim Sistemlerinde Kariyer Fırsatları

Etkili bilgi yönetimi ve karar alma kabiliyeti her sektör için önemlidir.  Bu nedenle, MIS mezunları, bankacılık ve perakendecilikten, üretim ve sosyal medyaya kadar her çeşit sektörde ve örgütte çalışabilir. MIS mezunları için, teknik olmayan işlerden (örn. iş analisti, IT danışmanı, proje yöneticisi) teknik işlere (örn. yazılım geliştirme uzmanı, veritabanı yöneticisi, sistem mimari) kadar uzanan değişik kariyer fırsatları vardır. MIS mezunlarının seçebilecekleri unvanlardan bazıları şunlardır:

İş Analisti
Veri Analisti
Sistem Analisti
Sistem Mimarı
IT Danışmanı
IT Denetimcisi
Bilişim Sistemleri Proje Yöneticisi
Veritabanı Yöneticisi
Ağ Yöneticisi
Web Geliştirme Uzmanı
Yazılım Geliştirme Uzmanı
Bilişim Sistemleri Yöneticisi

Yönetim Alanındaki Örnek Dersler

Yönetim Bilişim Sistemleri uzmanlık alanında sunulan derslerden bazıları şunlardır: Ders içerikleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için: BABUS MIS Alan Seçmeli Dersleri.

MIS 103 Bilgisayar Programlamaya Giriş
MIS 104 Nesneye Dayalı Programlama Temelleri
MIS 201 Sistem Analizi ve Tasarımı
MIS 202 Veri Madenciliği
MIS 301 Kurumsal Bilişim Sistemleri
MIS 302 IS Stratejileri ve Yönetimi
MIS 303 İnternet Programlamaya Giriş
MIS 304 Bilişim Güvenliği
MIS 306 E-Ticaret
MIS 308 IS Proje Yonetimi
MIS 313 Kurumsal Veri ve Bilgi: Organizasyon ve Yönetimi
MIS 315 Veri Analizi ve Karar Modellemesi
MIS 317 İşletmeler için Bulut Bilişim
MIS 411 Visual Basic ile Programlama
OPER 318 Perakende Operasyonları
OPER 412 SAP ile Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri